Bir İnsanın Yalan Söylemesinin Nedenleri
Bir insanın yalan söylemesinin nedenleri sorusu, yalan söylemenin psikolojisini anlamak ve hatta yalan söyleyenin nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu, neden yalana sığındığı ile ilgili sorgulama yapabilmek adına oldukça önemlidir. Toplumda birçok insan, yalanın sözde “güvenli” sığınağında kendilerine yer bulmakta ve bu sığınak üzerinden insanlarla ilişkilerini düzenlemektedir. Peki ama yalan neden söylenir, bir insan yalana neden ihtiyaç duyar?
Yalan Neden Söylenir?
Yalan neden söylenir sorusu, yalan söyleyen bir kişinin içerisinde bulunduğu psikolojinin temelini anlayabilmek adına kritik öneme sahip sorulardan bir tanesidir. İkili ilişkilerde güven duygusunu zedeleyen yalan söyleme edimi, toplumun temelinde de çatlaklar oluşmasına ve nihayetinde hasarlı bir toplumun meydana gelmesine neden olur.
Peki ama bir insan hangi durumlarda ve neden yalan söyler? Bu soru, aslında geniş çaplı bir araştırma yapılacak derinlikte bir sorudur. Bir kişinin yetiştiği aile ortamı ve çevresindeki insanların tutumu, insanın yalana neden yöneldiğini açıklayan unsurlardan birkaçıdır.
En nihayetinde bir çocuk, kendi başına yetişmediği ve ailesinin bakımı ve yönlendirmeleri ile büyüdüğü için yalan söylemenin kaynağını, en temelde ailenin tutumundan yararlanarak açıklamak gerekir. Elbette ki aile, bu konuda başvurulacak kaynakların tamamı olamaz fakat ailenin bu kaynakların en önemlisi olduğunu söylemek mümkündür.
Yalan söylemenin psikolojisi bağlamında işin kaynağından çözümlenebilmesi adına aile bireylerinin ve çevrede bulunan ve çocuğu etkileyen kişilerin tutumlarına bakmak gerekir. Ailede yalan söylemenin yeri nedir, bir çocuk yetişme döneminde ne kadar çok yalana maruz kalır vb. sorular, bir insanın yalan söyleme konusunda nasıl bir tutum içerisinde olduğunu belirlemek adına önemlidir. Elbette bireyin karakteri ve eğilimleri de yalan konusunda belirleyicidir. Her bir unsur, temelinde oldukça önemlidir ve bu unsurların bir arada değerlendirilmesi gerekir.
Yalan Söylemenin Psikolojisi
Yalan söylemenin psikolojisi iki yönlüdür ve hem yalan söyleyeni hem de yalan söylenen kişiyi kapsar. Bu bağlamda yalan söyleyen insan, eğer yalan söylemenin ne denli sorunlu bir durum olduğunun farkında değilse yalan söyleyerek yaşamını devam ettirir ve bu durumdan herhangi bir rahatsızlık duymaz. Fakat yaptıklarının bilincinde olmaya başladığı zaman kişi, vicdanin mahkemesinde kendisini yargılamaya ve hayatını yanlış bir şekilde yönlendirmeye başladığını fark etmeye başlar. Bu durum, bir uyanışı da beraberinde getirir.
Yalan söylenen kişi de güvensizliğin en derin sularında olduğunu kavradığı için mutsuzluk ile beraber gelen huzursuzluk hali içerisinde olur. Kime ve neye inanması gerektiğini fark edemez ve bu durum, şüpheci yanının açığa çıkmasına neden olur. Yalan söyleyen ve yalan söylenen aynı potada düşünüldüğü zaman yalan söylemenin psikolojisi yıkıcı bir etki ile kendini belli etmektedir.
Bir İnsan Neden Sürekli Yalan Söyler?
Bir insanın neden ve ne amaçlar sürekli yalan söylediği merak konusudur. Aslında genel olarak içinden çıkılamayacak durumlarda bulunan kişiler, yalana sığınarak rahatlama yolunu seçer. Fakat aslında bu şekilde davranan kişiler, kendilerini kandırdıklarını ve aslında en büyük yalana kendilerine söylediklerini fark etmez. Genel olarak sorunlardan kaçmak isteyen kişilerin bir sığınağı olarak görülebilecek yalan söyleme edimi, farklı nedenleri de bünyesinde barındırır. Bir insan neden sürekli yalan söyler sorusu kapsamında, objektif bir yaklaşım sergileyebilmek için öteki durumların da incelenmesi gerekir.
Yalan Söylemenin Nedenleri
Yalan söylemenin aslında pek çok nedeni bulunmakta olup bu nedenlerden bazılarını genel olarak şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Eleştiriden kaçmak
- Hatalı durumdan kaçarak bir anlamda cezadan da uzaklaşmaya çalışmak
- Sosyal hayata “kabul edilme” isteği
- Diğerleri tarafından onaylanma ihtiyacı
- Çeşitli durumlardan fayda elde edebilmek
- Mutluluğa ulaşma çabası
Yukarıdaki gibi sıralanabilen yalan söylemenin nedenleri, genellikle kendini kabul ettirmek isteyen insanların başvurduğu davranışları bünyesinde barındırır. Bu bağlamda yalan söylemenin psikolojik anlamda alt yapısının olduğunu ve bu alt yapıya ulaşıldığı takdirde kişide davranış değişikliği yaratılabildiği söylenebilmektedir.
Yalan Söylemek Neden Kötüdür?
Yalan söylemek kötüdür çünkü yalan söyleyen bir kişi her ne kadar karşısındaki kişiye kandırsa da temelde kendini kandırır ve yaşantısının ilerleyen dönemlerinde kendisine güven duyma konusunda sorunlar yaşar. Bu ise kendini var etmeye ve mutlu olmaya çalışan bir insan için oldukça kötüdür.
Yalan söylemenin elbette ki en büyük etkilerinden biri de yalan söylenen insana dairdir. Karşıdaki kişi, güven duygusunun sarsılmasından ötürü insanlara inanma konusunda problemler yaşamaya başlar. Yalan söylemek neden kötüdür sorusu kapsamında her iki tarafın da bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilendiğini söyleyebiliriz.
Bir İnsan Sürekli Yalan Söylüyorsa
Bir insanın sürekli yalan söylemesi, belli başlı psikolojik sorunların göstergesi olabilir. Bu nedenle bir insan sürekli yalan söylüyorsa bu konuya eğilmek gerekmektedir. Bu noktada psikologlardan destek alınması olanaklıdır. Alanında uzman kişiler, bir insanın yalan söylemesinin nedenlerini profesyonel bir şekilde incelemekte ve durum değerlendirmesi yaparak bu konuda nasıl bir yol izleneceğine karar vermektedir.
Yalan söylemenin oldukça sıkıntılı bir durum olduğunu, bireyin yaşantısının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sorunlar ile bireye olumsuzluklar yaşatabileceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle her zaman “doğru” en güvenilir sığınaktır ve kişinin mutlu olmasını olanaklı hale getirir. Kendini var etme savaşımı veren her insan, bu durumun farkında olarak hareket etmekte ve hatalardan dönülebileceğinin ayırdında olmaktadır.
Yorum gönder