×

Aseksüellik ve İlişkilerdeki Etkileri

aseksüellik ve ilişkilerdeki etkileri

Aseksüellik ve İlişkilerdeki Etkileri

Günümüzde cinsellik ile ilgili pek çok yeni kavram ile karşılaşmaktayız. Bu kavramlar arasında aseksüel de yer almaktadır. Buna bağlı olarak çoğu kişi, aseksüellik ve ilişkilerdeki etkileri konusunda araştırma yapmaktadır. İnsanların artık çoğu kişiden farklı olan cinsel eğilimlerini özgür bir şekilde ifade edebilmeleri ile birlikte, pek çok kişi tarafından yadırganmamaktadırlar. Çoğunluğun sahip olduğu cinsel eğilime sahip olmayan kişiler, aseksüelliği de merak ederek araştırmaya girişmişleridir. Peki, pek çok kişinin merak ederek araştırmaya başladığı aseksüel nedir?

aseksüellik ve ilişkilerdeki etkileri

Aseksüel Nedir?

Son yıllarda pek çok kişinin farklı cinsel eğilimlerini rahat ve özgür bir şekilde ifade etmeye başlamalarıyla kişiler arasında cinsellik kavramları sıklıkla araştırmaya başlanmaktadır. Bu cinsel kavramlardan biri olan aseksüel de araştırılan konular arasında yer alır. Peki, pek çok kişinin merak ettiği aseksüel nedir? Aseksüel, kişilerinin cinsel isteklerinin oldukça az olması anlamına gelmektedir. Yani aseksüel bireyler, ya oldukça az cinsel çekim yaşarlar ya da hiçbir şekilde vinsel çekim yaşamazlar. Aseksüelliğin araştırılmasıyla birlikte, dünya üzerinde nüfusun yaklaşık %1’inin aseksüel olduğu belirlenmiştir. Aseksüel bireyler hem romantik hem de cinsel ilişkiye girebilirler. Asıl olan, bu bireyler için cinsellik oldukça önemsiz bir yere sahiptir.

Aseksüel İle İlgili 6 Gerçek

Günümüzde hemen hemen her konu ile ilgili pek çok kavram insanlar tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Bu konuların başında da cinsellik yer almaktadır. Cinsellik ile ilgili pek çok kavramın yanı sıra aseksüel de yanlış bilinmektedir. Buna bağlı olarak kişiler, seksüel nedir ya da aseksüel nedir gibi konuları sıklıkla araştırmaktadır. Pek çok kişinin bildiğinin aksine, aseksüel ile ilgili bir takım gerçekler yer almaktadır. Peki, kişilerin kafasında yer alan sorulara cevap niteliği olacak aseksüel ile gerçekler nelerdir? Bu kavram ile ilgili gerçekler şu şekilde belirtilmiştir;

  • Aseksüellik bir kimliktir
  • Aseksüelik romantik duyguların olmaması değildir
  • Cinsellik çeşitleri arasında aseksüelliğin bir yeri vardır
  • Aseksüellik, özel ilişki tanımına karşıdır
  • Aseksüellik bir rahatsızlık değildir
  • Aseksüellik, pek çok seks yapmama nedeniyle aynı şey değildir

Aseksüel Belirtileri

Cinsel kavramlar arasında oldukça sık bir şekilde merak edilenle arasında aseksüellik yer almaktadır. Herhangi bir cinsiyete cinsel bir eğilimde bulunmayan kişilere aseksüel denilmektedir. Bu tanımı bilen pek çok kişi libido düşüklüğü yaşamalarından dolayı aseksüel olabileceklerini düşünmektedir. Buna bağlı olarak kişiler, aseksüel belirtileri nelerdir sorusuna yanıt aramaktadır. Kişilerin bir ilişkide romantik bir davranış dışında herhangi bir şekilde partnerine karşı cinsel isteksizlik duyması en büyük belirtilerin başında yer almaktadır.

