×

Babür İmparatorluğu

Babür İmparatorluğu

Babür İmparatorluğu

Babür İmparatorluğu’nun Kuruluş Tarihi

Babür İmparatorluğu Kaynaklardaki bilgiye ve zamanında yazılan metinlere göre, 1526 yılında günümüzde bulunan Hindistan’da kurulmuştur. O zamanlarda demokrasi denilen olayın olmamasından Padişah, Şah tarafından yönetilmektedir. İlk padişahı Babür Şah’tır. Ondan sonra gelen İse oğlu Hümayun Şah hüküm sürmek için tahta oturmuştur.

Babür İmparatorluğu Kurucusu

İsminden de belli olacağı üzere Babür Şah tarafından kurulmuştur. Tam adı Zahiruddin Muhammed Babür, Soyu baba kısmından Timur, anne kısmından ise Cengiz Han’a dayanan güçlü bir ağaç soyuna sahiptir. Babür Şah, Hindistan’a düzenlediği akınların sonunda bütün Hindistan’ı ele geçirip buradaki yaşayan bütün sultanlıklara son vererek Babür İmparatorluğu’nu 30 Nisan 1526 tarihinde kurdu ve hüküm süresi 4 yıl kadar az sürmüştür. Ondan sonra oğlu olan Hümayun Şah, hüküm sürmüştür.

Babür İmparatorluğu’nun Başkentleri

İlk başkenti olarak Agra 1526 yılında Babür İmparatorluğu’nun başkenti olarak kullanılmaya başlanmış ve burada devletin ileri gelen isimleri yaşamaya başlamıştır. Ancak Babür İmparatorluğu hüküm sürdüğü yıllarda iki kez bayrak değişikliği yaptığı gibi burada da dört kez başkentini değiştirmiştir. 1571 tarihinde başkent statüsü Agra’dan alınıp Fetihpur Sikri’ye verilmiştir. Bu şehirden de bu unvan 1586 tarihinden alınıp Lahor olarak başkent belirlenmiştir. Buranın da ömrü diğerlerinden farklı olmayarak bu unvan en son 1648 yılında Delhi şehrine verilmiştir ve bu da Babürler İmparatorluğu’nun son başkenti olarak bilinmektedir.

Babürlüler Bayrağı ve Anlamı

Babürlüler, 1526-1858 tarihleri arasında yaşayan ve Hindistan çevresinde hüküm sürmüş Türk- Moğol kökenli devlettir. Bu hükümleri sırasında iki bayrak kullanmışlardır. İlk bayrakta, Hindistan ve Afrika’da sıkça görülen aslan ve arkasında güneş ışıltısı vardır. Bu bayrağın anlamı ise aslanın güç simgesi olarak kullanılırdı. İkinci bayrağında ise Hindistan’ın ve Afrika’nın o dönemde sembolü olan aslanı kaldırmış, arkasındaki güneşi ön plana almış ve güneşin saçışını ön planda olup bayrak olarak kullanılmıştır. Bu bayrakta da anlamı, güneş gibi dünyanın her yerine yayılacaklarını ve karşısında duranları yakacaklarını temsil etmektedir. Ayrıca kaynaklarda yazılan ve sarı- kırmızı olan da bayrakları savaşlarda kullandıkları iddia edilmektedir. Bu bayrakta kırmızı kan, sarı ise yine güneşi temsil ettiği kaynaklarda yazılmaktadır.

Babür İmparatorluğu Bulunduğu Konum

Babür İmparatorluğu Hindistan’da yayılıp kurulsa da Pakistan ve Afganistan’a kadar yayılmıştır ve bu bölgelerde üç yüzyıl kadar bir süreyle hüküm sürmüştür. Her ne kadar devletin kendi ana dili Farsça olsa da yayıldıkları bölgedeki halk Arapçada konuşmaktadır.

