×

Niyobyum Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Niyobyum

Niyobyum Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Oldukça dayanıklı ve dirençli olan beş metal arasında yerini alan metal bir element olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu alaşımda ise oldukça fazla yararı olan Niyobyum elementi, çok dayanıklı olması ile birçok alanda da kullanılmaktadır. Tarihi geçmişine baktığımızda ise adını Yunan mitolojisinden aldığını görüyoruz. Yunan mitolojisi tanrılarından biri olarak bilinen Tantalos’un kızı olarak adı geçen Niobe’den adını alarak niyobyum olmuştur. 1801 senesinde İngiliz kimyager olarak bilinen Charles Hatchett tarafından bulunmuştur. Adıyla ilgili çok fazla teori olmakla birlikte Avrupa’da bu adıyla bilinirken Amerika da ise kolombiyum olarak söylenmekteydi. En sonunda 1949 senesinde kimyacılar toplandılar ve karar vererek adını günümüzdeki hali olarak kabul ettiler. Bu metal elementin sembolü Nb olmakla birlikte atom numarasına baktığımızda ise kırk bir olduğunu görüyoruz. Bu elementin rengi de metal rengi olarak bilinmektedir. Niyobit mineralleri içerisinde bu elementten oldukça fazla bulunmaktadır. Sünek bir metal olmakla birlikte görünüşü ise parlak beyaz ve yumuşaktır. Bu metal element sert ve cilalı yani parlak bir metal olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında kırılgan ve dövülebilir bir elementtir.

Niyobyum

Niyobyum Elementi ve Özellikleri

Gri ve gümüşi beyazlıkta bir renk olmakla birlikte aynı zamanda çok kolay bir şekilde erir ve hiçbir şekilde de kararmaz. On iki de radyoaktif izotopunun bulunması da Niyobyum elementinin özellikleri arasında yer almaktadır. Erime noktasına baktığımızda ise 1950 derece olduğunu görmekle birlikte kaynama noktasına baktığımızda ise 2900 derece olduğunu görmekteyiz. Özellikle yüksek sıcaklıkta oksijenle, karbonla, kükürtle reaksiyon vermesinin yanı sıra azotla ve diğer ametaller ile de reaksiyon vermektedir. Hidroflorik ile nitrik asit karışımında ise kolay bir şekilde çözülmektedir. Bu elementin görünümü çeliğe benzemekle birlikte parlatıldığın da platini de andırmaktadır. Levha, folyo ve tabaka haline çok kolay bir şekilde gelebilmektedir. Çok yüksek sıcaklığı olan ortamlarda bile korozyon gibi aşınmaya karşı oldukça fazla dayanıklı bir elementtir. Oda sıcaklığının olduğu alanlarda birçok gazdan etkilenmemekle birlikte gaz emme özelliği de oldukça yüksektir. Oksitlenmesi için hava sıcaklığının iki yüzün üzerinde olması gerekmektedir. Kolumbit minerali, piroklor minerali, mikrolit ve tantalit minerallerinde oldukça fazla bulunan bu element, doğada saf hali ile bulunmamaktadır.

Niyobyum Elementi ve Kullanım Alanları

Bu element, jetler ve füzeler gibi paslanmaz çelik alaşımlarında oldukça fazla tercih edilmektedir. Bu sebepte dolayı da Niyobyum elementinin kullanım alanları arasında ilk sırayı endüstri almaktadır. Karbon bileşiği ticari anlamda oldukça fazla değer görmektedir. Zirkonyum ve kalay ile olan uyumu çok iyi olduğundan dolayı elektronik cihazların üretimin de sıklıkla kullanılmaktadır. Yüksek dayanıklılığından dolayı süper iletken manyetik bobin üretiminde de kullanılmaktadır. Krom çeliğine özellikle direnç ve sertlik kazandıran bu element, aynı zamanda paslanmayan çelikler de titanyum elementi ile birlikte kullanılmaktadır. Nikel temelli yüksek sıcaklık alaşımlarının en başında gelen bir element olarak göze çarpmaktadır. Özellikle aşındırıcı ve kesici aletlerin üretiminde oldukça fazla tercih edilmektedir. Çünkü tane büyümesini önleyici ve yüksek sıcaklık deformasyonunu önleyici özellikleri bulunmaktadır. Demir ve nikelle bir araya geldiğinde ise jet motorlarının üretiminde oldukça etkilidir. Bütün bunların yanı sıra paslanmaz çeliklerde, vakum tüplerinde, otomotiv parçalarında, petrol boru hatları üretiminde, akustik dalga filtrelerinde, basınçlı gaz borularının üretiminde, kesici aletlerin üretiminde, kamera lenslerinde, bina girişlerinde, kimyasal alet ve ekipmanların üretiminde, kaynak çubuklarında, bilgisayar ekranı kaplamalarında, seramik kapasitörler gibi birçok üretim alanında bu element kullanılmaktadır.

Yorum gönder