×

Sağlıksız İlişki Modeline 5 Örnek

Sağlıksız ilişki modeline 5 örnek

Sağlıksız İlişki Modeline 5 Örnek

Sağlıksız ilişki modeline 5 örnek konusu, ilişkilerinden memnun olmayan ve bunun için çözüm üretmek isteyen bireyler tarafından araştırılmaktadır. Sağlıksız ilişkilerin uzun ömürlü olamayacağının yanı sıra tarafların birbirlerini fazla yıpratmasına da neden olabilir. Bu tarz bir ilişki yaşamak yerine partneriniz ile konuyu detaylı bir şekilde konuşarak ilişkinizin gidişatını değiştirebilirsiniz.

Bir hayatın paylaşıldığı ve ortada bir sevginin olduğu düşünüldüğünde ilişkilerin çok masum ve hatta çok sevecen olduğu görülebilmektedir. Ancak sağlıksız olan ilişkilerin bireylere zarar verebildiği ve hatta zaman içerisinde ilişkinin bitmeye yaklaştığı açıkça görülebilmektedir. Bu tarz sorunlara neden olan sağlıksız ilişki örnekleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Eşit olmayan ilişkiler
  • Bakıcı ilişki örneği
  • Ebeveyn içerikli ilişkiler
  • Bağımsız ilişki örneği
  • Bağımlı ilişki örneği

Sıralanan bu sağlıksız ilişki örnekleri, pek çok çiftin belirli zamanlarda yaşadığı veya en başından beri yaşadığı ilişkiler olabilmektedir. Bu şekilde bir ilişki içinde olmak yerine ilişkinin çok daha uzun ömürlü ve heyecanlı olabilmesi için sağlıklı ilişki modelleri örnek alınmalıdır. Bu tarz sağlıksız ilişkilerin çiftlere ne gibi etki bıraktığı aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Sağlıksız ilişki modeline 5 örnek

Eşit Olmayan İlişkiler

Sağlık modelleri nedir denildiği zaman pek çok seçenek arasında ilişki örnekleri de ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı ve sağlıksız olmak üzere iki kategoriye ayrılan ilişki örnekleri, çiftlerin içinde bulundukları ilişkileri ortaya koymaktadır. Sağlıksız bir ilişki örneği olan pek çok ilişki modeli vardır. Bu ilişki modelleri arasında eşit olmayan ilişkiler ilk sırada yer almaktadır. Eşit olmayan bir ilişkide;

  • Partnerinizin kuralları belirleyen taraf olması
  • Partnerinizin sizin duygularınızı kontrol ediyor olması
  • Partnerinizin otoriter tavırlara sahip olması
  • Partnerinizin sözünün sizin sözünüzden üstün olması

Gibi pek çok durum yaşanabilmektedir. Bu tip durumlarda partnerinizi onaylamak yerine ilişkinizin daha iyi bir boyutta olabilmesi için bu konuyu karşı taraf ile konuşabilirsiniz. Yapacağınız bu davranış sayesinde ilişkinizin çok daha iyi bir konuma geleceğini ve daha uzun süreceğini görebilirsiniz.

Bakıcı İlişki Örneği

Sağlıklı ilişki örnekleri dışında günümüzde pek çok çift tarafından yaşanan sağlıksız ilişki durumları da bulunmaktadır. Sağlıksız ilişkiler, başta fark edilmemekle birlikte ilerleyen zamanlarda içinden çıkılamayacak sorunlar doğurabilir. Bu sorunlar ile boğuşmak ve ilişkiyi kurtarmaya çalışmak yerine ilk etapta sağlıksız ilişkiyi tercih etmemeniz çok daha doğru olacaktır.

Örneğin bakıcı ilişki örnekleri, sağlıksız ilişki kategorisinde yer almakta ve çoğu çift tarafından da yaşanmaktadır. Bakıcı ilişki örneklerinde gösterilen davranışlar şu şekilde sıralandırılabilir:

  • İlişki hakkında gereğinden fazla sorumluluk üstlenmek
  • Partnerinizin yapması gerekenleri sizin yapmanız
  • İlişkinin gidişatını sizin belirlemeniz

Daha buna benzer pek çok durum, bakıcı ilişki modellerinde karşılaşılan olaylara örnek olarak verilebilir. Bu şekilde bir ilişki yaşamak yerine ilk etapta ilişkinizin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir ve uzun süreli ilişki için çaba gösterebilirsiniz.

