×

Aldatılmak ve Sonrasında Yaşanan Travma

Aldatılmak ve Sonrasında Yaşanan Travma

Aldatılmak ve Sonrasında Yaşanan Travma

Aldatılmak ve Sonrasında Yaşanan Travma hem erkekler, hem de kadınlar için en önemli durumlar arasındadır. Bir ilişkide olması gereken en önemli şey sadakattir. Sadakatsizlik aldatan kişinin aslında sevmediği, her şeyin yalan  olduğu ve beraber geçirilen zamanın bir hiç olduğuna işaret eder.

Bu sevgililer, eşler ve arkadaşlar için geçerlidir. Her ne kadar aldatılan kişilerin arkadaşları ona destek olmaya çalışsa da, nasıl bir acı olduğunu sadece yaşayanlar bilir. Dolayısıyla onu en iyi hisseden de kendileridir.

Aldatılma sonrasında öncelikle durumun sizinle ilgili olmadığını bilmeniz gerekir. Zira ilişkide bir sorun varsa çözülmeli, çözülmüyorsa ayrılık yoluna gidilmelidir. Aldatmak burada bir seçenek değildir. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte dikkat etmeniz gerekenler şöyle verilebilir;

  1. Sorumlunun siz olmadığının farkına varın
  2. Duygularınızı gizlemeyin
  3. Kendinize süre verin
  4. Kendinize düzen verin

Böylece travmayı kolay bir şekilde atlatabilir, yolunuza daha sağlıklı devam edebilirsiniz.

Aldatılmak ve Sonrasında Yaşanan Travma

Aldatılma Nasıl Bir Travmaya Neden Olur?

Aldatıldım psikolojim bozuldu diyen birçok insan vardır. Bunun getirdiği travma farklı nedenlerden dolayı oluşur. Bunlar,

  1. Güven bağının kalkması,
  2. İhanetin getirdiği acı,
  3. Kendisine sadık kalınmaması,
  4. Aldatana dair inancın bitmesi,

Gibi sayılabilir. Zira seven bir kişi için emek verdiği, belki de yıllarını harcadığı bir insanın kendinizi aldatması kolay baş edilebilen bir durum değildir. Bunun getirdiği etki ile beraber, kişilerde bazı duygu değişimleri de oluşur. Bunlar,

  1. Duygusal manada acı,
  2. Öfke,
  3. Sinir,
  4. Kendine güvensizlik,
  5. İnsanlara karşı güvensizlik,
  6. Kendini suçlama,
  7. Duyguları kontrol altında tutamama,

Gibi verilebilir. Dolayısıyla sonraki süreç her insan için oldukça zorlayıcıdır.  Bu süreçte kişiler ne yapacağını bilemez ve kendini bir boşlukta hissedebilir. Yeme-içme, uyuma gibi temel ihtiyaçlar bozulabilir. Kişilerin işinde ve okulunda performans kaybı görülebilir.

Üstelik ikinci ilişki ne zaman başlarsa başlasın, partnere karşı derinde bir güvensizlik oluşabilir. Bu durumda en küçük bir şey alakasız bile olsa sadakatsizlik ile suçlanabilir. Zira kişiler ilk deneyimin verdiği acıyla gerçek olayı görmeyebilir.

Aldatılan Kişiler Neden Acı Çeker?

Aldatıldım psikolojim bozuldu diyenler için neden acı çektiklerini bilmek de önemlidir. İlişkide aldatılan kişi öncelikle sevdiği ve belki yıllardır birlikte olduğu kişiyi kaybetmenin acısını yaşar. Her ne kadar bunu inkâr etse de aşk derin bir bağ olduğu için kişiler kendisine yalan söyler.

Aynı zamanda aldatılmak, kişinin kendine olan güvenini kaybetmesine de neden olur. Bu da beraberinde yetersiz hissetmeyi getirir. Zira kişiler durumu kendi eksikliğine yorumlar. Dolayısıyla aldatılan kişiler, bu gibi durumların etkisiyle derin bir acı yaşar.

