×

Anadolu Selçuklu Devleti

 Anadolu Selçuklu Devleti

Anadolu Selçuklu Devleti

Başkenti İznik 1777 ile 1086 yıllarında faaliyette kalmıştır. 1086 ile 1308 yıl arasında Konya başkentliğini yapmıştır. Resmi ve mahkeme ve edebiyat alanında kullanmış olduğu dili Farsçadır. Mahkemelerde ise Türkçe ve Rumca kullanılmıştır. Hükümetin yönetim sistemi monarşi olup Sultanları ise 1077 ile 1086 yılları arasında Süleyman Şah olmuş. 1092 ile 1107 yıl arasında bir Kılıç Arslan, 1116 ile 1155 arasında I. Mesut, 1155 ile 1192 Arasında II. Kılıçarslan, 1092 ile 1196 veya 1205 ile 1211 ile arasında I. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1196 ile 1204 yıl Arasında II. Süleyman Şah, 1211 ile 1220 arasında I. İzzettin, 1220 ile 1237 yıl arasında bir Alaaddin Keykubat, 1237 ile 1246 arasında II. Kıyasettin Keyhüsrev, 1302 ile 1308 arasında II. Mesut son hükümdarlığını yapmıştır.

 Anadolu Selçuklu Devleti

Anadolu Selçuklu Devleti Kuruluşu

Büyük Selçuklu İmparatorluğu kuruluşu 1077 yılında olmuştur. Haçlıların işgali ve Dorileon Savaşı’nda 1097 yılında gerçekleşmiştir. 1176 yılında ise Selçukluların Miryokefalon Savaşı’nda Bizans’ın yenmesi olmuştur.

1211 senesinde ise Keyhüsrev’in nikah imparatorluğunca yenilerek öldürülmüştür. Selçuklular Kösedağ Muharebesi ne Moğol İmparatorluğu önce yenilmesi ile 1243 senesinde gerçekleşmiş 1308 yılında ise dağılışı gerçekleşmiştir.

Anadolu Selçuklu Devleti Türkiye ile İran kültürüne ait olan İslam Devleti Selçuklu Devleti’nin Orta Asya’dan göç etmek zorunda kalmış olması sebebiyle kendilerine yeni bir yurt arayışına girmişlerdir. Büyük Selçuklular çevre bölgelere akınlar düzenlemişti ama ilk akınlar 1015 ile 1018 yılları arasında olmuştur.

1040 Dandanakan Muharebesi ile Gazneliler yenilmiştir. Daha sonunda bağımsızlığını ilan etmişlerdir Büyük Selçuklu İmparatorluğu bağımsızlıkları ile beraber yapılmış olan yakınlıklar daha sistemli hal kazanmıştır. Bu akınlar nedeni ile Anadolu’nun uygun bir er olmuş oldu. Fark edilmiş ve daha sonra Anadolu’nun hakimiyeti kazanılması için Bizans İmparatorluğu arasındaki ilk savaş 1048 Pasinler Muharebesi gerçekleşmiştir.

Bu Pasinler Savaşı’nı 1048 yılında gerçekleşmiş olması ile beraber Selçuklular büyük bir zaferle sonuçlandırılmıştır. Büyük Selçuklu sultanı Tuğrul Bey ile kardeşi Çağrı Bey’in vefatının sonrasında Alparslan Selçuklu Hükümdarlığı eline almış ve Anadolu üzerinde yapmış olduğu akınları hızlı bir şekilde sonuçlandırmaya çalışmıştır.

Bu dönemde ise Bizans İmparatorluğu Anadolu topraklarından Türklere def etmek için 200,000 kişilik orduyla Doğu Anadolu bölgesine doğru harekete geçmiştir. Alparslan ise Bizans’ın büyük bir orduyla geldiğini öğrenmesi sonrasında ordu ile karşısına çıkmıştır.

Bu zafer sonrasında Horasan İran Azerbaycan gibi alanlardaki Türkler kitleler alınarak Anadolu’ya göçleri başlamıştır. Süleyman Şah askeriye olayların İznik’e taşımıştır ve 1075 yılında Anadolu Selçuklu devletini kurmuştur. Birinci Haçlı Seferleri’nin sonrasında İznik düşmüş ve Anadolu Selçuklu Devleti Anadolu’nun içlerinde bulunan Konya’da kendine yeni bir Başkent oluşturmuştur.

  1. Yüzyıl başlarında en güçlü devlet olan Büyük Selçuklu İmparatorluğu Kösedağ Muharebesi ile yenilgi almıştır. Daha doğrusunda sonrası İlhanlılara yıllık olarak harç ödenmiş olan bir devlet konumuna gelmiştir. II.Mesut’un ölümü ile beraber Büyük Selçuklu İmparatorluğu varlığına son verilmiştir. Birinci Haçlı Seferi içerisinde Anadolu’da karşılarına çıkmış olan Türk savaş gücü ve Türkmen gruplara bakarak Anadolu’nun Türk Diyarı olduğunu görmüş ve bu topraklara Türkiye ismini vermişlerdir. Dönemde İslam aleminin de Anadolu’da Diyarı Rum olarak kullanmış olduğu ifade yer alır. Anadolu Selçuklu Devleti için Rum sultanlığı ismi verilmiştir. Ordu Anadolu Büyük Selçuklu İmparatorluğu zamanında Sultanlar muhafız kuvveti görevinde hafta birlikleri yanında esas olarak Türkmen aşiretlerinin Savaşçılarına kadar giderdi. Selçuklu Devleti ilk olarak ordu ve günlük yaşamda bütünü ile asker esaslara şeklinde dayandı. Neredeyse bütünüyle Türkmen beylerinin yönetimindeki aşiret birliklerinde bulunmuş olan mücadeleci insanlardan oluşan insanlarda devletin idaresinde ki bu Beylerin sorumluluğu altında olması Türk İslam devletleri modelini zamanla yaklaşması yaklaşmıştır.

Anadolu Selçuklu Devleti Kültürel Yapısı

Kültürel yapısı oldukça eskiye dayanan dayanmış bir tarihi vardır. Orta Asya Türk kültürü gevşek veya sıkı bir İslam anlayışından geçmiştir. İran kültürü ile Bizans kültürünün ortak paydada buluşması ile şekillenmiştir. Ortaya çıkmış olan benzersiz Bir kültürel Sevgi sonrasında Anadolu’nun kültürlerinin aynı her yerde eşit şekilde görülmesi beklenemez. 1075 civarında Oğuz göçü gerçekleşmesi ile beraber Anadolu’da bulunan insan farklılaşması da oldukça büyüktür.

Yorum gönder