×

Polonyum Elementi

Polonyum elementi

Polonyum Elementi

Polonyum elementi, kalkoljen olarak sınıflandırılan ve Po kimyasal sembolü ile temsil edilen nadir, oldukça radyoaktif bir metaloiddir. Polonyum-208, Polonium-209 ve Polonium-210’un nispeten uzun ömürlü olduğu bilinemktedir ve 25’ten fazla izotopu vardır, en kararlı olanı α bozunma yoluyla 205Pb oluşturmak için radyoaktif parçalanmaya maruz kalan Polonyum-209’dur. Doğal olarak bulunması son derece nadirdir, uranyum cevherlerindeki izlerde bulunur. Polonyum çıkarma işlemi maliyetli olabilir. Nükleer reaktörde yapay olarak üretildiğinde, bizmut-210 ilk olarak bizmut-209’un nötronlarla bombardımanı yoluyla oluşur. Ardından, bizmut-210 polonyum oluşturmak için beta bozunmaya uğrar. Şu an itibariyle, Rusya dünyadaki tek ticari polonyum üreticisidir. Rusya, laboratuvar ortamında, uzman ve profesör bilim adamları eşliğinde, gerekli tedbirleri alarak çeşitli çalışmalarla polonyum elementinin üreticiliğini yapmaktadır.

Polonyum elementi

Polonyum Elementi Tarihi

Polonyum elementi tarihinin başlangıcında elementin adı, elementin ilk izole edildiği ülke olan Polonya’dan alınmıştır. Ton uranyum başına dakika polonyum içeriğine rağmen, Marie ve kocası Pierre Curie, 1898’de az miktarda 84 adımı ıslah veya uranyum oksitten (U3O8) polonyum elementini çıkarmayı başardılar. Marie ve Pierre Curie, 103 yıllık yarılanma ömrüne sahip olan 209Po izotopunu başarıyla ayırdılar. Daha önce, Rus kimyager Dmitri Mendeleev bizmutu takip edecek ve atom kütlesi 212 olacak bir elementin varlığını tahmin etmişti. Nükleer reaktörlerin icadından önce, polonyum sadece uranyum cevherinden elde edilmiş ve antistatik cihazlarda kullanılmıştır. Polonyum dünyada çok az bulunan ve çok değerli bir maddedir.

Polonyum Elementi Kullanım Alanları

Polonyum elementinin kullanım alanları çok azdır denilebilir. Polonyum elementinin oldukça radyoaktif yapısı, elementin günlük hayatta herhangi bir şekilde kullanılmasını önleyerek ticari kullanımlarını aşağıdakilerle sınırlandırmıştır: Alfa-parçacık yayıcı olan Polonyum, bilimsel araştırmalar için paslanmaz çelik bir disk üzerinde ince bir film olarak kullanılmaktadır. Rulo kâğıt, sac ve tel gibi işlemler sırasında oluşan statik elektriğin azaltılmasına yardımcı olmak için antistatik cihazlarda kullanılabilir. Bir gram polonyum (Po-210) 137W ısı enerjisi üretebildiğinden ve yarım gram Po-210, 500 ° C sıcaklığa erişebildiğinden, element uzay aracı ve uydular için bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Polonyum-210, nötronların bir vericisi olarak işlev görebilen bir alaşım oluşturmak için düşük atomik bir elementle (genellikle Berilyum) birleştirilebilir. Bu mülk için bir uygulama, nükleer silahlar için bir nötron tetiği yapmaktır. Polonyum elementinin ayrıca nükleer silahlar için başka amaçlarla kullanılması da oldukça yaygındır.

Yorum gönder