×

B2E E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

B2E

B2E E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

B2E nedir? pek çok internet kullanıcısı tarafından merak ediliyor olsa da bu tarz bir yönetim politikasının tam anlamıyla bir elektronik ticaret pazarlama tekniği olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu durumun aksine B2E tarzı bir yaklaşım en genel anlamıyla elektronik ticaret yöntemi olmaktan çok şirketlerin ve büyük ölçüde devasa firmaların çalışanlarını konsolide etmek amacıyla kullandığı bir tür tekniktir.

B2E elektronik ticaret sistemi olarak adlandırılan bu sistem belirtilmiş olduğu gibi dijital ortam üzerinden pazarlama üzerine dayalı değildir. Kısaca özetlemek gerekirse B2E tarzı bir yönetim anlayışı tamamen dijital dünyanın sunmuş olduğu imkanlardan faydalanarak en yüksek düzeyde performansın çalışanlardan alınması anlamına gelir ve dolayısıyla firmalar en kalifiye alanında uzman çalışanlarını bu şekilde konsolide eder.

Dolayısıyla B2E nedir? sorusuna tam anlamıyla dijital ortam üzerinden gerçekleşen ticari bir girişim demek yanlış olsa da en genel olarak dijital ortamın getirileri üzerinden firmaların kapsamlı bir çalışma gerçekleştiriyor olması nedeniyle bu kategoriye ait gibi düşünülmesi olanaklıdır. Burada müşteri memnuniyetinden çok çalışan memnuniyetine önem verilir.

Belirtilmiş olanlar nezdinde B2E e-ticaret sisteminin temel anlamda müşteri merkezli değil çalışan merkezli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çalışanlarını motive etme ve memnuniyet ilkesini en yüksek düzeyde hissettirmek adına yapılan tüm çalışmaların bu alan kapsamına girdiği gibi aynı zamanda çalışanların birere müşteriye dönüştüğünü söylemek de mümkündür.

B2E Nedir?

Buraya kadarki kısmında elde edilen veriler ışığında B2E nedir? sorusuna kapsamlı bir cevap vermek gerekirse B2E; çalışanların merkezde olduğu ve çalışanların firmalar ya da büyük şirketler tarafından birere müşteri olarak tanımlandığı, dolayısıyla müşteri memnuniyeti ilkesinin çalışan memnuniyeti olarak uyarlandığı bir çeşit yönetim tekniğidir. Bu tekniğin açılımı “Business to Employee” yani “Firmadan Firma Çalışanına” şeklindedir.

Kısaltmanın orijinal halinden de anlaşılacağı üzere B2E e-ticaret tekniğin firmaların çalışanlarını konsolide ederek, kontrol altında tutmak adına dijital ortam üzerinden sağlamış olduğu tüm imkanlardan oluşan temel bir yönetim tekniğidir. Bu bağlamda klasik bir elektronik ticaret yaklaşımı olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Daha çok bir yönetim anlayışı veya şirketlerin çalışanlarını memnun etmeye yönelik bir yönetim politikası olarak tanımlanmalıdır.

B2E E-Ticaret Nasıl Yapılır?

B2E e-ticaret yapmak adına binlerce çalışana sahip olunması gerekir. Günümüzde özellikle yüz binlerce aktif ve dijital çalışana sahip olan firmaların bu yöntemi benimsediği ve buna uygun bir biçimde çalışanlarını müşteri yerine koyarak memnuniyet ilkesini tesis etmeye çalıştığı bilinmektedir. Dolayısıyla bu tarz bir elektronik ticaret modeline baştan veya sıfırdan giriş yapmak pek de olası değildir.

Bunun aksine B2E e-ticaret yapmak için belirtilmiş olduğu gibi aktif binlerce çalışana sahip olunması gerekir. Çalışanların memnuniyetlerini sağlamak adına bazı çalışmalar yapılması ise mümkündür. Günümüzde bu tarz bir politika benimseyen şirket ve firmaların gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar incelendiğinde henüz çok yeni sayılabilecek bu tarz bir yönetim yaklaşımının nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi sahibi olunması mümkündür.

Bu kapsamda B2E e-ticaret yapmak için kullanılabilecek yöntemler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanmaya uygundur:

  • Çalışanların sahip olduğu iş koşullarında iyileştirmeye gitmek
  • Serbest zamanlı çalışma olanağını çalışanlara sunmak
  • Bilgisayar, internet ve benzeri gibi dijital dünyaya çalışanların şirket bünyesinde aktif olarak katılımını sağlamak adına tüm altyapıyı ücretsiz veya uygun fiyatlarla sunmak
  • Çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik etkinlik paketleri üretmek
  • Dijital dünya üzerinden çalışanları şirketin sahibi konumuna getirecek imtiyazlar tanımak
  • Çalışanların şirketi sahiplenmesini sağlamak her türlü çalışmayı yapmak

Tüm bu yöntemler anlaşılacağı üzere klasik ve geleneksel çalışan-firma ilişkisinin dijital ve kurumsal düzlemde sağlanması üzerinedir. Dolayısıyla B2E e-ticaret metodolojisi temel anlamda geleneksel ve minimal yönetim anlayışını çağın gerektirdiği ölçüde dijital dünya üzerinde kurumsal olarak yeniden revize etmek anlamına gelir.

B2E E-Ticarete Nasıl Başlanır?

Belirtilmiş olduğu gibi B2E e-ticaret yapmak için temel şart bir şirket sahibi olmaktır. Şirket ya da firma sahibi olarak on binlerce çalışana hitap edebiliyor olmak bu tarz bir yönetim anlayışının ilk gerekliliğidir. Bir diğer önemli gereklilik ise uygun finansman desteğinin sağlanabiliyor olmasıdır ve özellikle çalışanların memnuniyetini arttırmak adına gerçekleştirilecek tüm çalışmaların önemli ölçüde gider kalemi olacağı bilinmelidir.

Son kertede B2E e-ticaret yapmak adına sıfırdan bir donanım ile sektöre giriş yapmanın olanaklı olmadığı belirtilmelidir. Günümüzde pek çok devasa şirket, farklı sektörlerde bu tarz bir yaklaşımla dijital dünya üzerinde çalışanlarını memnun etme prensibini benimsemiştir. Henüz çok yeni sayılabilecek bu tarz bir yönetim modelinin B2E e-ticaret örneği kapsamında bazı örnekler içerdiği de belirtilmelidir.

B2E E-Ticaret Örnekleri

B2E e-ticaret örnekleri arasında günümüzde bu tarz bir yönetim politikasını benimseyen henüz çok az sayıda firma olması nedeniyle global ölçekli örneklere rastlamak kolay değildir. Buna karşın belirtilmiş olduğu gibi dünya çapında bilinen ve bu yönetim anlayışını benimseyen şirketler de bulunmaktadır. B2E ticaret örnekleri arasında yer alan şirketleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ford
  • Cisco Systems
  • Bank of the U.K.
  • Delta Airlines Barclays
  • Boston Consulting

Gibi şirketler B2E e-ticaret örneği oluşturma konusunda dünya çapında önü sayılabilecek niteliklere sahiptir. Bu şirketlerin hemen hepsi çalışanlarına büyük oranda kendi evlerinde konforla iş hayatına katılabilme konusunda avantajlar vadetmektedir.

Yorum gönder