Galyum
Bu metal cıva, kalay ve gümüş metallerine benzemektedir. Galyum metali doğada nadir olarak bulunan elementlerdendir. Bu nedenle üretimi de sınırlıdır. Yutulmadığı takdirde vücuda zararı olmayan bir metaldir. Elinize aldığınızda cıva gibi erir. Erime sıcaklığı düşük olan bu metal diğer metallere saldırması ile bilinir. Bu saldırma tabiri metallerin kırılganlaşmasına neden olması açısından kullanılmaktadır. Herhangi bir canlının yapısında bu metal bulunmaz. İleri teknoloji araçlarda kullanılan bir metaldir. Elektrik akımını lazer ışığına çevirebilir. Bu sayede CD ve DVD çalar üretiminde kullanılır. Ayrıca optik sürücü ve kızılötesi alıcılar yapımında kullanılır. Elektronik endüstrisinde sıklıkla tercih edilir. Süper iletken ve yarı iletken üretiminde de kullanılır. Savunma teknolojileri ve bilişim teknolojilerinde kullanılabilmektedir.
Galyum Tarihi
İlk kez Fransız Paul Emile Lecoq de Boisbaudran tarafından keşfedilmiştir. 430 gram çinkodan 0,65 gram galyum elde eden bu bilim adamı bulduğu elemente isim vermiştir. Alüminyum ile benzerliklerini ortaya çıkaran bu bilim adamı Fransız Bilimler Akademisi’ne keşfini bildirdi. 1871 yılında Rus kimyager Mendeleyev bu elementin varlığını öngörmüştür. Periyodik tablodaki boşluğun yerini doldurabilecek alüminyum benzeri bir element olabileceğine işaret etmiştir. Fransız bilim adamı bu yeni elemente isim verirken kelime oyunundan yararlanmış ve Fransa’nın Latince ismi olan “Gallia” ve kendi soy adındaki Lecog kelimesinin Latincesi olan “gallus” kelimelerinden Galyum kelimesini önermiştir. Galyum tarihi çok da eski olmayan bir elementtir. Bu elementin gelişen teknolojide yer bulacağı ve daha sık kullanılacağı düşünülmektedir. Farklı etkileri ve özellikleri ile dikkat çeken bir element olmayı başarmıştır.
Galyum Kullanım Alanları
Galyum elementi çeşitli izotopları ile beraber tıp alanında kullanılmaktadır. Görüntüleme tekniklerinde kullanılan bu izotoplar sayesinde tümörler ve kanserleşme takibi yapılabilmektedir. Galyum kullanım alanları genellikle teknoloji alanındadır. Son teknoloji ürünlerde yer alan bu elementin üretimi sınırlıdır. Akımı lazere dönüştürmesi sayesinde birçok teknolojik alette kullanılır. Galyum Dünya genelinde yaklaşık olarak yıllık 200 ton üretime sahiptir. Geniş kullanım alanları ve yeni teknolojilerde yer alması ile beraber bu elementin değeri her geçen gün artmaktadır. Galyum arzının artması üretimin artmasını tetiklemektedir. Ancak halen bu konuda Dünya çapında yetersizlik söz konusudur. Geleceğe kapı açan teknolojik ürünlerde yer alan bu element ileri zamanlarda hayatımızda daha çok yer edinecektir.
Yorum gönder