×

Arsenik

arsenik

Arsenik

Zehirli etkisi ile tanınan bir elementtir. Kanserlerde arsenik elementine sıklıkla rastlanılır. Zehirli bir madde olarak bilinse de endüstri alanında oldukça kullanışlı olan bir elementtir. Kanserojen olması nedeni ile doğru şekilde kullanılması gereken bir maddedir. Sağlıksız besinlerde ve kalitesiz ürün ve oyuncaklarda arsenik bulunması insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Az miktarlarda bile olsa insan sağlığına olumsuz etki yaratmaktadır. Eski dönemlerde renksiz ve kokusuz olan bileşikleri ile cinayetlerde kullanıldığı bilinmektedir. Ancak öte yandan birçok hastalık ve rahatsızlığın tedavisinde de kullanılabilmektedir.

arsenik

Arsenik Tarihi

  1. yüzyılda keşfedilen arsenik tarihi açıdan oldukça önemlidir. Eski dönemlerde birçok suikastte kullanıldığı bilinmektedir. M.Ö. 5. Yüzyıllarda keşfedilmemiş olsa da tıbbi açıdan kullanılmıştır. Bu dönemlerde arsenik içeren bileşikler çeşitli hastalıklar için kullanılmıştır. Antik çağlarda ise tunç bileşiği yapımında kullanılmıştır. Metallerin parlak görünüm kazanması için Mısır’da kullanılmıştır. Eski Yunan ve Çin’de de arseniğin kullanıldığı bilinmektedir. 1250 yılında Albetrus Magnus tarafından keşfedilmiştir. 1649 yılında izole edilebildi. Johann Schroeder tarafından saf hali elde edildi. 18. Yüzyılda yarı metal olarak bilinirdi. 1789 yılında ise Thomas Fowler sedef hastalığında kullanmaya başladı. 1909 yılında Paul Ehirlich frengi hastalığının tedavisinde kullandı. Arsenik Yunanca arsenikon kelimesinden gelmektedir. Sarı renk anlamında olan bu kelime arseniğe adını vermiştir.

Arsenik Kullanım Alanları

Kimya endüstrisinde arsenik kullanım alanları vardır. Ayrıca Ticari açıdan da değerli bir elementtir. Yarı iletkenlerin yapısına katılır. Cam üretiminde de kullanılan arsenik tıp alanında da sıklıkla kullanılmaktadır. Mürekkep üretiminde ve böcek öldürücü yapımında kullanılır. Tekstil boyaları ve sinek kâğıdı yapısında bulunur. Kanser ilaçları üretiminde de kullanılır. Tarım sektöründe ilaç olarak kullanılması sonucu ürünlerde birikmesi yolu ile insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca boya sektöründe ve kaplamalarda kullanılması sonucu da insan hayatına girmiş olması sağlık açısından endişe vericidir. Arsenik içeren ürünlerin doğru kullanılması oldukça önemlidir. Her ne kadar geniş bir kullanım alanı olsa da insan sağlığına olan etkisi unutulmamalıdır. Geçmişten günümüze kadar birçok yerde hayatımıza giren bu element faydalı ve zararlı yönleri ile birlikte tanınmaktadır. Bu elementin keşfinden çok daha öncelerde de kullanılıyor olması ve halen hayatımızda yer alması değerini kanıtlamaktadır.

Yorum gönder