×

Kaliforniyum Elementi

Kaliforniyum

Kaliforniyum Elementi

Kaliforniyum Cf olarak gösterilen ve bilinen bir elementtir. Bu elementin atom numarası 98 olarak bilinir. İlk kez 1950 yılında bir üniversitenin laboratuvarında ortaya çıkmıştır. Bu element çıplak gözle görünmeyi üretebilecek en önemli ikinci elementtir. Hakkına bilinmesi gereken en önemli şeylerden birisi budur. Bu element 900 derecenin altında ve 900 derecenin üzerinde iki farklı kristal yapıda bulunma özelliğine de sahiptir. Çok yüksek basınçta üçüncü bir kristal yapı da ortaya çıkmaktadır. Oda sıcaklığında hava ile temas etmesi sonucu matlaşma özelliğine sahiptir. En yaygın kullanılan ve bilinen bir elementtir. Bu elementin kullanım aşaması sırasında vücudun reaksiyonunu da bozma riski büyük ölçüde fazladır. Bu element iskelet dokudaki kan akışını bozabilir ve bu oldukça zararlı olabilir.

Kaliforniyum

Kaliforniyum Elementi Tehlikesi


Kaliforniyum elementi
yukarıda da belirttiğimiz üzere iskelet dokudaki kan akışını bozmasıyla çok tehlikeli bir yapısının olduğu bilinmektedir. Bu element doğada çok fazla bulunmamakla beraber canlılar üzerinde bir etkisi yoktur. Bu element vücuda değişik şekillerde girebilir, bu oldukça zararlı olabilir. Bu elementin vücuda girme şekli yiyecek ve içeceklerden olabilir veya elementin olduğu havayı solumakla olabilir. Bu vücuda girdikten sonra çeşitli dokulara karışabilir. Büyük bir olasılıkla da idrar yoluyla dışarı atılmaktadır. Bu elementin vücuda olması oldukça büyük bir tehlike taşımaktadır. Kansere bile sebebiyet verebilecek bir elementtir. Sizler de yiyecek ve içeceklerinizi dikkat ederek seçmelisiniz.

Kaliforniyum Elementi Kullanım Alanları Nedir?


Çok güçlü olan bu element doğada çok fazla kullanılmamaktadır. Ve insan vücuduna oldukça zararlıdır. Kaliforniyum elementi kullanım alanları birçok yerde bulunmaktadır, tercih edilmektedir. Şimdi sizlere bu elementin kullanım alanlarını sıralayacağız. Bunlar;
– Altın ve gümüş yapımında mücevherleri tanımlamak amacıyla kullanılır.
– Petrol kuyularında su ve yağın ayrıştırılmasında da kullanılmaktadır.
– Uçakların metal yoğunluğunu ve stres yönetimini tespit etmek amacıyla kullanılır.
– Radyoaktif olması sebebiyle toksit bir maddedir.
– Kömür ve çimento gibi maddelerin analizinde de kullanılmaktadır.
– Bazı elementlerin miktar tespitini yapmak içinde çokça tercih edilmektedir.
Birçok elemente nazaran çok fazla kullanılmaktadır. Bu elementlerin normal şartlarda çok kullanım alanı bulunmamaktadır ve insan sağlığı açısından zararlıdır. Bu elementin keşfedilmesinden sonra bile çok az miktarda bulunmaktadır. Çok pahalı bir element olarak bilinmektedir. Geçen senelerde Türkiye’nin Bolu ilinde tespit edilen 18 gramlık Kaliforniyum yaklaşık olarak 72 milyon dolar olduğu söylenmektedir. Çok büyük fiyatlarda satılan bu ürün değerlidir.

Yorum gönder