×

En İyi İletişim Şekilleri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?

En iyi iletişim şekilleri nelerdir

En İyi İletişim Şekilleri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?

En iyi iletişim şekilleri nelerdir sorusu karşısında verilebilecek pek çok cevap bulunmaktadır. İnsanlar günlük hayatta yazılı veya sözlü iletişim kurma ihtiyacı duymaktadır. İletişim halinde olmayan bir insana rastlamak oldukça zordur. Dünya üzerindeki hemen hemen herkesin iletişim içinde olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak bu iletişim belirli dereceleri bulunmaktadır. En iyi iletişi kurabilmek için de şu kurallara uyulması gerekmektedir:

  • İyi bir dinleyici olmak
  • Olumlu düşünmek
  • Saygı duymak
  • İlgili olmak
  • Güven vermek

Sıralanan bu kurallar, iyi bir iletişim kurabilmek için insanların dikkat etmesi gereken durumları kapsamaktadır. İletişim kurmak, yalnızca konuşmak veya dinlemek değildir. Karşıdaki insanı anlamak ve onun sözlerine karşı ilgi duymak da iletişim yöntemlerinden birisidir. İyi bir iletişim kurmak için sıralanan bu kuralların açıklamaları bilinmelidir. Açıklamalar ise aşağıdaki başlıklar altında detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

En iyi iletişim şekilleri nelerdir

İyi Bir Dinleyici Olmak

Etkili iletişim kurma durumu, çoğu insanın dikkat ettiği ve üzerinde düşündüğü konular arasında yer almaktadır. Günlük hayatta çoğu zaman iletişim kurulması ve insanlar ile etkileşim halinde olunması gerekmektedir. Bir amaç için veya sadece iletişim kurabilmek için bu etkileşimin yaşanması gerekmektedir.

Etkili iletişim kurma yöntemlerinden birisi de pek çok kişi tarafından bilinen iyi bir dinleyici olma durumudur. Karşıdaki insanın anlattıklarını dinleyip anlamak, başarılı bir iletişim örneği olarak değerlendirilmektedir. İyi bir iletişim için hangi ifadeleri kullanmalıyız sorusuna verilecek yanıtlar, aşağıda sırası ile listelenmiştir.

  • Karşınızdaki kişiyi dinlerken tonlamanıza, jest ve mimiklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Konuşulan konuya ilgili olduğunuz gösterin ve aynı zamanda empati kurma becerisi edinin.
  • İyi bir dinleyici olduğunuzu göstermek için konu ile alakalı detaylı sorular sorun.
  • Size yöneltilen sorular karşısında düşünerek cevap vermeyi ihmal etmeyin.
  • Karşınızdaki insanın sözünü kesmeden dinleyin ve ona karşı sabırlı olun.
  • Bir süre sessiz kalarak karşınızdaki kişiyi dinleyin.
  • Karşınızdaki kişi için bir nevi ayna olmayı deneyin, aynı duyguları paylaştığınızı gösterin.
  • Konu ile alakası olmayan ve dikkat dağıtmaya meyilli olan durumlardan uzak durun.

Yukarıda belirlenen hususlara dikkat ettiğiniz sürece iyi bir dinleyici olabilirsiniz. Böylece karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi ve onu önemsediğinizi gösterebilirsiniz.

Olumlu Düşünmek

Sağlıklı iletişim kurmak, iyi bir yaşam kalitesi için başlıca dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır. Çok uzun zamandan beri insanlar günlük hayatta iletişim kurmakta ve birbirleri ile etkileşim içerisinde olmaktadır. Ancak bu durumun daha sağlıklı olabilmesi için bazı konularda ekstra dikkatli olunması gerekmektedir.

Olumlu düşünmek, hem sizin hem de iletişim kurmanız için gereken kurallardan birisidir. Siz ne kadar olumlu birisi olursanız karşınızdaki insan için de o kadar pozitif biri olabilirsiniz. Konuşulan konu hakkında yargılayıcı ifadelerden kaçınarak daima yapıcı davranışlar sergilemeniz gerekmektedir. Böylece çok daha sağlıklı başarılı bir iletişim kurabilirsiniz.

Saygı Duymak

Etkili iletişim kurma yöntemleri arasında yer alan ve kesinlikle her insanın uyması gereken kurallardan biri olan saygı duymak, iyi bir iletişim için gerekli olanlar arasındadır. Saygı duymak, her anlamda iletişimi olumlu yönde etkilemekte ve insanlar arasındaki etkileşimi iyi yönde artırmaktadır. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunan insanların saygı kuralları çerçevesinde iletişim kurması oldukça önemlidir.

Hem konuşmacılar hem de dinleyiciler için belirlenen saygı duyma kuralı, etkili bir iletişimin olmazsa olmaz kuralları arasında yer almaktadır. Kurulan iletişimin en iyi düzeyde olabilmesi ve insan ilişkilerinin iyi olması için her iki tarafın da birbirinde mutlaka saygı duyması gerekmektedir.

İlgili Olmak

İletişim kurmak, günlük ihtiyaçlardan biri olarak değerlendirilmekte ve bu nedenle insanlar bu durumu tercih etmektedir. İletişimin olmadığı bir dünyada yaşamak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Özellikle teknolojinin geliştiği ve dünyanın değiştiği günümüzde, iletişim eskisinden çok daha önemli bir boyut kazanmıştır.

Nasıl etkili iletişim kurabilirim diye düşünen bir kişinin öncelikle anlatılan konuya ilgili olduğunu ve karşı tarafı sabırlı bir şekilde dinlediğini göstermesi gerekmektedir. Bunun için de tavsiye edilen davranış şekilleri şunlardır:

  • Konu ile alakalı soru sormak
  • Jest ve mimiklerle dinlediğinizi göstermek
  • Anlatılan konuyu özetleyebilmek
  • Karşınızdaki insanlar ile aynı duyguyu paylaşmak

Bu davranışların gösterilmesi, karşı tarafa ilgili olduğunuzu göstermenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda konuşmacı olan taraf da ilgili olmanız karşısında oldukça memnun kalacaktır. Bu sayede iletişim güçlenecek ve paylaşılan değer çoğalacaktır.

Güven Vermek

İyi bir iletişim için yapılması gerekenler arasında pek çok kuralın olduğu bilinmektedir. İletişim, basit bir durummuş gibi görülmemeli ve mutlaka belirlenen kurallara uyulmalıdır. Çünkü sadece iletişim değil etkili bir iletişim kurmak için bu kurallara uyulması gerekmektedir.

Örneğin, önemli bir konu konuşuluyorsa ve bu konuyu sizden başka birinin bilmemesi gerekiyorsa bu noktada güven vermeniz çok doğru bir hareket olacaktır. Karşı taraf için sağlanan güven karşısında çok daha sağlıklı bir iletişim kurulabilmektedir. Aynı zamanda güven duyulmayan bir iletişim içerisinde olmak her iki tarafın da rahatsız olmasına neden olacaktır.

Yukarıda belirtilen ve açıklanan temel kurallar, iyi bir iletişim için gerekli olan adımları kapsamaktadır. Sadece iletişim değil de sağlıklı bir iletişim kurmak isteyen her bireyin bu kurallara uyması ve buna göre davranması gerekmektedir. Böylece insan ilişkileri çok daha anlamlı bir noktaya taşınacaktır.

Yorum gönder