×

Mendelevyum Elementi Nedir?

Mendelevyum Elementi Nedir?

Mendelevyum elementi doğada bulunmayan ve yapay bir element olarak bilinmektedir. Doğada bulunmaması sebebiyle çok fazla incelenme şansı bulunmamıştır. Radyoaktif ve toprak elementidir. Özellikleri doğada az bulunması sebebiyle çok fazla bilinmemektir. Bu elementin bilimsel araştırmalar dışında hiçbir ticari kullanımı bulunmuyor. 19.02.1955 yılında A. Ghiorso ve ekibi tarafından ortaya çıkmıştır. Bu elementin adı çok ünlü Rus kimyager olan Dimitri Mandeleyev sayesinde gelmektedir. Amerikalılar tarafından keşfedilen bu elementin adının Rus bir kimyagerden alması çok büyük ses getirdi ve büyük tartışmalara yol açtı. Sonrasında bu tartışma bir sonuca varılarak unutuldu. Bu elementin gösterimi Mv olarak biliniyordu sonrasında Md olarak değiştirildi. Ve böyle kullanılmaya devam edildi. Bu elementin çevre için zararlı etkileri vardır.

Mendelevyum

Mendelevyum Elementi İzotopları Nedir?


Mendelevyum elementi izotopları
doğada bulunmamış olan yapay elementlerdir. Doğada bulunmaması sebebiyle çok fazla bir bilgiye sahip değiliz. Sadece atom numarasının 245 ile 260 arasında değişiklik gösteren, 16 izotopu ve 5 nükleer izomeri olduğunu bilmekteyiz. Ve tüm izotopları kararsız radyoaktiftir. Doğada bulunmaz ve sentetik olan elementlerden birisi olarak bilinmektedir. Bu sebeple çok küçük miktarlarda üretilmiştir. Deneysel sonuçların hiçbiri tamamen sonuçlanmamıştır. Belirlenmeyen birçok özelliği bulunmaktadır. Örneğin kaynama noktası, kristal yapısı, atom yarıçapı gibi özellikler. Tahmin edildiği zaman erime noktası 827 derece olarak bilinmektedir. Oda sıcaklığında tahmini yoğunluğu da kesin olarak bilinmemektedir. Oda sıcaklığı içerisinde sert bir yapısı olduğu tahmin ediliyor. Bu element 7. Periyotta bulunmaktadır.


Mendelevyum Elementi Hakkında Önemli Bilgiler Nelerdir?


Mendelevyum elementi hakkında önemli bilgiler
bulunmaktadır. Özelliği hakkında çok fazla bilgisi olmasa da sizlere olan bilgileri sıralamak için buradayız. Bunlar;
1- Mendelevyum elementinin 17 atomu her üç saatte bir veya üç atom olmak üzere bir gecede ve bir deneyde üretilmiş olduğu bilinmektedir.
2- Doğada bulunmaması sebebiyle nükleer reaksiyonlarda çok küçük olarak üretilebilir.
3- Bu elementin herhangi bir zararı veya sakıncası yoktur. Aynı zamanda bir faydası da bulunmamaktadır.
4- Mendelevyum sadece belirli araştırmalar içerisinde kullanılır.
5- Element değerini, atom numarasını belirlemek ve
6- Atom çekirdeklerinin yapısını belirlemek sebebiyle deneysel veriler kullanılmıştır.
7- İnsanlar, hayvanlar veya bitkiler için bir etkisi görülmemektedir.  Kanserojen olarak bilinmektedir.
8- Çevre için tehdit taşıdığını bilinir.
9- Yukarıda da belirttiğimiz üzere insanlar için çok fazla etkisi bulunmayan fakat etkileşime geçilmesinin uygun görülmediği bir elementtir. Zararları bulunmaktadır.

Yorum gönder