Avar Kağanlığı
Avar İmparatorluğu ya da Avar Devleti olarak da bilinir. Günümüzde Balkan taraflarından Avrupa’nın Avusturya topraklarına kadar uzanan bir devlet olmuştur. 562 ve 823 yılları arasında ayakta kalmış bir devlet olmuştur.
Avar Kağanlığı Ne Zaman ve Kim Tarafından Kuruldu?
Avar Kağanlığı, I. Bayan tarafından 562 yılında kurulan bir devlettir. Yaklaşık olarak 301 yıl kadar hüküm sürmüştür. I. Bayan oldukça yönetici bir ruha sahip ve savaşçıdır. Yönetim zamanında Slav, Türk ve Bizanslılarla müttefik olarak bir yönetim gerçekleştirmiştir.
Avar Kağanlığı’nın Dili
Devletin resmi dili Avarca olmuştur. Ama bunun yanı sıra yaygın olarak konuşulan diller arasında Türkçe, Tunguzca ve Moğalca yer almıştır.
Avar Kağanlığı’nın Başkenti
Başkent ise Segedin olmuştur.
Padova bölgesine üst kurmuşlardır. Aynı zamanda Avar devleti buradan Slav, Bizans ve Frank topraklarına da saldırı düzenlemişlerdir. O dönemlerde batı tarafında İtalya’ya kadar dayanmışlardır. Avarlar, Karpat Havzası’na ise tamamen hâkim olmuşlardır. 584 yılına geldiklerinde ise Belgrad’ı fethettiler. Daha sonra 586 yılında da Selanik’i fethetmişlerdir. Slavlar ise yapılan bu saldırılara karşı ayaklanmış ve saldırılarda başarılı olarak topraklarını geri almışlardır.
Avar Kağanlığı’nın Girdiği Savaşlar
626 yılında ise Sasani- Bizans arasında uzun bir süre devam eden savaşa dahil olmuşlardır. Slavlarla birlikte Konstantinopolis’e de saldırılar yapmışlardır. Bu sayede şehrin etrafını kuşatmayı başarmışlardır. Avarlar ise deniz kuvvetlerine sahip olmadan saldırı gerçekleştirmişlerdir. Hatta Sasani ordusuyla birleşmeden tek başına bir saldırı yapmıştır. Fakat yapmış oldukları bu saldırı başarısız olmuştur ve geri dönmek durumunda kalmışlardır. Yapılan bu kuşatma ise Türklerin İstanbul’a yapmış oldukları ilk taarruz olarak kabul edilir. Avar hükümdarı yapılan başarısız saldırılardan ise Slav ordularını sorumlu tutmuştur.
640 yılında ise Hurvatlar, Avarlardan ayrılmıştır. Bu zamanlarda savaşlar ise devam ediyordu. Fakat yapılan bu savaşlardan ötürü hem Avarlar hem de Slav kabileleri oldukça güçsüz düşmüşlerdir. Avarlar Slavlar, Franklar ve Bulgarlar ile yaptıkları mücadele sonucunda Macar Ovası ve Dalmaçya kıyılarını yitirmiştir. Avarların hakkında 7. Ve 8. Yüzyıl sonlarına dair pek bilgi bulunmuyor. Göçebe hayattan yerleşik bir hayata geçiş tarzı benimsedikleri gözlenmiştir. Ayrıca tarım ve hayvancıkla ilgilenmişlerdir.
Avar Kağanlığı’nın Yıkılışı
Franklar uzun zaman boyunca düşman olarak görmüşlerdir Avarları. Hatta Avarlar da onlarla dostluk ilişkileri kurmaya çalışmışlardır. Fakat 791 yılında Frank ordusu düşmanı olarak gördüğü Avarlara karşı saldırı planı yapmışlardır. Avarlara ait kaleleri ele geçirmişlerdir. Daha sonralarda Frank ordusu içinde yer alan Saksonlar ise Avarlara destek olmuştur. Avarlar arasında zamanla iç savaşlar başlamıştır. Bu durumdan sonra Yugur ise kendini kağan ilan etmiştir. Franklar ise sonraki yıllarda tekrar saldırı düzenlemişlerdir. Artık Avarların yıllar içinde biriken zenginlikleri ise yağmalanmaya başlamıştır. Yıllar arasında ayaklanmalarla bastırılan isyanlar yaşanmıştır. Avarlar ise en sonunda Bulgarlar tarafından topraklarını kaybetmişlerdir. Avarlara ait olan son bilgilerde ise Frank sarayı içinde olan Avar elçilerinin yer aldığı biliniyor.
Yorum gönder