×

Titanyum

titanyum

Titanyum

Sert, parlak ve güçlü bir element olarak bilinen titanyum, geçiş metali sınıfında yer alır ve kimyasal sembolü Ti’dir. Parlak ve güçlü olmasının yanında hafif olması, çeşitli kullanım alanları sağlayan titanyum elementi manyetik özelliktedir. Bu manyetik alan, iğer forromanyetik elemanlara oranla daha zayıf seviyelerdedir. Titanyumun, 46, 47, 48, 49 ve 50 olmak üzere, doğal olarak meydana gelen beş farklı izotopu mevcuttur. Titanyum, metalik yapısı itibariyle molibden, demir ve alüminyum dahil birçok metal alaşım maddesi olarak önemlidir.

titanyum

Titanyumun Kullanım Alanları

Titanyumun kullanım alanları, fiziki özelliklerinden ötürü yüksek ısı ve toksin madde içerisinde yer alan elemanlar üzerinde kullanılır. Hemen her türlü metalle alaşıma geçebilmesinden ve düşük yoğunluklarından dolayı aşırı sıcaklara dayanıklı olması uçak sektörünün en önemli elementleri arasında yer almasını sağlamıştır. Başlıca kullanım alanları:

  • Hafif ve dayanıklı olması, uçak, uzay aracı ve füze gibi araçlarda kullanılır.
  • Golf sopalarının demir alaşımlı kısımlarında
  • Dizüstü bilgisayarların iç aksamlarında
  • Koltuk değnekleri ve tekerlekli sandalyelerde
  • Bisiklet jantlarında ve gövdelerinde
  • Korozyona karşı yüksek dirençlerinden dolayı santral kondansatörlerindeki borularda
  • Deniz suyu gibi yüksek oksidin içeren ortamlardaki direnci sebebiyle deniz ve denizaltı gibi araçların gövdelerinde koruma amacıyla ve pervanelerinde
  • Kemiğe iyi bağlanabilme özelliklerinden ötürü kalça eklemi başta olmak üzere çeşitli kırıklarda ve diş implantlarında (dişin ete saplandığı metal kısım)
  • Oksit formda endüstriyel tipi boya, sanat boyası, plastik boya, emaye ve kağıt boyamak için kullanılır. Titanyum elementinden elde edilen beyaz boya, mükemmel bir kapatma gücüne sahip ve çok parlak bir beyazdır.
  • Kızıl ötesi radyasyon ışıkları yansıtıcı özelliğinden ötürü, ısının zayıf görünüm elde edilmesine sebep olan güneş ve uzay gözlem evlerinde.
  • İnsan vücudunda kanserojen etkilere sebep olan ultraviyole ışınlarının cilde erişmesini engellediği için güneş kremlerinde kullanılır.

Titanyum Nerede Bulunur?

Dünyanın en fazla bulunan elementleri arasında 9. sıradadır ve genelde magmatik kayaç ve çökeltilerde bulunur. Bu sebepten dolayı çıkartılması zahmetli olabilir. Titanyum dioksit ve demir oksit gibi rutin minerallerin yanı sıra, titanyum oksit ve demir cevherlerinde bulunur ve sodyum ya da magnezyum kullanılarak titanyum klorürün indirgenmesiyle cevherden çıkarılır. Titanyum oksit ise, klor veya sülfürik asit kullanılarak elde edilir. Dünyanın en büyük titanyum üreticileri Kanada, Avustralya ve Güney Afrika’dır ancak Çin, Avustralya ve Hindistan en büyük rezerve sahip ülkelerdendir.

Yorum gönder