×

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Silisyum elementi

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Silisyum elementi, Latince ’de çakmaktaş anlamına gelen “silis, silex” sözlerinden türetilmiştir. Silisyum kelimesinin İngilizce ’de ki karşılığıysa, “silicon” anlamındadır… İşte bundan dolayı yaygın şekilde silikon diye de ifade ediliyor. Silisyum yer kabuğu oluşumunda %25 etkili olduğu için dünyada da oksijenin ardından en çok bulunan element olarak dikkat çekiyor. Bitki dokularında, hayvanların iskeletlerinde ve denizlerde hayatını sürdüren diatom hücreleri duvar yapılarında da çok fazla bulunuyor. Ayrıca meteorlarla birlikte yıldızlarda da yüksek derecelerde silisyum elementi yer alıyor. Genel olarak doğada oksijenle beraber bileşik yapılarak oluşturulan silis,  kuvars olarak adlandırılan silisyum dioksit şeklinde oluyor.

Silisyum elementi

Silisyum Elementi Hakkında Genel Bilgiler

Yer kabuğunda ki,  silisyum elementinin çoğunluğu kuvarsla kumlarda silisyum dioksit olarak da bilinen yerde bulunuyor. Ayrıyeten 64 çeşit element bileşiğinde de silisyum elementi tabi ki bulunuyor. En önem arz eden bileşikte silisin tabiatta ki bulunan kristal şekillerinde ki kuvarstlardır… Silisyum elementi ayrıca ametal bir elementtir ve kurşuni renkten oluşmaktadır. Ayrıca silisyum elementinin başka bileşiğiyse karborundum elmas sertliğinde ki madde olmasıdır. Parlatmayla birlikte mozaik silme tarzı işlerde de genellikle bu element kullanılıyor. Ayrıca silisyum elementinin hidrojen bileşiklerine de silanlar adı veriliyor. Di, mono ve tri islanlar olarak kendi aralarında ayrılıyorlar ayrıyeten gaz halinde oluyorlar. Silisyum elementi, tabi ki organik bileşenlerine benzer şekilde bileşiklerden oluşuyor. Bunlardan biri de silisyum kloroform olarak biliniyor. Silisyum elementi ayrıca bileşik silikonlar bakımından da çok önemli bir yer tutuyor. Yarı katı şekilde ve vazelin olarak da silikonlar biliniyor. Yağ özelliklerinden yanmamalarından dolayı da yüksek kalitede makine yağları olarak da aynı zamanda kullanılıyorlar.

Silisyumun Kullanım Alanları

Silisyum elementi veya silikonların, kullanım alanları çok geniştir diyebiliriz. Günümüzde özellikle silisyum en fazla mikro elektronik endüstride ve güneş hücreleri endüstrisinde kullanılıyor. Silisyumun kil ve kum formları özellikle tuğlalarla beton yapımlarında kullanılıyor. Yüksek sıcaklıklarla birlikte çalışma koşullarına da aynı zamanda dayanıklılık gösteren bir element olarak dikkat çekiyor.

Silisyumun silikatın formu özellikle; emaye, çömlek, mine, çanak yapımlarında da tabi ki kullanılıyor. Ayrıca çeliğin bileşimine de katılıyor. Optikte, kusursuz mekanikte, termalde ve elektriksel özelliklerin taşınmasında da çok ucuz madde yani kum halinde ki silika camında esas bileşeni olarak biliniyor. Çok saf silisyum; galyum, bor, arsenik, fosforla güçlendirilip; güneş gözlüklerinde, doğrultucularda, transistörler vb. elektronik endüstrileri içinde hayati öneme sahip aygıt yapımlarında kullanılacak silikon karışımlar öze şekilde üretiliyor.

Yorum gönder