×

Bafra Beyliği

Bafra Beyliği

Bafra Beyliği

Bafra Beyliği, Orta Karadeniz bölgesinde 1245 yılında kurulmuş daha sonra 1462 yılında Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir.  1071 Malazgirt muharebesinden sonra Selçukluların egemenliğine giren Bafra beyliği 1215 yılında İzzet Keykuvas tarafından Türkmen aşiretleri arasında görülmüştür.

Moğol istilasından sonra Selçuklu Devleti yıkılmıştır. Farklı bölgelerde beylikler kurulmaya başlamıştır. Bu beyliklerden bir tanesi de Bafra beyliğidir. Bafra beyliği küçük bir nüfusa sahip olduğu için işgalcilere karşı fazla direnememiş her zaman bir devletin egemenliğinde yaşamıştır. Bafra Beyliği başka ülkenin egemenliğine girmeden yaşamanın tek yolunu da Candaroğulları, Amasya Beyleri, Eretna Devleti ve Kadı Burhaneddin Devlet’iyle ittifak yaparak sağlamıştır. Beyliğin yöneticileri, toplum yapısı, idari biçimi hakkında bir bilgi yoktur.

Bafra Beyliği

Bafra Beyliği ve Osmanlı Devleti

Bafra halkı Osmanlı toplumunu çok çabuk kabul etmişlerdi. Bafra halkı genellikle başka ülkelerin egemenliğinde bulunduğu zamanlarda üretimi azaltmış genellikle yarar yerine zarar vermeye çalışmıştır. Sadece Osmanlı devletinde huzurlu ve refah içinde üretim yapmışlardı.

Bafra halkı aslen Türkmen olduğu için Osmanlı Devleti’nin kendi ırkından görüyordu. Selçukluların yönetiminde İranlı komutan ve memurlarının olduğu bildikleri için aynı isteği göstermiyorlardı. Bafra Beyliği tarihte her zaman çalışkan bir toplum olarak biliniyor. Beyliğin yıkılış ya da yok oluş tarihi hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Bafra beyliği isminin verilme sebebi de Samsun’un Bafra bölgesinde yaşayan Türkmen beyliği olarak biliniyor.

Yorum gönder