Bir İlişkide Olmaması Gereken 5 Şey
Bir ilişkide olmaması gereken, partneri ile birlikte daha sağlıklı bir ilişki yürütmek isteyen bireyler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Aşk ilişkilerinde yapılması gerekenler hemen hemen her birey tarafından bilinmektedir. Ancak dünya geneline bakıldığı zaman ilişkilerde sıklıkla yapılan yanlışlar da mevcuttur.
İlişkide olması gerekenler kadar büyük bir önem taşıyan yapılmaması gerekenler, iyi bir ilişki yaşamak isteyenlerin yol haritası olacaktır. Zira ilişkide olmaması gerekenlere dikkat edilmediği zaman uzun ve huzurlu bir ilişki devam ettirmek oldukça zordur.
Yaşadığınız ilişkide zaman zaman farklı sebeplere bağlı olarak sorun yaşamanız gayet normal bir durumdur. Ancak bu sorunlar, ilişkide asla sergilenmemesi gereken tavırlar nedeniyle meydana geliyorsa, ilişkinizin sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değildir.
Bir İlişkide Olmaması Gerekenler Nelerdir?
Bir ilişkide olmaması gerekenler listesi oldukça uzundur. İlişkide yapılan hatalı davranışlar, iki tarafın da birbirinden soğumasına, sevgi ve saygının azalmasına ve daha pek çok soruna neden olmaktadır. İlişkide yapılmaması gereken tavırlar daha önce de belirttiğimiz gibi uzun olsa da, temel olarak 5 hususa dikkat etmek gerekmektedir. Aşağıdaki listede bir ilişki içerisinde asla sergilenmemesi gerekenler belirtilmektedir.
- Karşı tarafı sürekli kısıtlamak
- Partnere saygısızlık yapmak
- Yapılan her şey için karşı tarafı suçlamak ve yargılamak
- Yalan söyleyerek ilişkiyi yürütmek
- Tartışmaktan çekinmek ve kaçmak
Yukarıda belirtilen 5 temel husus, hiçbir ilişkide yapılamamalıdır. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki başlıklara göz atmanız tavsiye edilmektedir.
1- Kısıtlamak
Bir ilişkide olması gereken en önemli şey nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesi karşı tarafı kısıtlamamaktır. Kısıtlamak, karşı tarafı yönetmek ile aynı anlama gelmektedir. Eğer partnerinizi sizin sorumluluğunuz altında bir bireyden ziyade hayat arkadaşı gibi görüyorsanız, kısıtlama hareketlerinize bir son vermeniz gerekmektedir. Kısıtlama yapmanın kötü getirileri şu şekildedir:
- Kısıtlanan her birey yanlış yapmaya daha eğilimlidir.
- Kısıtlayıcı bir ilişki içerisinde olan bireyler, aldatma ve yalan söylemeye meyillidir.
- Kısıtlanan bireyler ilişkiden soğumaktadır.
- Kısıtlayıcı ilişkilerde sevgi azalmaktadır.
2- Saygısızlık
Saygı, ilişkiler içerisinde sevgiden daha önemli olmaktadır. Zira karşı tarafı ne kadar sevseniz de, onun düşünce ve hareketlerine saygı duymuyorsanız, ilişkinin geleceği için iyi bir söz söylemek mümkün olmayacaktır. Saygı çerçevesinde olmayan ilişkilerde yaşanan sorunlar şu şekildedir:
- Saygısız tavırlar, ilişkinin bitmesinin en büyük nedenidir.
- Saygısızlık yapan bireyler, hayat arkadaşını önemsememektedir.
- Saygısız tavırlar sergileyen partnerler, ilişkiyi yalnızca çıkarlar için devam ettirmektedir.
- İlişkide saygısızlık yapan taraf, aldatma eğilimi gösterebilmektedir.
