×

Skandiyum

Skandiyum

Skandiyum

Skandiyum, hava ve su ile yüksek etkileşime giren ve oksijenle kararan, Sc kimyasal sembolüyle ifade edilen, 20 ° C’de katı halde bulunan ve 21 atomik numarasına sahip yumuşak, hafif bir metaldir. En yaygın olan kütle sayısı, 40 ve 52 arasında değişen on üç izotoplu, geçiş metalleri (periyodik tablonun ortasında birbirleriyle benzer özelliklere sahip bir grup metaltir. Bu metallerin benzersiz bir özelliği, iki kabukta değerlik elektronlarına sahip olmalarıdır, yani her iki kabuktan elektronlar kimyasal bağlamaya katılırlar) ailesine aittir. Elementin kütle numarası 45, gümüş renkte ve kokusuzdur.

Skandiyum elementinin kanıtlanmış olmasa da kanserojen olduğundan şüphe edilmektedir. Skandiyum elementi çok yaygın bir şekilde dağıldığı tespit edilmiştir. Dünya üzerinde bulunan en az 800 mineral türünde az miktarda bulunduğu tespit edilmiştir. İskandinavya’da bulunan çok nadir ve koleksiyonlanabilir mineral thortveititin ana bileşenidir.

Skandiyum, thortveititten geri dönüştürülebilir veya uranyum atıklarından (kumlu atık malzeme) bir yan ürün olarak ekstrakte şeklinde elde edilebilir. Metalik skandiyum, florür kalsiyum metali ile azaltılarak hazırlanabilir. Ayrıca tungsten tel ve erimiş çinko elektrotları kullanılarak erimiş potasyum, lityum ve skandiyum klorürlerin elektroliz edilmesi yoluyla da hazırlanabilir.

Skandiyum

Skandiyum Elementinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Skandiyum elementi genel olarak araştırma amacıyla kullanılır. Ancak bununla beraber, alüminyum kadar düşük bir yoğunluğa ve çok daha yüksek bir erime noktasına sahip olmasından ötürü büyük bir potansiyel duruma girmekte.

Skandiyum elementinin diğer kullanım alanları:

Son zamanlarda geliştirilen Rus savaş uçaklarında, yüksek kaliteli profesyonel bisikletlerde ve beysbol sopalarının uç kısımlarında alüminyum-skandiyum alaşımları kullanılmaktadır.

  • Bunun dışında son zamanlarda güneş ışığına benzer yüksek bir ışık kaynağı üretmek amacıyla, cıva buharlı lambalarda skandiyum iyodür kullanılır. Bu lambalar, gece çekimi yapan kameraların renkleri daha iyi bir şekilde algılamasına yardımcı olur.
  • Radyoaktif izotop skandiyum-46, çeşitli fraksiyonların hareketini izlemek için yağ rafinasyonunda bir izleyici olarak kullanılır.
  • Yer altı borularındaki gaz ve sıvı sızıntısı gibi tespitler için kullanılır.

Skandiyum Elementinin Keşfi

Skandiyum elementinin keşfi 1869 yılında Rus kimyager Mendelev tarafından yapılmıştır. Mendelev, kalsiyum ve titanyumun atomik ağırlıkları arasında bir boşluk keşfettikten sonra, daha önce görülmemiş bir elementin varlığına dair şüphe yaşadı. 1879 yılında İsveç Uppsala Üniversitesi’nde Nilson, elementi oksit formunda elde etmeyi başardı. Atomik spektrumda gösterilen sonuçlara dayanarak yeni bir keşif yaptığı konusunda emin olabildi ve bu elemente skandiyum adı verildi.

Yorum gönder