×

Biotin (H Vitamini) Nedir? Ne İşe Yarar?

biotin (H Vitamini) nedir? Ne işe yarar

Biotin (H Vitamini) Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde biotin (H Vitamini) nedir? Ne işe yarar merak edilen sorular olmuştur. Biotin kelimesi Eski Yunan’da biotos kelimesinden türemiştir. Biotosun kelime anlamı hayat ve besleyici gıdadır. B grubu vitaminler arasında bulunan biotin, vücudumuzda şeker, karbonhidrat ve yağ gibi maddelerin parçalanmasını sağlayan enzimlerin önemli bir parçasıdır. Biotin, H vitamini ve koenzim olarak isimlendirilir. Biotin, insan vücudu için hayati öneme sahip bir vitamindir. Biotin yalnızca suda çözünebilir ve insan vücudunda depolanma oranı düşüktür. Genellikle beyin ve kalp dolularından bulunan ve böbrek ve karaciğerde depolanan biotin, azaldığı takdirde insan vücudunda ciddi sorunlara yol açmaktadır. Biotin insan vücuduna faydalarının yanı sıra güzellik ve bakım alanında da sıkça kullanılmaktadır. Biotin meyve, sebze ve hayvansal ürünlerin yanında kozmetik ürünlerinde de bulunur. İnsan vücudunda biotin eksikliği nadir görülen bir durum olsa da yetersiz beslenme bu soruna yol açabilir.

biotin (H Vitamini) nedir? Ne işe yarar

Biotinin Faydaları

İnsan vücudu için oldukça önemli bir vitamin olan biotinin faydaları oldukça fazladır. Biotinin en önemli faydası vücuda protein depolar ve sağlıklı ve zinde olmamızı sağlar. Hücrelerin kendini yenilemesi ve gelişmesinde etkin rol oynar. Biotin, taşıdığı H vitamini özelliği sayesinde insan vücudunun daha enerjik olmasını sağlar. Bunların yanı sıra saç ve tırnaklar için oldukça faydalıdır. Saçların dökülmesini ve beyazlamasını önlediği gibi içinde bulunan keratin sayesinde saçlara güç kazandırır. Hatta biotin eksikliğinde saçlarda dökülme ve çeşitli deri hastalıkları görülür. Biotin tırnakların uzamasına yardımcı olur ve daha sağlıklı görünüme kavuşmasını sağlar. Vicutta kan şekeri oranını dengeye sokan biotin, kan şekerini düşürür. Kalıtsal bir hastalık olan ganglion hastalığına da iyi gelen biotin, bu hastalıkla görülen nöbet sürelerinin kısalmasını sağlar. Biotin takviyesi diyaliz tedavisi gören hastalarda kas kramplarını azaltır. Hamilelikte biotin takviyesi, fetüs gelişimini destekler ve bebeğin daha sağlıklı doğmasını sağlar. Biotin sinir sistemi fonksiyonlarını koruması nedeniyle Alzheimer ve bunama gibi çeşitli sinir hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Vücutta depolanmış yağların yakılmasına yardımcı olan biotin, kasların iyi gelişmesini sağlar. Kalp krizi, çarpıntı ve inme gibi kalp hastalıklarına iyi gelen biotin, kolesterol seviyesini dengeler ve kötü kolesterol düşürürken iyi kolesterolü yükseltir.

Biotin Eksikliği

Biotin eksikliği B7 vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum genellikle düzensiz ve yetersiz beslenen kişilerde görülmektedir. Yapılan pek çok araştırma sonucu yeme içme dışında başka faktörlerin de etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır. Beslenme alışkanlığı ve yenilen şeyler B7 vitamin eksikliğine sebep olmaktadır. Vitamin ve mineral eksikliğine sebep olan tek düzen beslenme biotin eksikliğine çok büyük bir sebebiyet vermektedir. Biotin eksikliğinin önüne geçmek adına her besinden tüketmek ve mineral dengesini iyi korumak gerekir. Biotin eksikliğinde kilit rol oynayan karbonhidrat tüketimi aynı zamanda çok kilo almayanda sebep olan bir durumdur. Biotik daha çok kahvaltıda olmak üzere pek çok yiyecekte bulunmaktadır. Bu sebeple kahvaltı ölümünü atlayan kişilerde bu durumun görülmesi ve B7 vitamin eksikliğine bağlı oluşacak hastalıkların görülme ihtimali çok daha yüksektir. İyi bir yaşam geçirmek için en önemli iki husus düzenli uyku ve düzenli beslenmeden oluşur. Biotik eksikliği yeteri kadar uyumayan ya da uyku saatleri düzensiz olan kişilerde de sıkça rastlanabilecek bir durumdur. Kişiden kişiye değişebilecek farklı belirtiler ile biotin eksikliği anlaşılabilir. Bu vitamin aynı zamanda saç vitamini olarak da bilindiği için saç uzamasını ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Eksikliğinde ise çok fazla saç dökülmesi ve yıpranması gözlenir. Aynı zamanda tırnakların kırılması ve güçsüzleşmesi de gözlenir. Bunlara ek olarak 55 yaş üzeri kişilerde biotin eksikliğine bağlı olarak ciltte kırışmalar ortaya çıkar.

Yorum gönder