×

Bakır

bakır

Bakır

Dünyada hemen hemen bazı bölgelerde bulunması sebebiyle geniş ölçüde üretim konusunda elektriği diğer bütün metaller içerisinde gümüşten sonraki en iyi metal olması sebebiyle kullanım alanı büyüktür. Endüstri alanında yüksek kullanıma sahip olan bu element bronz pirinç gibi alaşımlar yapılması konusunda geniş bir yere sahiptir. Simyacılar tarafından element Venüs simgesi ile gösterilmiş bir yapısı vardır.

 Etimolojisi

Roma imparatorluğu zamanında devlete temel olarak bakır üretimi Kıbrıs’tan sağlanmıştır. Erime noktası 1357,77 Kelvin iken santigrat derecesinden 1084,62dir. Kaynama noktası 2835 K, 2562 santigrat derecedir. Maddenin hali katı olup pek çok alanda kullanımı mevcuttur.

Kullanım Alanları

Elektronik sanayide ve elektrik alanlarında kullanımı mevcut olup hidrolik ve nükleer gibi çeşitli enerjilerden yararlanarak üretilmiş elektrik enerjisi genel olarak uzun mesafelerde iletim söz konusu olabilir. Köy ve şehir yerleşim alanlarında Sanayi tesislerine dağıtımı söz konusudur ve buralarda tüketilmiştir. Çıplak iletkenler baralar ve yalıtılmış hava hattı ve yeraltı güç tabloları ile beraber elektrik enerjisi iletimi dağıtımının başlıca elemanları halindedir.

Bakır yüksek elektrik geçirgenliği sayesinde mekanik olarak özellikleri ve işlenebilme özellikleri iyi olan metaldir.

Gümüşten sonra en iyi Metal şeklidir. İnşaat sanayisinde bakır oldukça önemlidir. Üretime bakır çeşitli hidropro ve elektron meteorolojik metotların kullanması ile beraber cevherlerin en saf olarak üretilmiş söz konusudur.

Meteorolojik metotlar oksitle sülfürlü bakıcı cevherleri ile beraber hidro meteorolojik metotlar ise düşük tenörlü oksit ve bakır cevherleri ile beraber uygulanabilir. Uygarlıkların ilerlemesi ile beraber bakır olan ihtiyaç da artışa geçmiştir. Günümüzde tüketimi bakımından pek çok yerde kullanımı mevcut olup 2 metal niteliğindedir. Dünyadaki hemen hemen bazı bölgelerde bulunması sebebiyle geniş yelpazeye sahip bir niteliktedir. Elektriği metaller içerisinde gümüşten sonra iyi ileten bir metal olması sebebiyle teknolojik alanlarda kullanımı mevcuttur.

Endüstriyel alanda pek önemi yüksek Gross pirinç gibi alaşımlar yapabilir. Bakırın çeşitleri mevcuttur çeşitli hidropro ve elektro mitolojik metotların kullanması sebebiyle cevherinden saf olarak üretilmesi söz konusu hale gelebilir. Bakırın fiziksel özellikleri Kahverengi ve kırmızı renk görünümü mevcut olup yüksek elektrik ve ısı iletkenliği bakımından elektrik santralleri ve iletken malzemenin vazgeçilmez şeklindedir.

Ancak kübik yüzey merkezli kristal yapısı sayesinde ile soğuk olarak şekillendirilmesi mevcut bir pozisyonu vardır. Dövülüp işlerini bilen bir metaldir, Bakırın kimyasal özellikleri bakır sembolü cetvelde ifadesi söz konusudur. Atom numarası 19 ve atom ağırlığı ise 63,54 tür. Bakır tabiatta oldukça az oranda sabit ağırlıklı olarak sülfürlü o kompleks ve oksit halde yer alan geçiş grubu elementi şeklindedir. Bu elementin eksi değerleri yoktur.

 Bakır Nasıl Keşfedildi?

Bakır doğada başlıca birleşik şeklinde bulunması ile beraber element bakırda da rastlanmıştır. Yer kabuğundan milyonda 70 ve deniz suyundan milyonda birkaç oranda bulunur. Bakır mineralleri oksitler ve sufiler olarak iki grup halinde yer alır. Başlıca mineraller vardır oksitli minerallerin başlıcaları da bulunur.

Yorum gönder