Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz Üniversitesi akademik birimi içerisinde 15 Fakülte,16 Yüksekokul, 5 enstitü bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesi 1982 yılında Antalya’da kurulmuştur ve Türkiye’nin Batı Akdeniz bölgesinde bir dizi yüksek öğretim kurumunu bünyesinde barındırmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi, kurulduğu 1982 yılından günümüze, aydınlık ve uygar bir toplum yaratma görevini üstlenmiş, ülkesindeki ve bölgesindeki sorunlar için çözüm üretmek üzere bilimi yönlendiren, çevresinden sorumlu bir üniversite olma idealiyle çıktığı yolda verdiği eğitim öğretimle dünya üniversiteleri arasında olmak için emin adımlarla ilerlemeye devam eden Işık Saçan, Toplumu Aydınlatan, Bir Dünya Üniversitesi olmayı hedeflemektedir.
Akdeniz Üniversitesi’nin öncelikli hedefi; çağdaş- demokrat, laik, toplumla barışık, ulusal ve evrensel düşünebilen, yüksek kültürel değerleri benimsemiş, Atatürk İlke ve İnkılaplarını özümsemiş, problem çözme yeteneği kazanmış, geleceğe yönelik hedefleri olan, bilgiye ulaşma ve sorgulama yetileri kazanmış, özgüvenli ve yüksek nitelikli öğrenciler yetiştirmektir.
Akdeniz Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana, eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarında hayati öneme sahip faaliyetleri hayata geçirerek, Batı Akdeniz bölgesinde bir başlangıç noktasından tüm ülkeye katma değer sağlayan önemli bir rol oynamıştır. Topluma sunduğu hizmetlerde de Akdeniz Üniversitesi, sağlık, bilim, sosyal kalkınma, eğitim, dil ve sanat alanlarında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde üstün başarılara imza atmıştır.
Akdeniz Üniversitesi’nin 69.030 öğrencisi ve 4.303 akademik ve idari personeli bulunmaktadır.
Üniversitenin ana kampüsü Dumlupınar Bulvarı ile Uncalı semti arasında yer almaktadır. Ana kampüs 3.483.589m 2 ‘ lik bir alana sahip olup, 615.105m 2 ‘lik yapı alanı içermektedir. Kampüsler toplam 681.598m 2 kapalı alana sahiptir.
Akdeniz Üniversitesi’nde bugün hali hazırda 24 Fakülte, 7 Enstitü, 1 Yüksekokul, 1 Konservatuar, 12 Meslek Yüksekokulu ve 57 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında çeşitli faaliyetlerini sürdürmektedir.
Antalya’da bulunan tüzel kişiliğe sahip olan vakıf üniversitesi Akdeniz Üniversitesi eğitim dili çoğu bölümde Türkçe olarak belirlenmiştir.
İmkân ve Olanakları Nelerdir?
Akdeniz Üniversitesi imkân ve olanakları oldukça geniştir. Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içerisinde bir devlet yurdunun yanı sıra Akdeniz Üniversitesi’nin Önlisans Programlarının Antalya bölgesinin çeşitli yerlerinde okutulduğu kurumlarda diğer yurtlar bulunmaktadır. Bu yurtların yanı sıra çok sayıda apart otel, özel yurtlar ve kiralık apartman daireleri de bulunmaktadır, bu nedenle Antalya bölgesi ziyaretçi öğrenciler için çok çeşitli konaklama olanaklarına sahiptir.
Uluslararası öğrenciler, Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlardan aylık ücretini ödemek kaydıyla yararlanabilirler. Uluslararası öğrenciler Kredi ve Yurtlarda konaklamayı tercih ettikleri takdirde Türk öğrencilerle aynı haklardan yararlanırlar. Yurtlarda standart odaların yanı sıra daha yüksek standartlarda inşa edilmiş odalar bulunmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?
Akdeniz Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler mevcuttur. Akdeniz Üniversitesi, öğrencilerini mevcut 109 farklı kulübe üye olmaya ve etkinliklerinde yer almaya teşvik eder. Amaç, sosyal etkileşimlerini geliştirmek, araştırmaya, öğrenmeye, keşfetmeye devam edecek, bulmada üretken bireyler olmak gibi yapabilecekleri toplumsal katkının ve takip edecekleri kişisel gelişimlerinin farkına varmalarına yardımcı olmaktır.