Babür İmparatorluğu’nun Geçim Kaynakları

Babür İmparatorluğu Hindistan’ın olduğu bölüme hükmetmiş ve buradaki deniz ticareti, halka verilen toprak bütünlüğü ve toprak ürünlerinden vergi alınarak, savaşlardaki ganimetleri de onların gelir kaynağıdır. Hindistan’ın çevresinde kurulan ve bağımsız devletler olan birçok devleti de vergiye bağlamıştır. Babür İmparatorluğu’nun kullandığı para gümüş para olarak da bilinen rupidir. Bu para birimi yaygın olsa da vergilere bağladığı devletlerden vergilerini altın olarak almıştır. Eğer ki bu bağımsız devletler vergilerini ödemez ise sefer düzenleyip onları yerle bir edip devlet kasasındaki altın ve paraları alarak Babür İmparatorluğu kaynaklarına geçer. Topraklarının bereketi ve tarımın elverişli olması, buradaki yaptıkları tarım ürünlerinin, Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat etmişlerdir. Barut yapımında kullanılan güherçile önemli ihracat kaynaklarından biridir.  Döneminde top ve silahın yeni çıkmasıyla kullanılan bu ürüne tüm devletlerin ihtiyacı vardı ve Babür İmparatorluğu bunun da ihracatından gelir kaynağı yapmıştır.

Babür İmparatorluğu

Babür İmparatorluğu’nun Dini İnanış ve Hukuk Biçimi

Babür İmparatorluğu’nda her Şah, ilk amacı ise İslam’ı olabildiğince yaymaktır. Şahlar İslam hocalarına ve din adamlarına her zaman saygı duyulmuş ve onları üstün kılmışlardır.

Şeri hukuk ile yönetilen Babür İmparatorluğu bunun yanına örfi hukuku da onaylamışlardır. Babür İmparatorluğu’nda dini işlere Sadr adı verilen din ile bütün olmuş din adamları bu işte görev yapmaya başlardı.

Babür İmparatorluğu’nda adalet bakanlığı olarak da bilinen bu göreve Kadı denilmiştir. Her bölgede en az bir tane kadı atanırdı. Kadı, duruma göre ve İmparatorluğun adına hüküm vermekte yükümlü olurlardı. İnsafiyet de kullanma yetkilerine sahip olan Kadı, şeriata göre hüküm verirdi. Şahlarda belirli günlerde bölgelerinin yakınında bulunan Kadılara danışarak onlardan bilgi aldığı da bilinir.

1600’lü yıllarda Afrika kıtasından yayılan ve Hindistan sınırına kadar gelen Hinduizm adına Babür İmparatorluğu büyük çaba sarf etmiştir ancak sonraki yıllar ise Hindistan’ın adeta sembolü haline gelecek bu din, yayılmıştır.

Babür İmparatorluğu’nda Edebiyat ve Bilim

Babür İmparatorluğu’nda her Şah, dine ne kadar düşkünseler aynı şekilde ilime ve bilime de bu kadar düşkün ve meraklılarıdır. Din adamlarına gösterilen saygı aynı şekilde şair ve sanatçıları da koruma altına almıştır. Babür İmparatorluğu’nun bu hoşgörülüğünü gören birçok şair ve sanatçı bu topraklara göç yapmıştır.  Halkın eğitimler görmek adıyla birçok medreseler inşa edilmiştir. Burada ahlak, astronomi, siyaset ve birçok dalda dersler verilmekteydi. Babür İmparatorluğu’nun kurucusu olan Babür Şah iyi saz çalar ve besteler yaptığı da kayıtlarda geçmektedir.

Babür İmparatorluğu’nun Savaşları

Babür Şah, Afgan beylerinin isteği üzerine Hindistan’a gelmiştir. 1524 tarihinde Panipat’ı ardından sonraki sene ise Delhi Sultanı ile girdiği mücadeleyi kazanarak Delhi ve Agra şehirlerini alarak İmparatorluğunun ilk adımlarını atmıştır. Babür İmparatorluğu kurulmuştur ve topraklarını iyice genişletmiştir. I. Alemgir, halkın Hinduizm’e tapmaması adına büyük savaş vermiştir ancak 1707 tarihinde vefatı ile Babür İmparatorluğu yavaş yavaş gücünü kaybetmeye başlamıştır. 1739 tarihinde dönemin hükümdarı Nadir Şah, İran ile girdiği Karnal Savaşı’nda bozguna uğrayan Babür İmparatorluğu bundan sonraki dönemlerde ekonomik olarak çöküşe geçmeye başlamıştır. 1858 tarihinde ise Babür İmparatorluğu haritadan silinmiş, yerine İngiliz sömürgeciliği gelmiştir.

Yorum gönder