×

Ununbiyum Elementi ve Kullanım Alanları

ununbiyum elementi ve kullanım alanları

Ununbiyum Elementi ve Kullanım Alanları

2010 yılında adı Kopernikyum olarak değiştirilen ununbiyum elementi ve kullanım alanları bu makalede mevcuttur. Bu elementin kimyasal sembolü Cn olmaktadır. Bu element laboratuvar ortamında sentetik bir şekilde elde edilir. Atom numarası ise 112 olmaktadır. En bilindik özelliklerinden biri ise izotoplarının çok radyoaktif olmasıdır. Bu elementi doğada serbest halde bulunmak mümkün değildir. Çeşitli Araştırmalar ve kimyasal deneyler için laboratuvar ortamlarında kısıtlı derecede sentezlenir. Elementler arasında en kararlı izotoplar a sahip olan element bu elementtir. Aynı zamanda izotopların dan birinin yarı ömrü sadece 28 saniyedir. Bu iyonun keşfedilmesi eski zamanları dayanır. 1997 yılında ilk kez keşfedilmiştir. 2000 yıllarından sonra ise laboratuvar ortamlarında sentetik bir şekilde üretimine başlanmıştır. 2010 yılında ünlü bir matematik ve astronomi uzmanının ismini almıştır. Bu element Periyodik tabloda D Grubu içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda B grubunun 12. grup elementidir. Bu elementin Uçucu olabilmesi için altın ile reaksiyona girmesi gerekir. Aynı zamanda ağır bir iyon hızlandırıcı olabilmesi için çinko çekirdeğinden oluşan bir hedefle

ununbiyum elementi ve kullanım alanları

Fiziksel Özellikleri

Ununbiyum elementinin fiziksel özellikleri oldukça önemlidir.278 ile 286 arasında bulunan izotopları bulunur. Bu elementin kararlı izotopları bulunmamaktadır. Aynı zamanda doğada kendiliğinden sentezlenemez. Laboratuvar ortamlarında sentetik olarak üretilir. Kararlı izotopları bulunmamasına rağmen yarı kararlı izotoplara rastlanmıştır. 6 D serisi içerisinde bulunan son element bu elementtir. Bu elementin iyonize edilmesi sonucu civa ve çinkodan farklı özellikler gösterir. Pek çok farklı element ile Reaksiyon gösterebilir. Aynı zamanda Alfa patlaması görülebilir. İçerisinde bulunan atomların istikrarsızlığı sonucu çeşitli stabilizasyonlar gözlenir. İçerisinde bulunduğu grubun elektronlarının kimyasal bağ içerisinde daha rahat yer aldığı söylenebilir. Aynı zamanda bu element iyonize edildiği zaman oksidasyon durumları çok nadir gözlenir. Bu element metal gibi davranabilir. Aynı zamanda homologlardan daha fazla geçiş söz konusudur. Bir diğer özelliği ise sulu çözeltiler içerisinde reaksiyona girdiği zaman oksidasyon söz konusu olabiliyor. Bu element oda sıcaklığında Sıvı halde bulunan ve düşük bir yoğunluğa sahip olan bir metaldir. Yoğunluğu ile en çok benzerlik gösterdiği element cıva elementidir. Bilim insanları tarafından pek çok araştırma sonucu bu elementin Uçucu bir sıvı olabileceği düşünülmektedir. Bu zamana kadar elde edilen elementlerin en ağır olarak söz edilir. Hidrojen elementinden bile Yaklaşık 300 kat daha ağır olduğu söylenir. Ağırlığı ile yoğunluğu ters orantılıdır. Ağırlığı yüksek olsa dahi yoğunluğu düşüktür.

Kimyasal Özellikleri

Ununbiyum elementinin kimyasal özellikleri aşağıda mevcuttur. Doğada serbest olarak bulunmayan bu element laboratuvar ortamlarında çeşitli deneyler ve kimyasal analizler için sentezlenmiştir. Hiçbir zaman çok sayıda sentezlenmiştir. Sadece kimyasal ve fiziksel analizlere yetecek düzeyde sentezlenmiştir. Bu sebeple kullanım alanı hakkında pek bir bilgi bulunmamaktadır. Çok sayıda sentezler dinde hangi alanda kullanılacağı hakkında pek çok tahmin vardır. Fakat kullanım olanı için sentezleme bilecek olan miktar henüz belirlenmemiştir. Bu element Periyodik tabloda 12 grup 7 periyotta yer almaktadır. Aynı zamanda blok numarası ise D olmaktadır. Bu sentetik elementin atom numarası ise 113 olmaktadır. 17 santigrat derece civarında sıvı halde bulunurken 20 santigrat derece civarında ise katı halde bulunan önemli bir elementtir. Bu element ile ilgili bilinmeyen pek çok bilgi mevcuttur. Bilinmeyen bir bilgisi erime sıcaklığı kaç derece olduğudur. Kaynama noktası bilinse dahi erime sıcaklığı bilinmemektedir. Kaynama sıcaklığı yaklaşık olarak 76 santigrat derecedir. Aynı zamanda oldukça ağır bir element olan bu element yoğunluk bakımından düşüktür. Yoğunluğu diğer elementlere göre düşük bir sayıdadır. Yaklaşık olarak 15 gram/santimetre küp olmaktadır. Çoğu kimyasal özelliği bilinmektedir. Bazı elementlerin bu kadar bile kimyasal özelliği bulunamamıştır. Fakat bu element için çeşitli araştırmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu sebeple günümüzde dahi hala bu elementin kimyasal özellikleri hakkında bilgiler edilmeye devam etmektedir. Dış görünüşü ve rengi hakkında henüz bir varsayım bulunmamaktadır.

Yorum gönder