×

Aldatma Sebepleri Nelerdir?

Aldatma sebepleri

Aldatma Sebepleri Nelerdir?

Aldatma sebepleri günümüz ilişkilerinde merak edilen durumlar arasında yer almaktadır. Duygusal birlikteliklerde ortaya çıkan aldatma durumu, bu eyleme maruz kalan kişiler tarafından daha çok araştırılmaktadır. İnsan ilişkilerine önem veren ve sağlıklı bir iletişim kurmayı düşünen her birey, bu tarz olumsuzluklar hakkında pek çok detayı incelemektedir.

Aldatmak, günümüzde hem kadın hem de erkekler tarafından yapılabilen olumsuz bir davranış olarak değerlendirilmektedir. Duygusal bir birliktelik içerisinde olan ancak farklı bir kişiye de aynı duyguları besleyen kişiler, aldatma eylemini gerçekleştirmektedir. Aldatmanın 4 farklı şekli bulunmaktadır:

  • Pasif aldatma
  • Aktif aldatma
  • Duygusal aldatma
  • Cinsel içerikli aldatma

Sıralanan bu aldatma biçimleri, kişiler farkında olmasa bile ortaya çıkabilen aldatma türleri olarak bilinmektedir. Yapılan pek çok araştırmaya ve incelemeye göre insanların göstermiş olduğu davranışlar göz önünde bulundurularak bu tarz içerikler belirlenmiş ve aldatma eylemi kategoriler haline getirilmiştir.

Aldatma sebepleri

Pasif Aldatma Nedir?

Pasif aldatma, aldatma kategorisi içerisinde yer alan ancak kişiler tarafından kabul edilmeyen aldatma biçimidir. Aldatma, yalnızca eyleme dökülen hareketler olarak algılanmamalıdır. Bir ilişki içerisinde olan kişi, farklı kişileri de düşünüyorsa veya yakınlık duyuyorsa bu da aldatma olarak değerlendirilmektedir. Pasif aldatma sırasında gerçekleşen durumlar şunlardır:

  • Birinden uzak şekilde hoşlanmak
  • Farklı bir kişiyi takip etmek
  • Farklı bir kişiyi düşünmek

Yukarıda örnekleri verilen pasif aldatma durumu, eyleme geçmeyen olaylar olarak değerlendirilmektedir. Farklı bir kişi ile ilişki yaşamayan ancak yine de o kişiyi düşünen bireyler, içinde bulundukları ilişkiyi aldatmış olarak görülmektedir. Buradan çıkarılacak olan sonuç ise her ne kadar eyleme dökülmemiş olsa da farklı birinden hoşlanmak veya onu düşünmek dahi aldatma olarak kabul edilmektedir.

Aktif Aldatma Nedir?

Aktif aldatma ise pasif aldatmanın bir üst seviyesi olarak karşınıza çıkacaktır. Pasif aldatma içerisine dahil olan duygusal düşünceler, aktif aldatma esnasında yerini fiziksel isteklere bırakmaktadır. Örneğin içinde bulunduğunuz ilişki dışında farklı bir kişiyi fiziksel olarak hayal ediyorsanız ve buna mekansal ilgiler de dahilse bu duruma aktif aldatma adı verilmektedir.

Sürekli aldatma isteği duyan veya bunu bilinçli olmasa da gerçekleştiren kişiler, aktif aldatma kategorisinde yer almaktadır. Partnerinize karşı olan duygularınız azalıyorsa ve bu duyguları farklı kişiler üzerinde hissediyorsanız tam anlamıyla aldatma eylemini gerçekleştirmiş olursunuz. Bu durumda yer alacağınız kategori de aktif aldatma kategorisi olacaktır.

Duygusal Aldatma Nedir?

