×

Rubidyum

Rubidyum

Rubidyum

Bu element “Rb” sembolü ile gösterilen periyodik tablodaki Grup 1 kimyasal elementidir. Alkali metal grubundadır. Rubidyum en reaktif ikinci metaldir. Gümüş-beyaz bir parlaklığa sahiptir ve çok yumuşaktır. Bu element (1861) Alman bilim adamları Robert Bunsen ve Gustav Kirchhoff tarafından spektroskopik olarak keşfedildi ve adını spektrumunun iki önemli kırmızı çizgisinden aldı. Sezyum elementi ile genellikle doğada birlikte görülür. Bununla birlikte, bu element daha yaygın bir şekilde dağılmıştır ve nadiren doğal bir mineral oluşturur. Üretiminin temel ticari işleminde, lityum tuzlarının lepidolitten çıkarılmasından sonra kalan alkali metal karbonatların karışımından az miktarda bu element elde edilir. Öncelikle bir potasyum karbonat olan bu yan ürün aynı zamanda yaklaşık yüzde 23 rubidyum ve yüzde 3 sezyum karbonat içerir.

Rubidyum

Rubidyum Üretimi

Saf rubidyum üretimi ile ilgili birincil zorluk, her zaman sezyum ile birlikte bulunması ve aynı zamanda diğer alkali metallerle karıştırılmasıdır. Bu elementler kimyasal olarak çok benzer olduklarından, ayrılmaları iyon değiştirme yöntemlerinin ve taç eterler gibi iyona özgü kompleks yapıcıların ortaya çıkmasından önce sayısız problem ortaya çıkarmıştır. Saf tuzlar hazırlandıktan sonra, bunları serbest metale dönüştürmek basit bir iştir. Metal bir numunenin yeterince geniş bir yüzey alanı varsa, süperoksit oluşturmak için yanabilir. Rubidyum süperoksit (RBO 2) sarı tozdur. Rubidyum peroksitler oksijen gerekli miktarda metalin oksitlenmesi ile oluşturulabilir.

Rubidyum Kullanım Alanları

Fotoelektrik hücrelerde ve kapalı gazların izlerini temizlemek için elektron tüplerinde “alıcı” olarak kullanılır. Rubidyum atom saatleri veya frekans standartları oluşturulmuştur, ancak bunlar sezyum atom saatleri kadar hassas değildir. Bununla birlikte, bu uygulamaların yanı sıra, rubidyum metalinin çok az ticari kullanımı vardır ve ekonomik önemi çok azdır. Yüksek fiyatlar ve belirsiz ve sınırlı bir arz olması, ticari kullanımların gelişimini engelliyor. Rubidyum kullanım alanları bu nedenle azdır. Doğal rubidyum Dünya kabuğunun yaklaşık yüzde 0.01’ini oluşturur. İki izotopun bir karışımı olarak bulunur. Rubidyum-85 (yüzde 72.15) ve yaklaşık 6 × 10 üzeri 11 yıllık yarı ömürlü beta ışınları yayan radyoaktif rubidyum-87 (yüzde 27.85). Rubidyum-79’dan rubidyum-95’e kadar çok sayıda radyoaktif izotop yapay olarak hazırlanmıştır. Güneş sisteminin yaşının 4.6 milyar yıl olduğu tahminlerinden biri taşlı bir göktaşı içinde rubidyum-87’nin stronsiyum -87 oranına dayanmaktadır. Rubidyum, tek değerlikli elektronunu kolayca kaybeder. Rubidyum ve sezyum tüm oranlarda karışabilir ve tam katı çözünürlüğe sahiptir. Erime noktası minimum 9 ° C’ye (48 ° F) ulaşılır. Rubidyum bir dizi cıva amalgamı oluşturur. Daha hafif alkali metallerle karşılaştırıldığında, artmış spesifik rubidyum hacmi nedeniyle, diğer metallerle alaşım sistemleri oluşturma eğilimi daha düşüktür.

Yorum gönder