Aldatma Travması Nasıl Geçer?

Peki, aldatıldıktan sonra nasıl iyileşeceksiniz? Aldatılmak oldukça derin bir travmaya neden olur. Etkileri bazen yıllarca devam edebilir. Bunda gerçekleri kabul etmeme de vardır. Zira kişiler kendisinin aldatılmış olduğunu veya sevilmediğini kabul etmek istemez.

Dolayısıyla öncelikle bunun gerçekten olduğunu, sevgi bağının da kalmadığını bilmeniz gerekir. Zira aşkın olduğu bir ortamda aldatma gibi bir durumdan söz edilemez. Ardından da bu duygunun geçici olduğu bilinmelidir. Ancak bu durum kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Dolayısıyla bu süreçte sabırlı olmak gerekir.

1.      Sorumlunun siz olmadığının farkına varın

Aldatılmak ve sonrasında yaşanan travma nasıl geçer için öncelikle durumun sizinle ilgili olmadığı bilinmelidir. Sorumlu siz değil, karşı taraftır. Aldatılanlar genellikle bunu kendinde gördüğü için travma daha da derinleşir ve içerisinden çıkması güç bir hal alır.

Partneriniz ile sorununuz ne olursa olsun, çözülemiyorsa yapılması gereken ayrılıktır. Aldatma yoluna gitmek burada asla bir çözüm değildir. Aynı zamanda kendinize fiziksel, duygusal anlamda zarar vermemeniz de gerekir. Birçok kişi bu dönemde kendine fiziksel zarar vermeyi de düşünür. Bu tür eylemlerin hepsinden uzak durulmalı, sorumlu olarak kişiler kendini görmemelidir.

2.      Duygularınızı gizlemeyin

Aldatılma travması nasıl atlatılır için bir diğer madde de duygularınızı gizlememedir. Birçok kişi aldatıldıktan sonra önemsemediğini söyler. Aslında bu kişilerin doğrudan kendisine söylediği bir yalandır.

Bu durumda kişiler inkâr ederek, süreci atlatmayı hedefler. Ancak duyguların böylece gizlenmesi sorunu çözmez ve yıllarca devam etmesine neden olur. Dolayısıyla olayı kabul etmeniz gerekir. Ağlama, üzüntü ve hatta öfke gibi duygular açıkça yaşanmalı, böylece tüketilmelidir. Ancak bu tür eylemlerinizden başkalarının zarar görmemesi gerektiğini de hatırlamanız şarttır.

3.      Kendinize süre verin

Aldatılma iyileşme süresi her ne kadar çok sorulan bir soru da olsa, belirli bir cevabı yoktur. Zira her insanda bu değişken bir zaman dilimidir. Bazıları günler, bazıları aylar bazıları ise yıllar sonucu atlatır. Dolayısıyla önemli olan kendinize süre vermenizdir.

Burada öncelikle travmanın kolay olmadığı, aşamaların olduğu da bilinmelidir. Bu süreçte mutlu zamanlarınız aklınıza gelecek, neden olduğuna dair sık sık düşünceler geçecektir. Dolayısıyla kişiler neden unutamadığına dair soruları asla sormamalıdır. Zira bu bir anda unutulabilecek bir şey değildir.

4.      Kendinize düzen verin

Aldatılma travması nasıl atlatılır için kişiler kendine de düzen vermelidir. Bu süreçte yeme, içme, uyku alışkanlıkları bozulabilir; ancak bunları eski haline sokmanız şarttır. Kendinizi meşgul etmek önemli olduğu için spor yapmak, sevdiğiniz aktiviteler ile uğraşmak, kişisel becerilerinizi geliştirmek ve dil öğrenmek gibi faaliyetleri bu süreçte yapabilirsiniz.

Böylece zihninizi doldurarak uzaklaşabilir, süreçle daha iyi mücadele edebilirsiniz.

Yorum gönder