3- Yargılamak
Yargılamak, bir ilişkide olmaması gerekenler arasındadır. Eğer partnerinizi sürekli yargılıyorsanız, bu durum onun değersiz hissetmesine ve tüm suçları üstlenmesine neden olacaktır. Zira bilinmesi gerekir ki, ilişkide bir hata varsa bu durumun tek bir suçlusu yoktur. Birbirini sürekli yargılayan kişilerin ilişkilerinde görülen sorunlar şu şekildedir:
- Yargılayan birey, her tartışmayı kazanmak istediği için sert tavırlar sergilemektedir.
- Yargılanan birey, olayların bitmesi için suçları üstlenmekte ve kendini küçük düşürmektedir.
- Sürekli birbirini yargılayan kişiler, tartışmalarını çözüme varmak için değil haklı çıkmak için devam ettirmektedir.
4- Yalan Söylemek
Günümüzde ilişkilerde en çok yapılan hataların başında yaşan söylemek gelmektedir. Yalan söylemek ve doğruları saklamak gibi tavırlar, ilişkilere geri dönüşü olmayan hasarlar vermektedir. Bu nedenle yalan üzerine kurulmuş ilişkiler sağlıksız olmaktadır. Yalan söyleyerek ilişki yaşayan bireylerin karşılaştığı sorunlar şu şekildedir:
- Yalan söylemeye alışkın olan bireyler, aldatmaya daha müsaittir.
- Yalanların ortaya çıkması durumunda tartışmalar ciddi boyutlarda olmaktadır.
- Yalan üzerine kurulu ilişkilerde mutluluk yoktur.
- Birbirine yalan söyleyen partnerlerin ilişkilerinde paylaşma duygusu yok denecek kadar azdır.
5- Tartışmaktan Kaçınmak
Tartışmak, sanıldığı gibi olumsuz bir durum değildir. Tartışmak genel olarak sorunların çözülmesi için yapılan konuşmalardır. Ancak tartışmaya girmeye çekinmek, konuşarak halledilebilecek sorunların içinden çıkılamaz bir hal almasına neden olan büyük bir sorundur.
Tartışmaktan kaçınan bireylerin yaşadığı ilişkiler pamuk ipliğine bağlı gibidir. Zira tartışmaktan çekinen bireyler, bir tartışma ortamı olduğu zaman eski konuları açmaktadır. Bu nedenle olaylar gereğinden fazla büyümektedir. Tartışma ortamından kaçınan bireylerin ilişkide yaşadığı sorunlar şu şekildedir:
- Tartışma olmadığı için sorunlar bireylerin içinde büyümektedir. Bu durum da ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
- Tartışmaya kapalı ilişkilerde anlaşma söz konusu olamamaktadır.
- Tartışmaktan çekinen bireyler, kendi içlerinde olan sorunları çözmekte yetersizdir.
- Bu tür ilişiklerde uzlaşmaya varılamamaktadır.
- Tartışmak istemeyen bireyler, genellikle yalan söyleyerek olayların üstünü kapatmaktadır.
Bir İlişkide Olması Gereken Özellikler
İlişkide kaçınılması gereken noktalar olduğu gibi mutlaka ilişkilerde olması gereken özellikler de bulunmaktadır. Bir ilişkide olması gereken özellikler aşağıdaki listede belirtilmektedir.
- İlişkilerde saygılı olmak ve karşı tarafın özgürlüğünü kısıtlayacak herhangi bir davranış sergilememek oldukça önemlidir.
- Her ilişki paylaşma üzerine kurulmalıdır.
- İlişkilerde güven olmalıdır. Bu bağlamda gereksiz kıskançlıklar ya da kısıtlamalar yapılmamalıdır.
- İlişkilerde karşılıklı çıkarsız bir sevgi olmalıdır.
- İlişkide olması gereken özelliklerden bir tanesi de “sen” ya da “ben” terimi yerine “biz” ifadesi kullanılmalıdır.
- Partnerin arkadaş çevresine saygı duyulmalıdır.
Yukarıda belirtilen özellikler, her ilişkinin temelini oluşturmaktadır. Bu hususları göz önüne alarak yürüteceğiniz ilişki oldukça sağlıklı ve uzun olacaktır.
Yorum gönder