×

Batı Trakya Bağımsız Hükümeti

Batı Trakya Bağımsız Hükümeti

Batı Trakya Bağımsız Hükümeti

Osmanlı Devleti ve Sırbistan Balkan savaşı adına son anlaşmayı yapmıştır. Sırbistan ve Osmanlı, bölgedeki Türklerin durumunu çözmek için geçici Batı Trakya Devleti kuruldu.

Batı Trakya Devleti, Bulgarların bölgeyi kontrol altına almasını engellemek amacıyla kurulduğu biliniyor.  Osmanlı ve Bulgaristan arasındaki anlaşmaya göre Batı Trakya Hükümeti, Bulgaristan yönetimine bırakılacaktı. Fakat Batı Trakya hükümeti anlaşmayı tanımadığını belirtti.

Anlaşmayı kabul etmeyen Batı Trakya Bağımsız Hükümeti işgal etmek için Bulgaristan harekete geçti. Osmanlı Devleti, dış güçlerin Batı Trakya üzerinde egemenlik kurmadan devletin yıkılması fikrindeydi. Bunun üzerine Sait Halim Paşa öncülüğünde Batı Trakya’da bulunan Türk nüfusu Osmanlı Sınırları içersine getirilmeye başlandı. Yunanistan’la yapılan anlaşmaya göre Yunanistan’da bulunan Türk nüfusuna bütün imtiyazlar sağlanacak ve Rum vatandaşlarıyla aynı değer verilecekti.

Osmanlı Devleti, Batı Trakya sorununu çözmek için Cemal Bey’i bölgeye tayin etti. Fakat Cemal Bey bölgeye ulaşamadan Bulgaristan tüm Batı Trakya Bağımsız bölgesini işgal altına almıştı. Daha sonra 2. Balkan Savaşının çıkmasıyla bölge tamamen farklı devletlerin eline geçti.

Batı Trakya Bağımsız Hükümeti

Batı Trakya Bağımsız Hükümetin Coğrafyası

  1. Batı Trakya Bağımsız Hükümeti’nin Doğusunda Meriç
  2. Batı Trakya Bağımsız Hükümeti’nin Kuzeyinde Bulgaristan
  3. Batı Trakya Bağımsız Hükümeti’nin Batısında Makedonya
  4. Batı Trakya Bağımsız Hükümeti’nin Güneyinde Ege denizi vardır.

Batı Trakya Bağımsız Hükümeti’nin Akarsuları ve Bölgesindeki Şehirler

  1. Ortaköy Köprüsü
  2. Eğridere
  3. Kırcaali
  4. Eşekkulağı geçidi
  5. Darıdere
  6. İskeçe
  7. Makas
  8. Mesta
  9. Gümilcin
  10. Enez
  11. Dedeağaç
  12. Koşukavak
  13. Karaağaç
  14. Fere’ye
  15. Mestanlı

Batı Trakya Bağımsız Hükümeti Devlet Yapısı

Batı Trakya Hükümetinin bayrağındaki kara(siyah) balkanlarda yaşayan insanlara yapılanları temsil eder. Yeşil renk bir İslam devleti olduğunu ay ve hilal ise Türk milleti olduğunu temsil etmektedir. Batı Trakya Devletinin ulusal marşı birçok zulüme karşı yazılmıştır.  Yunan, Bulgar ve çevre ülkelerin posta pullarının kullanılmasını yasaklayarak kendi pullarını üretmiştir.

Yıllar içinde Batı Trakya Bağımsız Devleti kendini geliştirdi ve teşkilatlandı. Toplamda 30000 kişilik askeri güce ulaştı. Bağımsızlığı kazanan devlet tüm ülkeye bayraklarını asmış daha sonra ülke sınırlarını belirlemiştir. Ordu, pul ve pasaport işlemlerini hallederek uluslararası platformda tanınan bir devlet olmaya çalışmıştır. Bir Yahudi tarafından haber ajansı kurulmuş Fransızca ve Türkçe dilinde gazete ve dergi basılmıştır.

Nüfusu

  1. Türk 125.000
  2. Ermeni 920
  3. Yunan 35.000
  4. Yahudi 15.000
  5. Bulgar 27.000

Yorum gönder