×

Darmstadtiyum Elementi ve Kullanım Alanları

Darmstadiyum elementi ve kullanım alanları

Darmstadtiyum Elementi ve Kullanım Alanları

Darmstadiyum elementi ve kullanım alanları, tarihçesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri gibi konular bu makalede bulunur. Bu elementin adını fizik ya da Kimya ile uğraşmayan kişiler pek duymamıştır. Oldukça rahat ya aktif olan bu element laboratuvar ortamlarında sentetik bir şekilde üretilir. Aynı zamanda bu elementi süper ağır elementler arasında yer alır. Yapılan pek çok araştırmaya rağmen henüz bilinmeyen çok sayıda özelliği bulunmaktadır. Bu element 2001 yılında teyit edilse dahi 1994 yılında laboratuvar ortamında sentezlenmiştir. Bu elementi de keşfettiği yerden ismini alma özelliği ile anmak mümkündür. Bu element daha çok doğal formda incelendiği için fiziksel ya da kimyasal özellik dedi tam olarak saptanmamıştır. Bundan ötürü ısı değişimi, rengi ve görünüm özellikleri hakkında pek bir bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Tahminlere göre bu element en yoğun elementler arasında yer alır. Bu sentetik element ile ilgili pek çok araştırma hala yapılmaya devam edilmektedir. Tarihçesi eskiye dayanan bu element geç keşfedilmiştir.

Darmstadiyum elementi ve kullanım alanları

Tarihçesi

Tarihçesi çok eskilere dayanan fakat kabul edilme tarihi yakınlarda olan bir elementtir. 10 Kasım 1994 yılında bu element Almanya’da ağır iyon enstitüsünde sentezlenmiştir. Fark edildiği üzere neredeyse pek çok eleman canım Almanlar tarafından sentezlendiği görülmektedir. Bu sentezlenme sırasında pek çok ünlü fizikçi ve kimyacı orada Yer almıştır. Bu elementi sentezlemek için ilk olarak nikel atomları ile Kurşun elementinin bombardımanı sonucu elde edinmiştir. Bu şekilde nereden ise nükleer bir vizyon oluşturmuştur. Bu element yeteri kadar sentezlendiği takdirde çok büyük alanlar da büyük işler yapacağı öngörülmektedir. Kurşun ile ilk sentezi sırasında nükleik asit üretimi ve 4 zincirli Alfa yayan bir elemente dönüşmüştür. Aynı zamanda fizyolojik buharlaşma da söz konusudur. 1 hafta boyunca bu fizyolojik bombardıman devam etmiştir noktan ve sonucunda da bu element ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda 270 atom tespit edilmiştir. Bu odun parçaları 159 milisaniyede etrafa atom parçacığı saçmaktadır. Daha sonra yüzü Pardon parçacıklarını sodyum 267 izotopuna çevirmiştir. İsmini ise Almanya’nın bir kentinden almaktadır. Böyle elementin platin grubunda yer alması tahminler arasında bulunur. Bu sebeple keşfedilmeden önce de platin grubunda yer aldığı bilinir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Darmstadtiyum elementinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini mutlaka öğrenmek gerekir. Elementlere karşı ilgili olanlar, fizikçiler ve kimyacılar bu gibi konulara büyük ilgi duyarlar. Bu elementin kimyasal sembolü ile gösterilme şekli Ds olacaktır. Aynı zamanda bu elementin atom numarası da 111 atom ağırlığı ise 283 olarak bilinmektedir. Yoğunluğu hakkında henüz tam bir bilgi bulunmaz. Fakat tahminlere göre yoğunluğunu 35 olduğu bilinmektedir. Diğer bir durum ise enerji seviyesi başına düşen elektronlara uymaktadır. Bu elektronlar iki, 8, 18, 32, 32, 17, bir şeklinde kendini göstermektedir. Yapılan pek çok araştırma ya göre bu elementin proton sayısı 110 olarak bulunmuştur. Nötron sayısı ise tahminlere göre 160 olduğu söylenmektedir. Annemi konulardan biri olan atom yarıçapına gelince onun da 120 olduğu bilinmektedir. Periyodik tabloda D Blok ta kovalent yarıçapı 130 olan geçiş metalleri elementleri arasında yer alan bir elementtir. En önemli özelliklerinden biri ise süper elementler arasında yer almasıdır. Önemli elementlerin yer aldığı 10 grup elementleri arasında yer alır. Tahminlere göre görünüm veren konusundan gümüş rengi ve griye yakın bir renk olduğu tahmin edilir. Fakat bazen bu rengin beyaza dönüştüğü de söylenebilir. Oda sıcaklığında demir gibi katı bir hal alır. Bu elementin izotopları çok çabuk bozulmaya uğradığı için bu konuda araştırmalar yapılmayıp herhangi bir bilgi yoktur. Bilinen özelliklerinin de çoğu ya tahmin ya da diğer elementler ile karşılaştırılması sonucu elde edilmiştir.

Yorum gönder