Birikim Yaparak Araba Alınır Mı?
Araba sahibi olmak birçok kişi tarafından arzu edilir. Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar bir noktadan diğerine hızlı bir şekilde gitmek için bir araç almak ister. Günlük yaşamda acil durumlar her zaman olabileceği için, önemli bir gereksinimdir. Ancak bunun için gerekli parayı bulmak zor olabilir. Bu sebeple araba almak mantıklı mı 2020 yılında olduğu gibi, 2021’de de en çok sorulanlar arasındadır.
Bir aracınız yoksa acil sağlık sorunları gibi durumlar sıkıntı yaşamanız muhtemeldir. Ayrıca İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşıyorsanız, uzun saatler trafiği çekmek oldukça zordur. Bu nedenle araç sahibi olmak günümüzde bir gereksinimdir. Peki, araç almak için birikim nasıl yapılır? Buna dair cevaplar madde madde şöyle verilebilir;
- Mevcut borçları kapatma
- Alınacak araca karar verme
- Bütçe oluşturarak, gelir gider tespiti yapma
- Tasarruf etme
- Zararlı alışkanlıkları bırakma
Eğer bunlara önem verir ve uygularsanız, bir süre sonra kenara ayırdığınız paranın arttığına şahit olabilirsiniz.
1. Mevcut Borçları Kapatma
Günümüzde birçok kişi param yok taksitle araba almak istiyorum arzusunu belirtir. Ancak yeterli paranız olmadan taksite başvurmak önerilmez. Zira ekonomik açıdan zorluk yaşanabilir. Dolayısıyla bir birikim şarttır.
Peki, bu nasıl yapılır? Her ne kadar farklı yöntemler olsa da, bir tanesi mevcut borçları kapatmadır. Eğer farklı kişilere veya mağazalara taksit/nakit olarak borçlanmışsanız, araba almanızın önünde büyük bir engeldir. Dolayısıyla hepsi kapatıldıktan sonra araba alınmalıdır.
2. Alınacak Araca Karar Verme
Araç almak için belki de en önemli madde hangi aracın alınacağıdır. Zira para birikimi ve alınan krediler de buna uygun tercih edilir. Burada ödeyebileceğiniz ve sizi zora sokmayan bir araç tercih edilmelidir.
Eğer ilk aracınızsa ve yeterli birikiminiz yoksa daha düşük modeller önerilir. Böylece bir süre paranızı biriktirebilirsiniz. Ardından ilk aldığınızı da satarak, daha güzel bir araca sahip olabilirsiniz.
3. Bütçe Oluşturarak, Gelir Gider Tespiti Yapma
Birikim yaparak araba alınır mı? Sorusuna rahatlıkla evet cevabı verilebilir. Ancak burada kişilerin beklemesi ve sabırlı olması elzemdir. Eğer nasıl birikim yapabileceğinizi bilmiyorsanız, bir madde de bir ayda aldığınız toplam geliri hesaplamadır. Ardından da bu sürede yapılan tüm harcamalar ele alınır. Eğer giderlerinizden kısma yaparsanız, ay sonunda size kalan parayı arttırmanız da mümkün olur.
4. Tasarruf Etme
Para biriktirmenin en önemli koşulu tasarruftur. Zira daha dikkatli olunursa elektrik, su ve doğalgaz faturaları daha az ödenebilir. Bunun temel nedeni, birçok kişinin israflı kullanmasıdır. Peki, burada ne yapılabilir? A sınıfı beyaz eşyalar kullanmak ve tasarruflu ampulleri tercih etmek, kişilere elektrik faturalarında yardım eder.
Su faturalarına yönelik de gereksiz su kullanımı yapılmamalı, banyoda geçirilen zaman verimli harcanmalıdır. Böylece su tüketimi ciddi oranda düşer.
Doğalgaz faturalarında ise peteklerin önünü açmak ve yalıtıma dikkat etmek, ödediğiniz faturayı düşürmeye yardımcı olur.
5. Zararlı Alışkanlıkları Bırakma
Param yok taksitle araba almak istiyorum diyorsanız ve alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklarınız varsa mutlaka bırakılmalıdır. Zira birçok kişi bu konuda her gün önemli miktarda harcama yapar. Bunları birikim hesabınıza aktarmak, daha kısa sürede araba almada yardımcı olur.
Yorum gönder