×

Seaborgiyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Seaborgiyum elementi ve kullanım alanları

Seaborgiyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Seaborgiyum elementi ve kullanım alanları nedir? Seaborgiyum periyodik tablonun 6. grubunda yer alır. Radyoaktif bir element olarak bilinir. Sentetik olarak üretilir. Atom numarası 106 olmaktadır. Seaborgiyumun sembolü SG olarak gösterilmektedir. Haziran 1974’te sentezlendiği açıklanmıştır. 4 ay sonra bir grup Amerikalı araştırmacı telefonda aynı elementin sentezlendiği bilinmektedir. İki grupta sentezi elde edip keşfetmek için pek çok prosedürler kullanıp başarısız çıkınca sonuçlar yüzünden birbirleriyle anlaşamamışlar. Sovyet bilim adamları -54 iyonları bombalamışlardır. Bombaladıktan sonra 106 atom numarası olup kütle numarasını 259 olarak bilinen bir element izotopu üretilmiştir. Amerikalı araştırmacılar 249 ağır bir radyoaktif hedefe 18 iyonlarının ışınlarına bomba ile bombalamışlardır. 1933’te elementin iki izotopunun sentezi bulunmuştur. Seaborgiyum adı geçici olarak verilmiştir. Seaborgiyum eka-tungsten olarak da adlandırılır. Geçiş metalleri arasında sınıflandırılır. Doğada bulunamaz. Sentetik olarak elde edilir. Süper ağır bir yapısı vardır. Transaktinit elementlerinden biri olarak da bilinir. Laboratuvarlarda kimyasal araştırmalar dışında pek çok şey kullanılmaz. Bilim dünyasını resmen birbirine düşüren bir element olarak bilinir.

Seaborgiyum elementi ve kullanım alanları

Seaborgiyum Nedir?

Peki, seaborgiyum nedir? Seaborgiyum bir elementtir. Ağır bir element olarak da bilinir. Seaborgiyum elementi sayesinde iki bilim adamı prosedürleri uyguladıkları deneyler üzerinden tartışmalar ve huzursuzluklar yaşamıştır. Her iki ülkenin bilim adamları hakları için uzun süre mücadele etmiştir. Rus bilim adamları seaborgiyumu başarılı bir şekilde sentezlemiştir. Rus bilim adamları seaborgiyum elementinin sentezinde 106 numaralı element olmak üzere 0,007 saniye yarım ömrü olduğunu ve Sg-259 izotop olmak üzere üretmiştir. Amerikalı ekipler ise 249 izotopun bulunduğu ağır bir radyoaktif elementi -18 oksijen iyonları ile bombardımana tutup seaborgiyum sentezini gerçekleştirmiştir. Amerikalı bilim adamları süper ağır doğrusal iyon hızlandırıcısı kullanmıştır. Yaptıkları sentezde yarılanma ömrü 0,9 saniye olup Sg-263 izotopu ile 4 serbest nötron bulmuşlardır. Uluslararası Temel Ve Uygulamaları Kimya Birliği Konseyi devreye girerek seaborgiyum keşif hakkını sağlamıştır.1993 yılında ekibin keşfi onaylanmıştır. Daha çok inandırıcı olduğu  gerekçesi ile onaylanmıştır. Unh sembolü verilmiştir. Seaborgiyum üzerine yapılan bir takım tartışmalar yönünde karar aşaması başlatılması şiddetle istenmiştir. 1997 yılında adı 106 element olarak herkes tarafından tanınmıştır. IUPAC’ın yaşayan bir kişiye atfen herhangi bir elementin adlandırılmayacağı kararını vermiştir. Einstein hayattayken seaborgiyumun yerine aynştaynyum olarak adlandırmıştır. Amerika Birleşik Devletinin değerli bilim adamı olan Glenn Theodore Seaborg keşfetmiştir. Seaborgiyum’un kimyasal özellikleri tungsten ile de benzerlik göstermiş olduğu bilinir. En kararlı bir izotopudur. Seaborgiyum periyodik tablo üzerinden gösterilebilir.

Seaborgiyum Özellikleri

Seaborgiyum özellikleri şunlardır. Seaborgiyum’un atomik kütlesi 269 olduğunu bilinir. Nötronların yükü yoktur fakat elemente ağırlık eklemiş olsak bile elementin durumu pek çok noktada değişmez nadiren de değişebilir. Seaborgiyum oda sıcaklığında katıdır erime ve kaynama noktası hakkında çok az şey bilinir hatta hiç de bilinmiyor da denilebilir. Seaborgiyum elementi 6. gruptaki en ağır element olarak bilinir. Geçiş metal serisinde üçüncü element olarak da bilinir. Periyodik tabloya göre tungsten ile benzer kimyasal ve ağır özelliklere sahip olması konuşulmaktadır. Net bir şey yoktur. 2.4 dakikalık bir yarı ömre sahip olduğu da konuşulur. Alfa çürümesi ile -267’ye dönüşür. Seaborgiyum füzyon yoluyla da bozulabilir. Elementin kütlesinin yarısının çürümesi ve başka bir elemente dönüşmesi için bir süre miktarı gereklidir. Çekirdeğin parçacıklarına bir anda tutamaması sebebiyle element kararsız olup bu durumlarda ortaya çıkar. En son yapılan bilim insanlarının deneylerine göre 0,8 saniye olmak üzere bir yarı ömre sahiptir. Sentetik olarak üretilmiştir. Herhangi bir biyolojik rolü bulunmamaktadır. Element sadece birkaç atomu sentezlemektedir. Doğada serbestçe bulunmaz. Bilim çalışmalarından başka hiçbir ticari kullanımı olmamakla bilinir. Radyoaktif yapısı ile duada tehlikeli etkilere sebep olabilir. Seaborgiyum tehlikeli etkilere sahiptir. Araştırmalarda ilk kez bir karbon atomu arasında kimyasal bir bağ kurmuş olduğu bilinmektedir. Atom ağırlığı 271’dir. 5 B grubunda bulunan elementtir. 6D serisinin 4. üyesidir.

Yorum gönder