×

Aldatmanın Ardından Gelen Pişmanlık ve Suçluluk Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aldatmanın Ardından Gelen Pişmanlık ve Suçluluk Arasındaki Farklar Nelerdir

Aldatmanın Ardından Gelen Pişmanlık ve Suçluluk Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aldatıldığınızı öğrenmek mideye bir yumruk gibi geliyor. Sizin ve eşinizin inşa ettiğini düşündüğünüz tüm güveni siler ve bazen neden olunan hasar onarılamaz. Bununla birlikte, ilişki yeterince güçlüyse ve her iki taraf da kaybedilen güveni yeniden inşa etmek için çalışmaya istekli ise, affetmek ve ilerlemek mümkündür. Önemli olan, sevgilinizin aldattığı için suçluluk duymaktan ziyade gerçekten pişmanlık duyduğundan emin olmaktır. Bir ilişkinin bir ilişkiden kurtulabilmesi için, aldatan tarafında gerçek bir pişmanlık gösterisi olmalıdır. Peki aldatma yaptıktan sonra nasıl pişmanlık duyarsınız? Bu neye benziyor ve gerçek olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bir ilişkiyi affetmek ve bir ilişkiyi yeniden kurmak söz konusu olduğunda sorunun özü budur. İlişki sırasında söylenen yalanlar, neyin gerçek neyin gerçek olmadığını yargılama yeteneğinizi sorgulamanıza neden olabilir ve bu zihin çerçevesi, pişmanlık gösterilerini kabul etmeye elverişli değildir.

Aldatmanın Ardından Gelen Pişmanlık ve Suçluluk Arasındaki Farklar Nelerdir

Suçluluk

Suçluluk, duyguyu hisseden kişiyle ilgili olma eğilimindedir. Örneğin, bir ilişkide aldatan biri, yaptıklarından dolayı yargılanması nedeniyle suçlu hissedebilir. Kötü bir şey yaptıkları için kendilerini kötü hissederler. Bu geçerli bir duygu olmasına rağmen, muhtemelen bir ilişkiyi yeniden kurmak için yeterli değildir. “Kendimi aşırı derecede suçlu hissediyorum ki yasak bir ilişkiye girdiğim için. Neden yaptığımı bile bilmiyorum. Ne düşünüyordum? “Bu, suçluluk duygusuyla yaşayanlardan çok tipik bir söz. Aldatan biriyseniz ve şimdi birde yıkıcı sonuçlarla uğraşıyorsanız, aşırı derecede suçluluk hissediyorsanız, sakin olun şimdi empati kuruyoruz. Aldatmanın nedenleri farklıdır içten içe kendini ölü hissetmek, can sıkıntısı, ihmal duygusu ve iletişim kopukluğu en popülerler arasındadır. Sadakatsizliğin sebebi ne olursa olsun suçluluk duyguları bireyleri içeride yutar, sağlıklarını, akıl sağlığını ve çocuklarını etkiler. Suçluluklarının bir sonucu olarak bireyler, partnerlerinin onunla işleri düzeltmek için tüm isteklerine boyun eğiyorlardır. Bu elbette hiç kimse için sağlıklı bir çözüm değildir. Suçluluğun üstesinden gelmek için kendinizi affedin. Kendinizi pataklamak sizin ölümünüz olacaktır. Kelimenin tam anlamıyla tüm yaşam gücünüzü sizden emecektir. Ancak bir gün, kendinizi affetmezseniz, huzur içinde yaşayamayacağınızı veya çevrenizdeki başka birine uygun mutluluğu getiremeyeceğinizi fark edeceksiniz. Kendinize “Nasıl bir insan böyle bir şey yapabilir?” diye sorun. Cevabı bulduğunuzda, “Bu tür bir insan bana en güzel hangi hediyeler verir?” diye sorun. Yeterince uzun bulduğunuz bir listeniz olana kadar böyle yazmaya devam edin ve bu yaratıcı tavrınıza sahip olduğunuz için minnet duyun. Daha sonra bir diğeri kabul etme alıştırması yapın. Yapılanın yapıldığını bittiğini kabul etmek zorundaydınız. Bir ilişkiniz olduğunu ve çok fazla acıya neden olduğunu kabul etmeliydiniz. Kabul etme uygulaması, düştüğünüz durumla ve kaç kişinin mağdur olduğuyla yüzleşmenizi sağlar. Kabul, devam edebilmenin çok önemli bir parçasıdır. Kabullenme aynı zamanda içsel mücadelenizi de durduracaktır ki olayın olduğu gibi olmamasını dilediğiniz ya da birçok insanı incittiğini düşündüğünüz bir mücadele. Kendi gerçekliğinizle mücadele etmeyi bıraktığınızda, onun yerini sakinlik almaya başlayacaktır.