Akdeniz Üniversitesi Sağlık Merkezi ‘Mediko’ adı altında tüm Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin yararlanabileceği birinci basamak sağlık hizmetleri sunmaktadır. Türkiye’de öğrenim görmekte olan tüm uluslararası öğrencilerin, Genel Sağlık Sigortası’na kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren en geç üç ay içinde il Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı başvuruda bulunmaları halinde Genel Sağlık Sigortası’na kaydolmalarına izin verilecektir.29/5/2013 tarihinden sonra ilk kez kayıt yaptıran öğrencilerin, kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren üç ay içinde başvurularını yapmaları gerekmektedir. Bu öğrenciler için Genel Sağlık Sigortası, yazılı başvuruda bulundukları tarihte başlar ve bu tarihten itibaren bir yıl süreyle devam eder. Yazılı başvurunun İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne veya öğrenim yerinin bulunduğu ildeki Sosyal Güvenlik Merkezine yapılması gerekir. Başvuruları, okudukları okula ilk kayıt tarihini gösteren öğrenci belgesini içermelidir. Genel Sağlık Sigortası primi tutarı, ilgili kanunun 82. maddesinde uluslararası öğrenciler için belirlenen prim oranı esas alınarak, 30 günlük süre için günlük kazanç alt sınırının üçte biri olarak belirlenecektir. Öğrenciler öğrenimlerine devam ettikleri sürece bu primi yıllık olarak ödemek zorundadırlar. Ödenecek miktar her yıl ocak ayında artacaktır.
Öğrenciler, her yılki artışı öğrenmekten ve doğru miktarı ödemekle yükümlüdürler. Öğrencilerin sigortalı olabilmeleri için Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Halk Bankası, Ziraat Bankası veya Vakıf Bankası şubelerine Genel Sağlık Sigortası primi ödemeleri gerekmektedir. Öğrencilerin sigorta primini ödeyebilmeleri için kimlik numaralarını banka yetkilisine göstererek kendilerini tanıtmaları gerekmektedir. Yıllık prim ödendikten sonra Genel Sağlık Sigortası süreci tamamlanmış olacaktır. Kimlik Numarası ile sağlık sigortasına başvuran öğrenciler, primlerini doğru ve zamanında ödedikleri takdirde Üniversite ve Devlet Hastanelerinde tedavi olabilirler. Genel Sağlık Sigortası yaptıran öğrencilerden Üniversite ve Devlet Hastanelerine devam ederken sağlık hizmetleri için ayrıca bir ücret ödemeleri gerekmeyecektir. Öğrenciler özel hastanelerde tedavi olmayı tercih ettikleri takdirde, standart hastane tedavisi ile özel hastane tedavisi arasındaki fiyat farkını ödemeleri gerekecektir. Öğrencilerden reçeteli ilaç ücretinin %20’sini ödemeleri istenecektir.
Öğrencilerin grup görevlerinde deneyim kazanabilecekleri, üye olarak bir araya gelip iletişim kurabilecekleri, fikirlerini paylaşabilecekleri, araştırma yapabilecekleri ve birlikte çalışabilecekleri çok çeşitli kulüpler bulunmaktadır. Bu kulüpler Olbia Kültür Merkezi’nde, Sağlık Kültür ve Spor Müdürlüğü’nde ve Fakülte ve Yüksekokul binaları ile kampüsün diğer bölümlerinde yer almaktadır. Tamamı internet, bilgisayar ve telefon ile donatılmıştır.
Açılan Bölümler Nelerdir?
Akdeniz Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe daha çok büyümeye ve daha çok açılmaya başlanmıştır. 20 Temmuz 1982 tarihinde kurulan Akdeniz Üniversitesi, 15 Fakülte, 1 Konservatuar, 5 Yüksekokul, 13 Meslek Yüksekokulu, 5 Enstitü ve 45 bin öğrencisiyle eğitim-öğretim vermektedir. Akdeniz Üniversitesi fen edebiyat fakültesi kapsamında birçok lisans bölümüne de ilk defa öğrenci alınmıştır. Kuruluş yıllarında Akdeniz Üniversitesi meslek yüksekokulu kurularak 9 programda ön lisans öğretime de açılmıştır. 1992 yılında Akdeniz Üniversitesi’nin Isparta’da bulunan birimleri Süleyman Demirel Üniversitesi’ne, 2006 yılında Burdur’daki birimler Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne, 2015 yılında Alanya’daki birimler Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’ne devredilmiştir.
Öğrencilerini dünyanın her yerinde önemli görevler üstlenebilecek bilgi donanımına sahip bireyler olarak yetiştiren Akdeniz Üniversitesi, çağdaş eğitimin gerektirdiği her türlü olanağa sahip derslik ve amfilerde, en son teknolojik olanakların sunulduğu araştırma ve uygulama laboratuvarlarında eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi için çalışmaktadır. İlerleyen yıllarda Akdeniz Üniversitesinde açılan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde bankacılık ve finans, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü açılmıştır ve bu bölümlere meraklı olan öğrencilere Akdeniz Üniversitesi kapı açmıştır.
Yorum gönder