Duygusal aldatma, fiziksel birlikteliği içermeyen ancak duygu yoğunluğunu kapsayan aldatma türleri arasında yer almaktadır. Aldatma, günümüzde hem kadın hem de erkekler tarafından gerçekleştirilen olumsuz eylemlerden birisidir. Her ne kadar onaylanmasa da bunun bir gerçek olduğu çoğu kişi tarafından bilinmektedir.

Duygusal aldatma olarak tanımlanan ve yalnızca salt duyguyu içeren bu aldatma biçimi, fiziksel veya cinsel birlikteliği kapsamamaktadır. Partneriniz dışında farklı kişilere ilgi veya sevgi duyuyorsanız bu yaşadığınız durum duygusal aldatma olarak değerlendirilmektedir. Bu aldatma esnasında ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

  • Partneriniz dışında farklı birini düşünmek
  • Partneriniz dışında birine aşk veya sevgi duymak
  • Farklı kişilere ilgi duymak veya onu merak etmek

Bu durumda pek çok kişi partnerine olan ilgisinin azaldığını fark edebilirken çoğu kişi de bu sevginin azalmadığını ve partnerini de çok sevdiğini belirtmektedir. Kişiden kişiye değişen belirtiler dışında ortaya çıkan sonuç aynıdır.

Cinsel İçerikli Aldatma Nedir?

Cinsel içerikli aldatma, aldatma türleri arasında yer almakta ve günümüzde sık sık karşılaşılmaktadır. Diğer aldatmalardan farklı olarak bu durumda ortaya dökülen eylemler de bulunmaktadır. Fiziksel birliktelik içeren veya cinsel birliktelik içeren durumlarda kişi partnerini cinsel yönde aldatmış olarak sayılmaktadır.

Bunun yanı sıra eyleme dökülmese dahi cinsel düşünceler içerisinde yer alan farklı insanlar varsa bu da aldatma olarak değerlendirilmektedir. Yapılan birtakım araştırmalara göre kadınlar %40 oranında cinsel içerikli aldatma durumunda bulunurken, erkekler %80 olarak değerlendirilmiştir.

Aldatmanın Nedenleri Nelerdir?

Aldatmanın nedenleri, son zamanlarda çok sık araştırılan ve özellikle bu tarz bir duruma maruz kalmış kişiler tarafından sık sık incelenmektedir. Aldatma, her iki tarafın da yapabileceği olumsuz bir durum olarak değerlendirilmektedir ancak yapılan pek çok araştırmaya göre bu oran kadınlarda çok daha düşük çıkmıştır.

Erkeklerin aldatma nedenleri veya bir erkek neden aldatır tarzında pek çok soru, kadınlar tarafından araştırılmakta ve yanıtı aranmaktadır. Sadece erkeklerin değil, aynı zamanda kadınların da içinde olabileceği bu durumun nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Fiziksel şiddet gören bireylerin aldatma olasılığı yüksektir.
  • Partnerleri ile kaliteli zaman geçiremeyen kişiler aldatmaya meyilli olabilmektedir.
  • Gönülsüz veya baskı altında yapılan evliliklerde her iki tarafın da aldatma potansiyeli bulunmaktadır.
  • Kötü alışkanlıkların olduğu bir birliktelikte aldatma görülebilmektedir.
  • Çevrede aldatmaya yönelik durumların sık yaşanması çiftleri bu yönde etkilemektedir.
  • Uzak yerlerde çalışan kişilerin partnerleri aldatma eğilimde olabilmektedir.
  • Cinsel açıdan tatmin olmayan kişilerde aldatma potansiyelinin olduğu görülmektedir.

Bu tarz durumlarda kişilerin partnerlerini zaman içerisinde aldattığı görülebilmektedir. Olumsuz bir durum olsa da içinde bulunulan pek çok durum aldatma potansiyelini tetiklemekte veya artırmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için her iki tarafın da dikkat etmesi gereken belli başlı durumlar vardır. Partnerlerin birlikte alabilecekleri bir terapi veya ilişki eğitimleri, yaşanabilecek aldatma durumlarını en aza indirebilmektedir.

Yorum gönder