×

Zirkonyum Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

zirkonyum elementi

Zirkonyum Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Farsça kökenli bir kelime olup altın gibi anlamında kullanılan bir metal element olarak bilinmektedir. 1789 senesinde Alman kimyager olarak karşımıza çıkan Martin Heinrich Klapoth tarafından bulunmuş bir element olan zirkonyum elementi, 4B grubunun içerisinde yer almaktadır. Geçiş metali olarak tanımlanan bu elentin atom numarası ise kırktır. Erime noktası 1855 derece olmakla birlikte kaynama noktası ise 4409 derece olarak bilinmektedir. Hem sünek bir metal olmakla birlikte hem de grimsi beyaz bir renktedir. Özellikle korozyon aşınmalarına karşı dirençli olmakla birlikte ısıya karşıda son derece dayanıklıdır. Bakırdan sert bir metal olmakla beraber çelikten de hafif bir metaldir. Yüzde doksan dokuz sah hali ise gevrek şekildedir. Havada bulunan oksijen ve azotla etkileşime girmemesi için döküm aşamalarında özel fırınlar kullanılmaktadır. Doğada saf olarak bu metal elementi bulmak oldukça zordur. Düşük sıcaklık derecelerinde ise çok iyi iletken özelliğine sahiptir. Bu metal elementlerin çoğu hafniyum içermektedir. Bu elementin bileşikleri dağınık olduğu zaman oldukça fazla olmaktadır. Çinko, bakır, kalay gibi metallerden daha fazla bu elementten bulunmaktadır.

zirkonyum elementi

Zirkonyum Elementi ve Özellikleri

Saflığının az olduğu durumlarda sert ve kırılgan bir yapıya sahip olan bu metal element, oda sıcaklığında bulunduğunda ise katı hale gelir. Toz şeklini aldığında ise yanıcı bir element olması da zirkonyum elementinin özellikleri arasında yer almaktadır. Katı haline geçtiği zaman ise toz şeklindeki gibi çok fazla yanıcı olmamaktadır. Kum haline getirilerek veya öğütülerek de kullanıldığı bilinmektedir.  Özellikle tuzlu sulara ve asitlere karşı oldukça dirençli olan bu element, bu sebepten dolayı ağız ve diş sağlığında da oldukça sık kullanılmaktadır. Özellikle zirkon kaplama diş olarak kullanıp da olup oldukça sağlam olması ile de dikkat çekmektedir. Beş izotoptan oluşmakla birlikte bu element tamamen doğal olarak meydana gelmektedir. Özellikle Avustralya taraflarında oldukça fazla bu elemente rastlamak mümkündür. Bunun yanı sıra Güney Afrika, Brezilya, Rusya gibi bölgelerde de oldukça fazla olduğu söylenmektedir. Dünya olarak baktığımızda ise bu metal elementten yaklaşık olarak altmış milyon ton olduğunu görüyoruz. Araştırmalara göre meteor parçalarında da bu metal elementin kalıntılarına rastlandığı bilinmektedir. Dünya’nın bir yıllık bu metal üretimi ise yaklaşık olarak dokuz yüz bin olarak tahmin edilmektedir.

Zirkonyum Elementi ve Kullanım Alanları

Bu elementin önemi gün geçtikçe daha fazla artmakla birlikte birçok ürün ve üretim alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Dayanıklı bir element olarak göze çarpan zirkonyum elementinin kullanım alanları arasında ilk sırada tabiki de diş kaplama konusu gelmektedir. Günümüzde birçok ürünün üretiminde hammaddesi olarak kullanılan zirkonyum, pompa ve vanalarda da oldukça sık kullanılmaktadır. Korozyona dayanıklı bir metal element olduğu için bu tarz ürünlerde kullanılması çok doğaldır. Nükleer reaktörlerinde önemli bir elementi olarak bilinmektedir. Bu reaktörlerde özellikle uranyum ile mükemmel uyumu sayesinde çok iyi bir kombinasyon oluşturmaktadır. Bir diğer kullanım alanı ise gazların birleştirilmesidir. Özellikle bazı gazların bir araya getirilmesinde veya da uzaklaştırılmasında kullanılmaktadır. Seramik, bomba yapımı, alaşım maddesi gibi ürünlerin yanı sıra cerrahi uygulamalarda, patlayıcı yapımında, çelik üretiminde, vakum tüplerinde, mıknatıslarda, losyon üretiminde ve yapay ipeklerde, flaş üretiminde, lamba üretiminde, mücevher ve takıların üretiminde, deodorantların yapımında, ter önleyici ürünlerde, özellikle ateşe karşı dayanıklılığı olan askeri malzemelerde oldukça sık kullanımı tercih edilmektedir.

Yorum gönder