Aşk Mı Tutku Mu?
Aşk mı tutku mu arasındaki fark nedir? Günümüzde birçok kişi aşk ile tutkuyu aynı şey olarak düşünür. Ancak bu doğru değildir. Zira aşkın zira tutku, aşk içinde bir türdür. Bunun için aşk çeşitlerine baktığımızda, tutkulu aşk da dâhil birçok tür olduğu görülür. Farklı bilim adamlarına göre bu duyguların çeşitleri şöyledir;
- Bağlanma
- İlgilenme
- Yakınlık/mahremiyet
- Tutkulu aşk
- Şefkatli aşk
- Zamanlama
- Benzerlik
- İlk bağlanma tarzlar
- Eros
- Ludos
- Storge
- Mania
- Pragma
- Agape
- Tutku
Temel olarak baktığımızda ise aşk ikiye ayrılabilir. Bu daha şefkatli ve sevecek olan türdür. Burada tutku az oranda yahut çok azdır. Eğer bu durum varsa kişiler farklı bir kişiye karşı tutku duyulabilir. Peki, tutku nedir? Burada aşk daha fazla takıntılıdır, yüksek yoğunluğa sahiptir, gerilim vardır ve cinsel dürtüler ön plandadır.
Bu sebeple şefkatli olan ilk aşkta duygular daha dengelidir. Ancak tutkuda daha dengesiz bir yapı vardır.
Aşkta Tutku Önemli Midir?
Tutkunun anlamına bakılacak olduğunda, aşırı, yoğun duyguları tanımladığı görülür. Peki, bu aşklarda önemli midir? Günümüzde âşık kişiler incelendiğinde birbirine bağlı olan ancak tutku bulunmayan kişileri görmek oldukça mümkündür. Bunun en büyük nedeni kişilerin nasıl âşık olduğu, karakteridir. Eğer bir kişi duygularda aşırılık yaşıyorsa aşkı da bu şekilde, tutkuyla yaşar ve bu bilinçli olarak gerçekleştirdiği bir şey değildir.
Aşkta tutku nedir, bu duygunun daha ateşli ve canlı bir biçimde yaşanmasıdır. Burada takıntı gibi durumlar da görülür ve dengesiz bir yapıya sahiptir. Ancak zaman içerisinde azalma gösterebilen yapısı da vardır. Peki, aşkta gerçekten önemli midir? Bir kişiye âşık olduktan sonra bu uzun yıllar devam ettirilebilir; ancak bu tutkuda bulunmaz. Eğer partnerlerin her ikisi de duygularını bu denli yaşamıyorsa önemli olmadığı belirtilebilir.
Ancak taraflardan biri tutkulu, diğeri değilse yani farklı aşk tiplerine sahiplerse kişiler arasında yanlış anlaşılmalar oluşabilir.
Tutkunun Belirtileri Nelerdir?
Peki, tutkulu aşkın belirtileri nelerdir? Buna değinmeden önce şefkat temelli aşklarda da saydığımız maddelerin olduğu bilinmelidir. Ancak tutku varsa bunlar daha yoğun, canlı bir şekilde yaşanır. Bu maddeler şöyle verilebilir;
- İlişkinin sağlamlaşması için yoğun çaba harcanması.
- İlgili kişinin size ilham kaynağı olması.
- Ona karşı daha savunmasız olunması.
- Eğlencenin daha yoğun olması.
- Rahat olunabilmesi.
- Akıldan geçenlerin kolayca aktarılabilmesi.
- Şefkatin yoğun yaşanması.
- Fedakârlıklar olması.
- Gelecek planları yapılması.
- Karşı tarafla ilgili her şeyin sevilmesi.
- Onun hakkında her şeyi bilme isteği.
Ancak her aşk tipinde gelecek planları, karşı taraf hakkındaki şeyleri bilme isteği yer alır. Tutkulu aşkta sadece bunlar daha yoğun olarak yaşanır. Eğer karşınızdaki kişi bu konuda abartılara kadar gidebiliyorsa, size tutkulu bir şekilde âşık olduğunu gösterir.
Tutku Bitebilir Mi?
Aşkın ilk çeşidi daha çok sevgi temeline dayalıdır. Bu nedenle daha masum, saf bir yapısı vardır. Dolayısıyla uzun süre devam edebilir. Günümüzde birbirine hâlâ ilk günkü gibi bağlı olan ancak senelerdir evli bulunan çiftler buna örnek olarak gösterilebilir.
Ancak bu durum tutku için geçerli değildir. Bunun farklı nedenleri olsa da, bir tanesi duyguların yoğun olarak görülmesidir. Dolayısıyla anlık değişmeler, dengesizlikler vardır. Bazı durumlarda kişilerin karakterine göre karşıdaki insana duygusal-psikolojik zarar da gelebilir. Aynı şekilde bu yönden kişinin kendisi de olumsuz etkilenebilir.
Tutku, zamanla biten bir karaktere sahiptir. Bu olduğunda doğal olarak ilişki de daha monoton, sıradan bir hal alır. Bunun temel nedeni sevginin ön planda olmamasıdır. Eğer partneriniz ile uzun yıllar geçirmiş ancak aniden tüm isteğinizi, eski duygularınızı kaybetmişseniz bunun anlamı ona olan tutkunuzu yitirmiş olmanızdır.
Bu durumda tutkunun tekrar oluşması için çaba göstermeniz gerekir. Aksi durumda ayrılık süreci kısa sürede başlar.
Tutkulu Aşk Zarar Verir Mi?
Peki, tutkulu aşk her iki tarafa zarar verir mi? Burada ilk olarak her ilişkide duygusal ve psikolojik zararın gelebileceğine değinmek gerekir. Ancak tutkulu aşlarda bunun yaşanması daha kolaydır. Örneğin bir kişi çalışma arkadaşına tutkulu bir şekilde âşık olmuşsa ve karşı taraftan red yanıtı almışsa büyük psikolojik sorunlar yaşayabilir.
Dolayısıyla iş performansı da olumsuz yönde etkilenir. Bir ilişki başlaması da olumsuz durumların olmayacağını işaret etmez. Zira tutkulu âşıklar birbirlerini sürekli görmek ister. Kişi gerek aynı yerde, gerekse farklı bir mekânda olsun akıldan bir an bile çıkmayabilir. Bu da doğal olarak işte sergilenen performansı negatif yönde etkiler.
Eğer ayrılık yaşanırsa kişilerin bunu atlatması da daha zor olur. Zira tutku henüz tükenmemişse ayrılığı kaldırması daha güçleşebilir. Dolayısıyla tutkulu aşkın bazı duygusal zararlarından bahsedilebilir.
Tutku İle Aşk Aynı Mıdır?
Tutkulu sevmek ne demek, sevginin daha yoğun hissedildiğini gösterir. Peki, aşk ile tutku aynı mıdır? Aşk yüzyıllar boyunca geriye giden ve üzerine farklı yazılar yazılmış bir konudur. Buna rağmen üzerine bir karara vermek hâlâ mümkün değildir. Zira farklı insanları, durumları kapsayan; kişilere göre değişen ve vücutta da değişimlere neden olan bir duygudur. Bu nedenle bazı kişiler tutku ve aşkı aynı kabul etmektedir.
Yorum gönder