×

Hidrojen Elementi

Hidrojen elementi

Hidrojen Elementi

“Su yapan” anlamına gelen Hidrojen, H sembolünü taşıyan bir elementtir. Periyodik tabloda 1 numarada bulunur ve ametaldir. Oda ortamında renksiz, kokusuz ve tatsız olan bu element çokça yanıcıdır.

Hidrojen elementi kainatta en çok var olan elementtir. Öyle ki kainatın %75’ini oluşturduğu bile söylenir. Kainattaki yıldızların büyük bölümü bu elementten oluşur. Dünya üzerinde hidrojen, element halinde az bulunda da kendinden oluşan maddeler sayesinde çokça bulunur. Hidrojen elementi asit ve bazlı tepkimelerde adeta bir usta olmakla birlikte suda çözünür.

Hidrojen elementi

Hidrojen Elementinin Keşfi

1500lü yıllara kadar dayanan bir keşif tarihi vardır bu elementin. O zamanlar nerede kullanılabildiği henüz tam anlaşılamamış olan bu elementin yanabilme özelliğine sahip olduğu 1700lü senelerde keşfedilmiştir. Bu elementi ilk olarak elde eden bilim adamı Von Hohenheim’dır. O zamanlar bu maddenin bir element olduğunu fark edemeyen bu bilim adamı için hidrojen, yalnızca bir gaz olmuştur.

1670 senesinde ise Robert Boyle isimli bilim adamı tarafından hidrojen gazı yeniden elde edilmiştir. 1766 senesinde Henry Cavendish, bu gazın yanabildiğini fark etmiştir. 1783 senesinde ise ANntoine Lavoiser isimli bir bilim adamı bu gaza günümüzde kullandığımız hidrojen ismini vermiştir. Hidrojenin keşfi bu şekilde gerçekleşmiştir.

Hidrojen, -252 derecede sıvılaşan bir elementtir. Bunun dışında evrende gaz olarak bulunur ve evrenin enerji kaynağı olarak tabir edilir. Evrende en çok bulunan bu elementin proton sayısı 1, elektron sayısı 1’dir. Atomun doğada hali hazırda keşfedilmiş olan 3 izotopu vardır, bunlar kararlı izotoplardır. Kararsız olan hidrojen izotopları ise laboratuvarda sentezlenmiştir.

Hidrojenin Elde Edilişi

Hidrojenin elde edilişi işlemini ilk başaran kişi Von Hohenheim’dır. Hohenheim sonuçlara asit ve metali karıştırarak ulaşmıştır. Fakat Hohenheim, bulduğu sonucun yeni bir element olduğunu fark edememiştir. Bu durum bu şekilde Henry Cavendish’in 1766 senesindeki deneylerine kadar devam etmiştir. Yine bu bilim adamı, ortaya çıkan maddenin bir element olduğunu fark eden kişidir. Buna rağmen bu elemente o yıllarda bir isim verilmemiştir. Sonrasında, Lavoiser’in yaptığı deneyler sonucunda yani 1780li yıllarda elemente hidrojen ismi verilmiş, sonraki deneylerde element bu isimle yer almıştır.

Yorum gönder