Ahron Daum Kimdir? Ahron Daum Hayatı
Ahron Daum, israilde doğmunş bir yazardır. Daum’un ailesi, aşkenazi dinine mensuptur. Babası Shmuel Daumi Polonya ve Çek Cumhuriyetinde toplum için çok çalışan ünlü bir ailenin soyundan gelmektedir. Daum’un babası öğretmen ve yazardır. Annesi Rıvka Gina Daum ise Maceristan’da varlıklı bir ailenin çocuğudur. Daum, 13 yaşından sonra Litavanyalı Hasiddik “Ruzhin” Jesjiva Okulu’nda din eğitimi almıştır. 14 yaşına geldiğinde ise İngiltere’ya gitmiştir. Yarım kalan eğitiminde Jesjiva Ha-Rama Okulu’nda tamamlamaya alışmıştır. Daha sonra ise İsviçre’nin Montrö kentinde ünlü siyonist Jesjiva Etz Chaim Okulu’nda eğitimini bitirmiştir.
1975 yılına geldiğinde ise İsviçre’de lisans eğitimini tamamlamıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’de Londra Üniversitesi’nde bilimsel Yahudi çalışmalarından ödül alarak lisans eğitmini taçlandırmıştır. 1978’den itibaren ise Yesjiva New York Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini, üstün başarısı sayesinde ödül ile bitirmiştir. Haham olarak kutsanası Joseph Soloveitchik tarafından şahsen imzalanmış ve iletilmiştir. Haham Daum, Yahudi çalışmaları ve Yahudi esas derslerin hakkında hakkında birbirinden farklıl eserler yazmıştır. İsviçre’de yaşarken Yahudiler ve Haraha kanunuyla ilgilenmiş ve haftalık olarak haberler yazmıştır. Frankfurt’ta genel müdürlük görevinde açlıştığı sürede aynı zamanda, aylık iki Yahudi, İsviçre ve Alman dergilerinde birbirinden farklı haberler yazmıştır. Daum, dini hakim unvanını reddedip Avrupa’ya geri dönmüştür. Burada bayan Francine Frenkel ile dünya evine girmiştir. Bu evlilikten dünyaya üç tane çocuk gelmiştir. Ahron Daum, ingilizce, ibranice, hollandaca, aremice ve fransızca gibi birçok dili bilmektedir.
1982 yılına gelindiğinde ise Ahron Daum, Yahudilik kariyeri için İsviçre’nin Biel kentindeki iki dilli (Fransızca ve Almanca) Yahudi cemaatinde başlamıştır. 1986’da ise buradaki pozisyonundan ayrılıp, İsviçre’de Kahiya Üniversitesi’ne bağlı bir doktora araştırmacısı olmuştur. 1987 yılında ise en büyük ve en prestijli Yahudi cemaatinin şefi olarak Almanya’nın Frankfurt kentine haham olarak atanmıştır. Frankfurt’taki hahamlık görev süresi boyunca, Frankfurt’taki Pancar Dien’e de başkanlık etmiştir. Hahamlık görevi boyunca Giyur (Yahudiliğe geçiş), Kaşrut, Yasa (Halaha) ve dini boşanma (Gitin) gibi konularda aktif olarak yer almıştır.
1995 yılında ise Belçika Karşılaştırmalı Din Bilimleri Akademisi’ne doçent olarak atanmış ve bir Yahudi hukuk öğretmeni olarak görev yapmıştır. Buradaki üstün başarısı sayesinde Yahudi Hukuku Profesörü unvanına hak kazanmıştır. 2001 yılından bu yana, eşleriyle (Baal Tesoewa) tövbe eden ve Yahudiliğe gelen insanlar için birbirinden farklı projeler oluşturmuşlardır. Bugün hala bu işlerle uğraşmaktadırlar. Yahudi bilimi üzerine araştırmalar düzenlemek için Hollanda ve İsrail’le birlikte çalışmaktadırlar.
Haham Daum iki kitap yazmıştır. Daum’un kaleme aldığı ilk eseri “Haraha Aktuel”dir. Yazdığı iki eserin de ortak özelliği Almanca yazılmış olmasıdır. Kitap ayrıca Büyük Buhran’dan (Shoa) sonraki dönemi de ele almaktadır. İki bölümden oluşan bu kitap, Haraha konularıyla beraber Haraha literatürüyle de ilgilenmektedir. Kitap aynı zamanda, Haraha ile ilgili haham bildirgesiyle de ilgilidir. Kitap, Haraha’daki önemli yetkililer tarafından resmen onaylanmıştır. Kitabının bazı temaları klasik Arapça İbranice yazılmıştır ve bu makaleler daha sonra ise “Lyunim b’Halacha” adı altında yayınlanmıştır.
Ahron Daum’un ikinci kitabı ise “Geleneksel Alman Yahudi Bayramları”dır (Yahudi dini bayramlarının geleneksel görünümü). Bu kitap Halaha haberleri, telaffuz, görgü tanımı, eşcinsel düşünceler ve folklor komik hikayelerinin iki bölümden oluşan bir koleksiyonudur. Bu hikayeler genelde Yahudi dini bayramları ve dini dinlenme günü Şabat ile ilgilidir.
2010’dan beri Belçika’da en yaygın aylık dergilerden biri için bir köşe yazarlığı yapmaktaya devam etmektedir. Yazdığı yazılar çoğunlukla Aydınlanma Çağından bu yana Yahudiliğin tarihsel dizisi gibi Yahudiliğin tamamını kapsayan meseleler etrafında gelişmektedir. Ahron Daum’un diğer kitapları ise şunlardır: Halacha aktuell, Jüdische Religionsgestze und Bräuche im modernen Alltag, Die Feiertage Israels, Die jüdischen Feiertage in er Sicht der Tradition (Herchen Verlag, Frankfurt am Main), “Das aschkenasische Rabbinat : Studien über Glaube und Schicksal”.
Yorum gönder