×

Antimon Nedir?

antimon

Antimon Nedir?

5A azot grubunda yer alan bir mineraldir. Bu element fazlasıyla pullu bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte oldukça kırılgan bir malzemedir. Gümüş, mavi şeklinde renkleri değişkenlik gösterir. SB şeklinde sembole sahiptir. Eski tarihlere kadar uzanan bir tarihçesi olduğunu söylemek mümkündür. Bunu da beraber milattan önce 4000 yıllarında kalan eski vazoların antimondan yapıldığı belirlenmiştir.

Antimon Tarihçesi

Kraliçeler güzelleşmek için bu malzemenin değişik alanlarda kullanılmasını sağlamıştır. Bu şekilde bilinen bir element olarak eski dönemlerden günümüze kadar bilinen bir yapısı olur. İsmi latinceden gelir. Bu mineral içinde yüzden fazla kristalize olmuş yapıyı sağlar. Bolivya, Çin, Meksika, Peru, Güney Afrika, Cezayir, Balkan Yarımadası gibi alanlarda oldukça fazla bulunan bu malzeme,  bakır ve kurşun gibi madenlerin üretiminden fazlalık olarak da elde edilir.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Sertlik sağlamak açısından geri dönüşüm malzemelerinden dayanıklılık ve sertlik gibi unsurlar yükseltilir. Hafif metallerin sertliğini arttırması bakımından antimon kullanılır. Bununla beraber otomobillerde plaka kısmında, askeri sanayide mermilerde, endüstriyel alanda kablo kaplamada ,askeri alanda tanklarda borularda ve bomba yapımlarında antimondan yararlanılır ve genellikle kristalize olmuş bir şekilde antimon elementi kullanılır.

Özellikle metallerde alaşım olarak sertlik ve dayanıklılık katar. Tek başına sert ya da dayanıklı değildir. Alev geciktirici olarak kullanılan antimon kimyasalı, plastik ve diğer boya, tekstil gibi ürünlerde kullanılmaya devam ediyor. Bu elementin erime noktası 630000 selsiyus derecedir. Kaynama noktası ise 1587 derecedir.

51 atom numarasının sahibi olarak antimon atomu zehirli bileşikler içerir. Tıbbi amaçlar doğrultusunda kullanıldığı zaman ölümlere neden olabilecek kadar zehirli bir kimyasal olarak karşımıza çıkan bu atom kullanıldığı zaman, balgam söktürücü, terletici, kusturucu gibi alanlarda sağlık amacıyla kullanılır. Fakat en ufak bir hata insanı ölüme götürebilir. Bununla beraber hayvanlarda da kullanılmaz en yaygın kullanım alanı kibrit çubuklarının ucundaki kırmızı alanlardır. Birçok bileşiği toksit olarak bilinen bu element solunması halinde bile fazlasıyla kötü sonuçlanan zehirlenmelere neden olur. Temas halinde cildi mahveder tuz olduğu için belli olmaz fakat zehirlenme sorunlarında akciğer hastalıklarında, şiddetli kusma, ishal gibi sorunları ve mide ülseri gibi sağlık sorunlarına yol açar.

Yorum gönder