×

Molibden Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Molibden

Molibden Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Geçiş metallerinden biri olan ve saf durumdayken oldukça sert olan bir elementtir. Erime sıcaklığı oldukça yüksek olmakla birlikte çeliğe bile bir miktar eklendiğinde daha da sert yapabilir. Molibden elementi, gümüşümsü bir renk olmasının yanı sıra aynı zamanda beyaz renklidir. Periyodik cetvele baktığımızda ise atom numarasının kırk iki olduğunu görmekteyiz. Tarihçesine baktığımızda ise bu elementin bulunmasının 1778 senelerine dayandığını öğreniyoruz. İsveçli bir kimyager olarak karşımıza çıkan Carl Wilhelm Scheele, bahsettiğimiz senede o döneme ait olduğu tahmin edilen bir mineralin bilinmeyen bir metalin sülfür bileşiği olduğunu belirtmiştir. Bu bilinmeyen metalin ise molibdenit olduğunu göstermiştir. 1782 senesinde ise yine İsveçli bir kimyager olarak karşımıza çıkan Peter Jacob Hjelm molibdeni metal hallinden ayrı tutarak ve kurşuna benzer anlamına gelen molybdos sözcüğünden esinlenerek bu bahsettiğimiz elementin adını ortaya çıkarmıştır. Bu element bitkilerin beslenmesin de önemli bir yer kaplamaktadır. Bakır madenciliği üretiminde veya doğrudan madencilik yoluyla da yan ürün olarak kullanılabilmektedir. Aynı zamanda bitkilerin yanında hayvanların yaşamasında da önemli bir yere sahiptir.

Molibden

Molibden Elementi ve Özellikleri

İnsan sağlığı açısından çok önemli olan ve belki de ilk defa duyduğunuz bir element olan Molibden elementinin özellikleri ise oldukça fazladır. Metal olarak kullanıldığında sanayi gibi yerlerde önemi büyüktür. Yüksek ısıya karşı oldukça dirençli olmakla beraber yüksek ergime ile kaynama noktası gibi birçok etkileyici özellikleri bulunmaktadır. 2623 derecede eriyebilen bu element, bu ısıya karşı dayanıklılık özelliği ile diğer metaller arasında altıncı sırada yerini almaktadır. Akkor halindeyken oksitlenmesinin yanı sıra soğuk havadan da hiçbir şekilde etkilenmemektedir. Yüksek sıcaklığın olduğu ortamlarda suyun buharını ayrıştırma özelliğine sahiptir. Nitrik ve sülfürik asitlerden de etkilenmekte olan bu element, yüksek ısı iletkenliğine de sahiptir. 400 derecenin üzerindeki sıcaklıklarla karşı karşıya geldiği zaman ise biraz oksidasyona uğramaktadır. Bunun yanında 1500 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise azot ile herhangi bir etkileşime girmemektedir. On farklı mineralde bulunmakla birlikte doğa üzerinde serbest olarak rastlanılmamaktadır. Oksitler halinde bileşikler oluşturma özelliği bulunan bu element, ekonomik değere sahip tek element olarak göze çarpmaktadır. Bir başka özelliği ise erime sıcaklığına ulaşana kadar hidrojen ile etkileşime girmemesidir.

Molibden Elementi ve Kullanıldığı Alanlar

Özellikle yüksek sıcaklığa dayanıklı malzemelerde kullanılmakta olan Molibden elementinin kullanım alanları oldukça fazladır. Demir ve çelik endüstrisinde oldukça değerli bir element olarak bilinmektedir. Bazı çeliklerde ise nikel yerine kullanılmakla birlikte çeliklere de sertlik kazandırma özelliği bulunmaktadır. Bir başka özelliği ile kuvvetli karbür oluşturmasıdır. Bu kadar kullanım alanlarının olmasını yanı sıra daha başka ürünlerin üretiminde de kullanılmaktadır. Özel elektrotların üretiminde, gemi şaftlarının üretiminde, uçak parçalarının üretiminde, metal ve mıknatıs alaşımlarının üretiminde, cam üretimi yapan fırınlarda, elektronik malzemelerin üretiminde, tüp ve boru şeklindeki aletlerin üretiminde, pik demirlerin üretiminde, petrol ürünlerinin yanı sıra kumaş boyalarının üretiminde, iğneler, yağ ve greslerin üretiminde, pigmentler, uzay araçlarının üretiminde, akkorlu lambaların üretiminde ve daha birçok alanda bu elementin yeri bulunmakta ve oldukça da fazla tercih edilmektedir. Bunlara ek olarak dökme demirlerin mekanik dayanıklılığını arttırmak için bu elementten yararlanılmaktadır. Bu element aynı zamanda insan sağlığı açısından önemli olmakla birlikte birçok gıdanın içinde de yer almaktadır. Bu elementin insan vücudunda eksik olması ile birlikte diş ve dişeti sağlığı problemleri, kanser gibi ciddi rahatsızlıklarda ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu elementin tozu solunduğunda zehirlenme gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Yorum gönder