×

Akdeniz Bölgesi Antik Şehirler

Akdeniz Bölgesi antik şehirler

Akdeniz Bölgesi Antik Şehirler

Eşsiz bir tarihe sahip olan ve doğal güzellikleri ile bu tarihi dokuyu birleştiren Akdeniz Bölgesi antik şehirler bakımından da oldukça zengindir. Side’den Perge’ye ve Olympos’a kadar birbirinden özel ve tarih kokan mekânları bünyesinde barındıran Akdeniz Bölgesi’nin antik kentlerine birlikte bakalım.

Tarifsiz güzelliğe sahip Akdeniz iklimi eşliğinde tarihle buluşmanın tadını çıkarmak için, bu antik şehirleri görmenizi tavsiye ediyoruz. Ülkemizde sayısız tarihi alan bulunmaktadır. Şimdi sizlerle bunların bir kısmını paylaşalım:

  • Kibyra Antik Kenti
  • Kastabala Antik Kenti
  • Kremna Antik Kenti
  • Kanlıdivane Antik Kenti
  • Anemurium Antik Kenti
  • Termessos Antik Kenti
  • Patara Antik Kenti
  • Akdeniz Bölgesi antik şehirler

Kibyra Antik Kenti

Burdur’da yer alan ve Gölhisar ilçesinde bulunan Tepelik alanında antik kent konumlandırılmıştır. Oldukça büyük bir alan üzerine kurulu olan antik şehir; kurulduğu yer dolayısıyla alana hâkim bir konumdadır.

Bölgede antikçağda rastlanan en kapsamlı stadyumlardan birisi bulunmaktadır. Burada bulunan Medusa Mozaiği de önemli tarihi yapılardan birisidir. Muhteşem tarihi dokusu ve konuşlandığı geniş, muhteşem bir manzara eşliğinde görülmesi gereken harika yerlerden birisidir.

Kastabala Antik Kenti

Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan medeniyetler hakkında derin izler sunan antik şehirlerden bir diğeri de Osmaniye’de bulunan Kastabala antik kenti olmaktadır. Ceyhan Nehri’nin yakınlarında bulunan ve bir ovayı gözetleyen antik şehir; bölgede zamanında yapılmış olan dükkânlar, tiyatro ve hamam gibi farklı yapı ve kalıntıları ile dikkat çekmektedir. Tarihe şahitlik eden eşsiz alanlardan birisi olarak ön plana çıkan Kastabala antik kentini de görmenizi tavsiye ederiz.

Kremna Antik Kenti

Burdur’un Çamlı Köyü yakınlarında yer alan ve Aksu Vadisi’ne bakan bir konumda bulunan antik kent; Pisidialılar tarafından kurulmuştur. Bugün antik şehir dâhilinde bulunan yapılar Roma döneminden kalmadır.

Ayrıca kent etrafı surlarla çevrili durumdadır. İki girişi bulunan tarihi yapı bünyesinden çıkarılmış olan çok sayıda özel heykel de sergilenmektedir. Bu heykelleri Burdur Müzesi Kremna salonunda görmek mümkündür.

Kanlıdivane Antik Kenti

Mersin’de yer alan ve antik kent isimleri konusunda öne çıkan tarihi alanlardan birisi de Kanlıdivane’dir. Eski adı Kanytella olan antik şehir; geçmiş dönemlerde kullanılan önemli zeytinyağı üretim merkezlerinden birisidir.

Bilinen veriler ışığında Helenistik dönemden geç antik dönem arası süreçte bölgede devamlı olarak yerleşim sürdüğü bilinmektedir. Akdeniz’in antik şehirleri listesinde yer alan bu özel bölgeyi de görmenizi öneriyoruz.

Anemurium Antik Kenti

Yine Mersin’de yer alan ve yapılan kazılar sonucu çok sayıda eşya çıkarılan antik şehirde yerleşimin hangi dönemde başladığı tam olarak bilinmiyor. Zamanında önemli bir ticaret merkezi olduğu bilinen antik şehir önemli yapılar barındırmaktadır.

Termessos Antik Kenti

Antalya’da bulunan Termessos Antik Kenti; Anadolu Bölgesi’nin eski halklarından olduğu bilinen Solymler ve Luviler tarafından kurulmuştur. Antik kentin tarihte bilinir olduğu dönem ise; milattan önce 300’lü yıllara denk gelen Büyük İskender Kuşatması sırasında olmuştur.

Termessosluların savunmaları sayesinde antik kenti teslim etmedikleri bilinmektedir. Şehirdeki yerleşim bittikten sonra farklı bir yerleşime rastlanmamıştır. Biraz da bu sebepten dolayı; doğal oluşumların etkileri dışında oldukça sağlam olan tarihi alanlardan birisi olarak gösterilmektedir.

Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti Antalya’da muhteşem bir manzara eşliğinde bulunmaktadır. Fethiye ve Kalkan bölgeleri arasında yer alan; aynı zamanda Likya’nın en eski ve önemli kentlerinden birisi olarak bilinen bir bölge olarak öne çıkmaktadır.

Bölgeye milattan önce 13 yüzyılda hazırlanmış olan Hitit metinlerinde Patar adıyla rastlanmaktadır. Antik kent dâhilinde çıkarılmış olan bazı tarihi eserler göstermektedir ki; Patara Antik Kenti yalnızca tek bir medeniyete değil, çok farklı dönemlerde yaşamış pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu tarihsel süreçlere örnek olarak Demir Çağı ve Orta Tunç Çağı gibi farklı çok eski tarihlere ait eserlerin çıkarılması gösterilebilir.

Aynı zamanda Helenistik dönemde yapılmış olan tiyatro ve meclis binası gibi yapılar da; antik şehrin diğer dönemlerde de kullanılmaya devam ettiğinin bir kanıtıdır. Roma döneminde de diğer bölgelerle bağlantı sağlayan bir deniz üssü gibi kullanılmış ve bugüne sayısız tarihi güzellikleri bünyesinde barındırarak ulaşmıştır.

Akdeniz Bölgesi’nde bulunan antik kentler; elbette bu örneklerle sınırlı değildir. Ülkemiz doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihi birikimi ile de dikkat çekmektedir. Bu anlamda eşsiz tarihine tanık olarak gösterilebilecek pek çok antik şehir bulunmaktadır.

Akdeniz Bölgesi de dâhil olmak üzere ülkemizin pek çok bölgesinde geçmişe şahitlik eden muhteşem yapılar görmek mümkündür. Birbirinden özel yapı ve tarihi eserler bırakan ve farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan antik kentleri görmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Yorum gönder