Ve Pişmanlık

Ancak pişmanlık daha derin bir duygudur. Ruhsatlı evlilik ve aile terapistleri tarafından yayınlanan makalede, “Vicdan azabı, diğer kişinin eylemleriniz nedeniyle hissettiği acıyla gerçek empatiden gelir,” diye yazdı. Pişmanlık duyan biri, muhtemelen başkasına neden olmuş olabileceği acı nedeniyle yaptıklarını anlar ve pişman olur. Yaptıkları şeyin yanlış olduğuna dair bir öz farkındalık ile gelir ve bu da onları o kötü şeyi tekrar yapmaktan caydırmaya yardımcı olabilir.

Pişmanlık verici cümlelere örnek olarak “Seni kırdığım incittiğim için aşırı derecede üzgünüm. Bu konuda sana yardımcı olmak için ne yapabilirim?” ve “Bunun bize neden olduğu acıyı şimdi daha iyi görüyorum ve anlıyorum, yanılmışım. ” Daha basit söylemek gerekirse, pişmanlık duyan pişman olan kişi “Seni incittiğim için beni affet” der, suçluluk hisseden birey ise “Seni incittiğim için beni suçlu hissettirmeyi bırak” der. Uzmanlar, “Pişmanlık genellikle düz, duygusuz görünür ve daha çok devam etmeye ve cezayı “bitirmeye odaklanır,” diyor. Bu pişmanlıktan kurtulmak için eşinizin üzüntüsüne, itiraflarına ve duygusal acısına ikna olmalısınız.

Partnerinizin Gerçekten Pişman Olduğunu Gösteriyor mu? Gerçek pişmanlığı belirlemek için şu açıklayıcı işaretlere bakın:

Sadece özür dilemekle kalmazlar ve çoğu zaman özür dilediklerini de açıkça ifade ederler. Belirsiz beyanlarda bulunmazlar ya da belirsiz özür dilemezler.

Acınızı azaltacağını düşündükleri şeyleri yaparak pişmanlıklarını gösterirler. Bu hem kelimelerle hem de eylemlerle ilgilidir.

Size güvenmek yerine kendilerini sorumlu tutuyorlardır. Kendi duygularınızdan çok sizin duygularınızla ilgileniyor olmalıdırlar.

İlerlemek için yapmaları gereken her şeyi yapmaya isteklidirler. Bu ister bir çift terapisi arıyor olun, ister onlar için sahip olabileceğiniz soruları dürüstçe yanıtlıyor olun. Yapmanız gereken herhangi bir işlemle birlikte onlar da hazırdır. Yaptıklarının tüm sorumluluğunu üstlenirler. İlişkide elbette sorunlar meydana gelebilir, ancak bireyler istenmediğini veya sevilmeyen bir kimse olduklarını hissettiğinde, aldatmayı seçeceklerdir. Buna rağmen, kendileri dışında kimseyi mazeret göstermezler veya suçlamazlarsa pişman olduklarını anlarsınız. Aldatmaları yaptığınız bir şeyle ilgili olmayacak, yaptıkları kötü bir seçimle ilgili olacaktır.

Bir İlişkiden Sonra İlerlemek

Partneriniz sizi kapatmaya, suçlamaya çalışırsa veya basitçe “bırakmanızı” isterse, muhtemelen eylemlerinden pişmanlık duymaya henüz hazır değildir. O zamana kadar, ona ve size olan bağlılıklarına güvenmek konusunda muhtemelen iki kez düşünmek isteyeceksiniz.

Bir ilişkiden sonra bir ilişkiyi yeniden kurmaya çalışırken, danışmanlığı iyi bir ilk adım olarak düşünebilirsiniz. Aldatılma, kendi gerçekliğinizden, ilişkideki rolünüzden ve bundan sonra hangi adımları atmanız gerektiğinden şüphe etmenize neden olabilecek şok edici bir ihanettir. Danışmanlık aramak, duygusal olarak yüklü güveni yeniden inşa etme sürecinde gezinmenize yardımcı olacak uzman bir rehbere sahip olmanızı sağlar.

Yorum gönder