Aile İçi İletişim Nasıl Güçlendirilir?
Aile içi iletişim nasıl güçlendirilir, aynı ev içerisinde yaşayan bireylerin daha huzurlu ve mutlu bir yaşam sürdürmeleri için sorulan sorular arasında yer almaktadır. Ülkemizde de sıkça rastlanan ve dünya çapında da büyük sorunlardan biri olan aile iletişim sorunları, hayat kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir.
Aile içi iletişim doğru olduğu zaman ailede emir verme, baskı uygulama, yargılama, şiddet, tartışma gibi sorunlar yok denecek kadar az olmaktadır. Ancak doğru olmayan aile iletişimleri birden fazla soruna yol açmakta ve ev içerisinde geçirilen zamanı eziyet haline getirmektedir.
Aile İçi İletişim Nedir?
Aile içi iletişim nedir sorusunu yönelten pek çok birey bulunmaktadır. Aile içi iletişim, kısa tabirle konuşarak ve beden dilini kullanarak aile bireyleri ile anlaşmaktır. Doğru aile içi iletişimde, bireyler birbirlerinin sorununu kolay bir şekilde anlayabilmektedir. Bu durumda da aile fertleri çok iyi bir bağ kurabilmektedir.
Aile içi iletişim, çoğu zaman doğru bir şekilde sağlanamamaktadır. Bu durumun sebebi ise anne ve babadan kaynaklanır. Anne ve baba, çocuklarından üstün olduğunu ne kadar çok vurgularsa, aile içi şiddet o kadar yüksek olacaktır. Zira kendini üstün gören ebeveynler, hem kendi aralarında hem de çocuklarıyla sorun yaşamaya daha meyillidir.
Aile İçi İletişim Nasıl Olmalıdır?
Aile içi iletişim nasıl olmalıdır kısaca konusunu araştıran bireyler, ilk olarak aile fertlerinin eşit olduğunu bilmelidir. Zira doğru iletişim, ancak tüm bireylerin birbirini eşit haklara sahip görmesiyle gerçekleşebilmektedir. Aşağıda yer alan listede aile içi iletişimin nasıl olması gerektiği betimlenmektedir.
- Doğru bir aile içi iletişimde anne ve baba, çocuklarına örnek olacak şekilde hareket etmelidir.
- Aile içerisinde bir hata yapıldığı zaman bu konu konuşularak halledilmeli, sözlü ya da fiziksel şiddete başvurulmamalıdır.
- Aile içerisinde çocukların da konuşma hakkı olmalıdır. Örnek vermek gerekirse, ailece bir karar veriliyorsa çocukların da fikri alınmalıdır.
- Çocukların büyürken kötü etkilenmemesi ve büyüdüğü zaman da aynı hareketleri kendinden küçüklere uygulamaması için “Sen küçüksün sus!” gibi bir konuşma tarzı asla kullanılmamalıdır.
- Aile içi iletişim kurarken yargılama ve baskı uygulanmamalıdır. Bilinmelidir ki, bir insana ne kadar baskı uygulanırsa, o insan o kadar hata yapmaya eğilimli olacaktır.
- Aile içerisinde anne ve baba çocuklarıyla dertleşmeyi bilmelidir. Bu sayede aile bağları kuvvetli olacaktır.
- Evde birden fazla çocuk varsa, çocukların kendi arasındaki iletişimin de güçlü olması için uğraşılmalıdır.
- İletişim kurarken yüksek ses kullanılmamalıdır. Bağırmak, başta çocuklar olmak üzere tüm aile fertlerini olumsuz etkilemektedir.
- Anne ve babalar, aile içi iletişimin nasıl olması gerektiği hakkında çocuklarını bilgilendirmelidir.
- Aile içerisinde bilgi paylaşımı yapılmalı ve birlikte daha fazla zaman geçirmeye özen gösterilmelidir.
Yukarıda belirtilen 10 husus, aile içi iletişimin doğru bir şekilde yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Doğru iletişim, hem fertlerin birbirine bağlılığını arttırmakta hem sorunları çözmeye yatkınlık sağlamakta hem de hayat kalitesini arttırmaktadır.
Aile İçi İletişim Modelleri
Aile içi iletişim modelleri, ailede sorunları çözme ve karar verme yetkisine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Aile içi iletişim modelleri arasında ülkemizde en sık rastlanan model tekelci iletişim olsa da, diğer iletişim modellerine de rastlanmaktadır. Aşağıdaki listede iletişim modelleri sıralanmaktadır.
- Tekelci iletişim, aile büyüğü olan ve sözü dinlenen baba ya da dede gibi bireylerin ailede tek başına karar vermesi durumudur.
- Eşitlikçi iletişim modeli, en ideal iletişim türüdür. Bu iletişim türünde her fert aynı haklara sahip olmakta ve ailede ortak kararlar verilebilmektedir.
- Dengeli iletişim modeli, ailede her bireyin konuşma hakkının bulunduğu doğru bir iletişim türüdür.
- Dengesiz iletişim modelinde ise aile içi baskı düzeyi oldukça yüksektir ve fertler kendilerini üstün görmeye yatkındır.
Aile İçi İletişim Sorunları
Aile içi iletişim sorunları, oldukça yaygındır. Bu sorunlar aile bireylerinin birbirine bağırması, aşağılaması, küçük düşürmesi, şiddete başvurması şeklinde söylenebilmektedir. Bu tür iletişim bozukluklarının temel nedeni ise ebeveynlerin kendi içindeki sorunları çocuklara yansıtmasıdır.
Aile içi iletişimi güçlendirmek için yapılması gereken en önemli şey, sözlü ya da fiziksel şiddetin bırakılmasıdır. Eğer çocuklar bu tarz bir ailede büyürse, büyüdükleri zaman aynı olumsuz davranışları başkalarına sergileyecek ve saygın bir yetişkin olamayacaktır. Bu nedenle şiddetin her türlüsü oldukça zararlıdır. Yapılan baskılar, bağırmalar da şiddet türü olduğu için aile içi iletişim sorunları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle aile büyüklerinin hem kendi arasında hem de çocuklarıyla düzgün bir iletişim kurması oldukça önemlidir.
Aile İçin İletişimi Güçlendirme Yolları
Aile içi iletişimi güçlendirme yolları oldukça kolaydır. Eğer aileniz ile olan bağlarınızı ve iletişiminizi güçlendirmek istiyorsanız, bu noktada tek yapmanız gereken birlikte zaman geçirmeye özen göstermektir.
Pandemi döneminde aile içi iletişim kurmak için de aynı yola başvurulmalıdır. Aile fertleri birbirinden farklı aktiviteleri birlikte yaparsa, bağlar güçlü olacaktır. Aşağıdaki listede aile bireylerinin birlikte yapabileceği bazı aktiviteler sunulmaktadır.
- Masa oyunları oynamak
- Puzzle yapmak
- Film izlemek
- Yemek yapmak
Yukarıdaki aktivitelere ek olarak yapabileceğiniz pek çok farklı aile etkinlikleri bulunmaktadır. Bu aktiviteler, ailelerin birlikte daha fazla zaman geçirmesini desteklediği için iletişimin ve bağların güçlenmesini sağlayacaktır.
Yorum gönder