×

Alkollü Gıdalar Yağlanmamıza Neden Olur Mu?

Alkollü Gıdalar Yağlanmamıza Neden Olur Mu

Alkollü Gıdalar Yağlanmamıza Neden Olur Mu?

İnsanlığın alkolle alakası çok çok önceki dönemlere kadar uzanır; bir sürü bilim adamı fermente alkollü içki yapımımın dokuz bin sene evveline gittiğini kabul ediyor. Çağımızda ise milyonlarca birey, yaşamlarının bir kısmında ya da yaşamları süresince sürekli halde alkol içiyor. Durum bu biçimde meydana gelince sıradan hayatımızda keyif verici sıvıların birey bünyesinde oluşturduğu belirtiler, yağ yaptırıp yaptırmadığı, hangi sıvıların daha fazla veya daha az yağ yaptığı gibi hususlardaki anlaşmazlıklar sürüp gidiyor. Öyleyse aslı nedir? Alkollü Gıdalar Yağlanmamıza Neden Olur Mu? Beden tipini farklılaştırır mı? Ne yazık ki bu meselenin “evet” veyahut “hayır” şeklinde net bir cevabı bulunmuyor. Birçoğumuz alkolün aşırı besin değeri olan ve sağlığa faydası bulunmayan bir içecek olduğunu biliyoruz. Fakat hepimizin anlamadığı alkol içimindeki esas problem, aşırı kalori almak değildir. Alkol ile beraber vücuda soktuğumuz enerjiler, diğer besin çeşitlerinden (karb., yağ vb.) alınan kaloriler ile farklılık gösterir. Bünyemiz alkol içimi ile aldığımız enerjiyi saklayamaz. Bu ilk olarak size güzel bir durum gibi gözüküyor olabilir. Fakat mesele öyle gözüktüğü gibi olmaz; çünkü alkol içimi, sindirimin aktif bir durumdaki işlevini durdurarak alkolden aldığımız enerjilerin ayrılmasına birincil önem verir. Bu sebeple uygun halde ayrılmayan enerjiler bedenimizde yağ şeklinde korunur.

Alkollü Gıdalar Yağlanmamıza Neden Olur Mu

Alkol, Enerji ve Yağlanma

Alkol içimi ile bünyede süre gelen kilo kaybı da sonlanır. Hatta ve hatta bu hal kilo kaybının en güç kabul edildiği karın çevresi için de önemlidir. Bu durum toplum ağzında bira göbeği şeklinde dillere pelesenk olmuştur, aşırı fazla bira tüketenlerde rastlanan karın çevresinde oluşan kilolanmanın sebebidir.

Fakat bu durum, alkol tüketildiği esnada ya da alkol tüketilmenin akabinde bir şeyler tüketmenin yanlış bir hal olduğu manasını oluşturmaz. Besin tüketmek, kan şekeri düzeyinin oturmasına ve az da olsa sindirim işlevlerinin tekrar sürmesine kolaylık sağlar. İçkiden aldığımız enerji, karb. ve proteinden aşağı yukarı 2-3 kat daha çok olur. (bir nevi bir miktar içkiden alınan enerji, aşağı yukarı iki miktar proteinden alınan enerjiye denktir.) Bu durum da doyma duygusuna ulaşma eşiğinin ertelenmesine sebep olur. Bunu tüketerek bünyeye sokmamız imkânsız olan enerji düzeyini keyif verici sıvılar içerek çabucak edinebilirsiniz.

İçki içimi karın, akciğer ve kalp öncelikli bulunmak üzere bir sürü iç organizmamıza olumsuz etki verir. Kilo verme zamanını ve bedensel işlevlerinden alınan neticeyi azaltır. Bedenin bu kötü tepkilere uzun zaman uğraması da kilo kaybı becerisini mühim şekilde tetikleyerek yağ almaya ve bedendeki kilo alımına sebep olur. En son raddede içki, kas işlevlerinin meydana gelmesinde ve kas üretiminde lazım olan testosteron hormonu da birlikte olmak üzere, bedenin enzim inşasını da kötü yönlü etkiler.

İçki ve Tüketim

İçki içilmesi, tüketim ayarını da negatif şekilde tetikleyebiliyor. Besin tüketmeden evvel veya basit almak yerine içki içmeyi tercih eden insanların kandaki şeker miktarı artıyor ve akabinde oluşan ani durum bu insanları şekerli aşırılı enerjili kalitesiz gıdalar yemeye itiyor.

İçki tercihler ve hareketler üstünde de etkindir. Günlük hayatta kalitesiz gıdalardan uzaklaşan bireyler, aşırı içki tükettiklerinde evvelden yaktıkları yağ ve disiplinli şekilde adapte oldukları tüketim aşamalarını basitçe göz ardı edebilirler.

İçki İçerek Sağlıklı Bir Hayat Sürebilir Miyiz?

İçki içimini seviyeli bir halde oluşturabilirsek (içkiden edindiğimiz enerjiyi öbür gıdalarla edindiğimiz enerjiyi kısarak teraziyi eşit tutabiliriz) yağ kazanmayız. Üstelik içki içimi ile alakalı oluşturulan birtakım uğraşlarda elde geçirilen rastlantılara göre; gün içerisinde bir bardak içkili sıvının kanser olma düzeyini sabitleyerek birey sağlığını sağlamada pozitif yönleri bulunduğunu meydana getirmiştir. Toplumsal ve kültürel hayatın mühim zevk kavramlarından biri olan alkol içiminin kötü yönlerinden kaçınmak için tavsiye edilen bazı basit normlar şu şekildedir:

Meyveli karışımlar şeklindeki aşırı şekerli sıvılar yerine daha az şekerli sade içkileri tüketmeye özen gösterin!

İçki içimi esnasında su alımınızı çoğaltın! (bu şekilde kötü oluşumların vücuttan çabuk atılmasını gerçekleştirirsiniz.)

Daha az enerjili alkolleri tüketmeyi deneyin. (mesela; şekerli bira yerine kırmızı şarap içmek.)

Alkol alırken kalitesiz gıdalar yemekten uzaklaşın! (cips, çerez vb.)

Dengeli kalmaya özen gösterin. Çok fazla içki alımının artık kurtarılamaz sağlık problemlerine ve önemli seviyede yağlanmanıza sebep yapacağını kafanızdan çıkarmayın.

İçki çok aşırı bir karışımdır. Eğer alkol ile alakalı bir probleminizin varlığından endişe ediyorsanız hemen bir hekime müracaat ediniz. Doktorunuzun önerdiği tedaviyi özenli bir şekilde gerçekleştiriniz.

Yorum gönder