Ebeveyn İçerikli İlişkiler

Sağlıksız ilişki örnekleri içerisinde bulunan ebeveyn içerikli ilişkiler, çiftlerin zaman içerisinde birbirinden sıkılmasına ve hatta ilişkiden kopmasına neden olabilmektedir. Genellikle kadınlar tarafından yapılan bu hata, içgüdüsel olduğu için ortaya çıkmaktadır. Tüm sorumluluğu üstlenmek ve bunun yanında karşı tarafın resmen ailesi gibi davranmak, yapılan en büyük yanlışlardan birisidir.

Öncelikle bir ilişki içinde olduğunuzu ve partnerinizin sizin hayat arkadaşınız olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Ona bir çocuk gibi davranmanız başta masum ve tatlı bir hareket olarak görülebilir. Ancak zamanla partnerinizin sizden uzaklaşmasına ve ilişkiden sıkılmasına neden olacaktır.

İlişkilerin uzun süreli ve sorunsuz olabilmesi için sağlıksız ilişki modellerinden uzak durulması gerekmektedir. Ebeveyn tavırlarından kurtularak bir ilişkide olması ve yapılması gereken profili oluşturmanız sizin ve partneriniz için çok daha sağlıklı olacaktır.

Bağımsız İlişki Örneği

Sağlıksız ilişki nedir sorusunun cevabı olarak pek çok ilişki örneği sıralanabilir. Bu örnekler arasında sıkça yaşanan bağımsız ilişki modeli de sağlıksız ilişki örneği olarak karşınıza çıkacaktır. Pek çok kişi, karşı tarafı sıkmamak ve onun hayatına karışmamak için bağımsız olmayı tercih edebilmektedir. Aslında bu bir bakıma doğru bir karar olacaktır ancak aşırı bağımsız olmak ilişkiye ciddi zararlar verebilir.

  • İlginin azalması
  • Tek taraflı ilişki yaşama düşüncesi
  • Kaybetme korkusu
  • Ani duygu değişimleri
  • Çiftlerin birbirinden uzaklaşması

Sıralanan bu sonuçlar, bağımsız ilişki sonrasında yaşanabilen etkilere örnek olarak verilebilmektedir. Bağımsız bir ilişki yaşamak yerine her şeyi kararından uygulamak, partnerler için oldukça makul olacaktır. Aynı zamanda bu şekilde bir ilişki, uzun sürmemekle birlikte bireylere de fazlasıyla zarar verecektir.

Bağımlı İlişki Örneği

Davranış modelleri, ilişkiler için oldukça önemli bir konudur. Tarafların birbirine gösterdikleri davranışlar, ilişkinin gidişatını ve hatta ömrünü belirleyebilmektedir. Yanlış davranışlar sonucunda ortaya çıkan sağlıksız ilişki modelleri, çiftlerin zamanla birbirlerinden uzaklaşmasına ve ilişkiye olan bakış açılarının değişmesine neden olabilir. Sağlıksız bir ilişki modeli olarak bilinen bağımlı ilişki de buna verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır.

Bağımlı ilişkiler, tarafların özel hayatlarına olan ilgilerinin azalmasına neden olabilir. Çiftlerin birbirlerini sevmesi ve her an birbirlerine değer vermesi oldukça hoş bir davranıştır. Ancak bunun aşırı olması ilişkinin zarar görmesine neden olabilir. Örneğin;

  • Ayrı zaman geçirmemek
  • Kişisel alanlara saygı duymamak
  • Daima ortak planlar yapılması

Bağımlı ilişkilerde uygulanan adımlar arasındadır. Bu tarz davranışlar, ilişkinin uzun ömürlü olmasını engellemektedir.

Yorum gönder