Bunların yanı sıra, sadece cinsel isteksizlik değil, bunun hayatında yer almasının istenmemesi ve bir ilişkide romantik davranışlar ile de bir bağ kurulabileceğinin düşünülmesi de aseksüel belirtiler arasında yer almaktadır. Pek çok kişi aseksüelliği bir hastalık olarak ele alsa da kişiler terapilere rağmen hala bu isteksizliğe sahipse, bu bir hastalıktan daha ziyade kişilerin kurdukları ilişkiye bir bakış açısı olarak düşünülebilir.

Aseksüelliğin İlişkilerdeki Etkileri

Pek çok kişiye göre romantik ilişkinin doğal sonucu cinsel ilişkidir. Fakat aseksüel bireyler, buna karşıdırlar. Yani kişiler arasında romantik bir ilişki kurulduğu zaman cinsel bir ilişkide kurulmak zorunda değildir. Aseksüellere göre, bir ilişki sadece cinsellik ile ilgili olamaz. Onların ilişkilerinde, cinsel bir ilişkiye girmeden sadece sarılmak, dokunmak ve öpmek ve diğer pek çok romantik davranışlar da ilişkinin devamlılığı için yeterli olabilecek şeylerdir. Kişiler için bu yeterlilik aseksüel belirtileri arasında yer almaktadır. Yani aseksüeller, cinsel konularda uyumsuz olan kişiler ile kolay bir şekilde bağ kurabilirler. İlişki başlamadan önce çiftlerin bu konularda ki düşünceleri değerlendirilmesi ve kabul edilmesi ile birlikte aseksüellik bir ilişki için olumsuzluk içermez.

Aseksüel Hastalık Mı?

Çoğu kişi, yakınlarından birinin aseksüel olduğunu öğrenmesiyle aseksüel bir hastalık mıdır diye merak ederek araştırmaktadır. Çoğunluğun cinsel yöneliminden farklı olduğundan dolayı, birçok insan aseksüelliği bir hastalık olarak düşünür. Hatta libido düşüklüğü yaşayan pek çok kişi, bunun bir aseksüel belirtileri olduğunu düşünerek aseksüellik testi yaptırmak istemektedirler. Fakat pek çok kişi, aseksüelliği zihinsel ya da patolojik bir rahatsızlık olarak ele alsa da, aslında aseksüellik bir hastalık değildir. Yani, aseksüellik libido düşüklüğü olarak bile düşünülemez. Dolayısıyla, aseksüelliğin bir hastalık olmadığının belirtilmiş olması ile birlikte bir cinsel kimlik mi yoksa cinsel eğilim mi olduğunu da kesin olarak kanıtlanmış değildir.

Aseksüel Tedavisi Var Mı?

Evli bir çiftte, eşlerden biri aseksüel ise, partnerinin kabul etmemesi halinde evlilik için bir sorun haline gelebiliyor. Bu nedenle, aseksüel olmayan eşin aldatma eğilimi baskın olabiliyor. Bu durumda, evlilik için bir takım anlaşmazlıklar doğabiliyor. Evliliğini devam ettirmek isteyen fakat aseksüellikten rahatsız olan pek çok kişi, aseksüel testi ve aseksüel tedavisi hakkında araştırma yapmaktadır.

Bu tarz evliliklerde, aseksüel sorununu çözmek niyetinde olan çiftler için terapiler yapılır. Bu terapilerin süresi genellikle 4-6 ay olur. Fakat tamamen kurtulmak ve kesin bir çözüme kavuşmak isteyen çiftler için bu süre 1 yılı bulabilir. Fakat tedavi için en önemli olan şeylerden biri, aseksüelliğe neden olan şeydir. Eğer çiftler fiziksel ya da cinsel bir rahatsızlığa sahiplerse, herhangi bir terapiye ihtiyaç duyulmadan sadece bu rahatsızlığın giderilmesiyle de sorun çözülebilir.

Yorum gönder