×

Berkelyum Elementi

Berkelyum

Berkelyum Elementi

Berkelyum adını bir üniversiteden almıştır. Aralık 1949 tarihinde Seaborg ve birkaç arkadaşı tarafından bir üniversitenin laboratuvarında ortaya çıkmıştır. Yapay bir element olan bu madde radyoaktif bir elementtir. Bu elemente şu ana kadar doğada henüz kimse tarafından rastlanmamıştır. Doğada bulunmaması sebebiyle sentezlenerek elde tutulmuştur. Özellikleri hakkında çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Elementin tablodaki konumu, numarası bilinmektedir. Günümüze kadar sadece 1 gram kadar elde edilebilen bu ürün bizler açısından çok fazla bilinmemektedir. Çok fazla bilinmemesi sebebiyle deneysel olarak da incelenmemiştir. Bu elementin az olması sebebiyle Seaborg ve ekibi hızlandırıcı makinelerde elementi 4,5 saat içerisinde parçalayarak iki nötron elde etti. Bu parçalayıcı makineye verilen ad siklotrondur. Bu elementin ismi üniversiteden gelmektedir. İsim keşif ekibi tarafından bulunup koyulmuştur.

Berkelyum

Berkelyum Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?


Yukarıdaki yazımızda da belirttiğimiz üzere Berkelyum fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ilgili çok fazla deney yapılmaması sebebiyle bilgi bulunmamaktadır. Bu elementin sembolü Bk’ dir. Atom numarası 97, ağırlığı 247’ dir. Bu elementin erime noktası 986 derecedir. Kaynama noktası ise 2900 derecedir. Enerji seviyesinin elektronları sırasıyla ‘2, 8, 18, 32, 27, 8, 2’ şeklindedir. Berkelyum ağır radyoaktif üyesidir. Paramanyetik bir element olup aktinitler arasında en düşük hacimsel modüle değerine sahiptir. Basınç uygulandığı zaman bu elementin yapısının değişeceği bilinmektedir. Bu element değişik mineral asitlerle kolayca çözülür. Aynı zamanda da kolayca oksitlenebilme özelliğine sahiptir.

Berkelyum Hakkında Önemli Bilgiler Nelerdir?


Doğada çok fazla bulunmayan ve çok özelliği olmayan Berkelyum hakkında önemli bilgiler bulunmaktadır. Şimdi sizlere Berkelyum hakkında bilgiler vereceğiz.  Bu bilgiler;
– Berkelyum elementinin radyoaktif özelliği fazladır. Vücuda alındığı takdirde reaksiyon gösterebilme özelliğine sahiptir.
– Bk-247 ve Bk-248 maddelerini nötron ışınlama yöntemiyle elde etmek imkânsızdır.
– Berkelyum çok farklı anlamda elektronik özellikle gösterebilir.
– 1967 yılından bu günümüze kadar sadece 1 gram Berkelyum üretimi yapılmıştır.
– Deneysel olan konular için pek fazla işlevi yoktur.
– Özelliklerinin bilinmemesi sebebiyle nerede nasıl kullanılacağı deneysel açıdan bilinmemektedir.
– Bilimsel araştırmaları dışında ticari anlamda kullanılmamaktadır.
– Çok farklı reaksiyonlar gösteren bu elementin sıra dışı bir özelliği de bulunmaktadır. Pozitif nükleer yük geliştirir ve kısa sürede parçalanır.
– Berkelyum elementinin atom kütle numaraları 235 ile 254 arasında değişiklik göstermektedir.
– 20 izotopu 6 nükleer izomeri bulunmaktadır. Bu izotopların tamamı radyoaktif özelliği taşımaktadır.
– Bu element nükleer faciaların olduğu bölge dışında hiçbir yerde bulunmaz.

Yorum gönder