×

Einsteinium Elementi

Einsteinium

Einsteinium Elementi

Adından da bilindiği üzere Albert Einstein anısına ismi konulmuştur. Bu elementi bulan kişinin adı Albert Ghiorso olarak bilinmektedir. Çoğu elementte olduğu gibi yüksek miktarda radyoaktif bulunan bir elementtir. Doğada türüne rastlanmayan bir ürün olarak bilinmektedir. Einsteinium bir deneme sonucunda ortaya çıkmıştır ve yaşamımız için bir rol oynamaz. İnsanlar için tehlikeli olduğu bilinmektedir. Aktinit serisinin bir üyesi olmamakla beraber yapaydır ve pratik bir kullanımı bulunmamaktadır. Özellikleri hakkında çok fazla bilgi yoktur. Sadece Es sembolü olduğu, atom numarasının 99 olduğu, atom ağırlığının ise 252 olduğu bilinmektedir. Tüm elektronların enerji seviyesi başına sıralanması bulunmaktadır. Bunlar; 2, 8, 18, 32, 29, 8, 2 şeklinde olmaktadır.

Einsteinium

Einsteinium Elementi İzotopları


Doğal kaynaklarda henüz bu elemente rastlanmamıştır. Farklı tepkimeler sonucunda meydana gelen sentetik bir elementtir. Atom kütle numaraları farklılık göstermektedir. Einsteinium izotopları toplamında 17 tanedir. Üstteki yazımızda da belirttiğimiz gibi radyoaktif bir elementtir. Tüm izotoplarının da radyoaktif olduğu bilinmektedir. Çeşitli elementlerin parçalanarak tepkimeye girmesi sonucunda bombardımana tutulması anında az miktarda üretim sağlanabilir. Bu element günümüzde sadece silah testlerinin artıklarında kullanılmaktadır. Bu izotopların yarılanmaları oldukça uzun saatler sürmektedir.

Einsteinium Elementi Hakkında Önemli Bilgiler Nelerdir?


Einsteinium elementi hakkında önemli bilgiler
çok fazla bulunmaktadır. Çok fazla bilinmemesine rağmen pek çok bilgiyi içinde barındıran bu elementin hiç bilmediğimiz ve duymadığımız bu özelliklerini sizler için derledik. Bunlar;

1- Bu elementin en verimli hali yer altında hidrojen bombası denemelerinde yapılmaktadır.
2- Çok fazla olan radyoaktif bulunması sebebiyle mavi ışık yayar ve oldukça sıcaktır. 1 grama 1000 vat enerji verir. Bu denli yoğun olan radyoaktif oluşu kristal yapısına zarar verebilir.
3- Bu element diğer elementlerin izotopuna dönüşürken çok çabuk deforme olur.
4- Atom numarası 99 olan bu element görünürlüğü açısından oldukça önem taşımaktadır.
5- Metal olan formu çok az hızlanmaktadır.
6- Çok uzun denemeler sonucunda sadece 3 gramlık bir Einsteinium elementine rastlanmıştır.
7- Çok az miktarda oluşan bir element olması sebebiyle hiçbir uygulamada kullanılmamaktadır.
8- Başka elementlerin sentezi için kullanılmıştır.
9- Canlıların üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Uzun araştırmalar yapılarak fareye verilen bu elementte canlıların vücudunda 50 sene kalıcılığı gözlenmiştir. Akciğer ve üreme organında birikir. Onca yıl sonra bile vücuttan sadece %10’luk bir kısmı dışarı atılır.
10- Bu element aynı zamanda çeşitli para birimleri için kullanılmaktadır.

Yorum gönder