Bitcoin Core Ne Kadar?
Bilineceği üzere Bitcoin, blok zinciri üzerinden 2008 yılında Sakashi Nakamoto tarafından geliştirilmiş devasa bir ekosistemin dijital varlığıdır. Bitcoin ekosistemin bizzat kendisi olmakla birlikte zaman içerisinde bir yatırım aracı haline dönüşmesiyle birlikte sistemin ve kripto paranın birbirlerinden ayrılması zorunlu hale gelmiştir. Bitcoin Core da bu kapsamda benzer bir işleve sahiptir. Bitcoin ekosisteminden farklı olarak, Bitcoin ağından farklı olarak çalışan bir yazılım olmasıdır. Tamamen açık kaynak kodlu olan bu yazılım kullanılarak Bitcoin madenciliği yapılması mümkün olduğu gibi Bitcoinle ilgili diğer pek çok işlemin yapılması da mümkündür. Blok zincir ive Bitcoin teknolojisine ilgi duyan pek çok kimse tarafından Bitcoin Core nedir? sorusunun cevabı son derece merak içermektedir.
Bitcoin Core Nedir?
Öncelikli olarak Bitcoin Core nedir? sorusuna bir yanıt bulmak gerekirse Bitcoin Core; Bitcoin düğümü olarak tasarlanmış olan ve temel anlamda Bitcoin ağını ekosistemden ayırmak amacıyla üretilen bir çeşit açık kaynak kodlu yazılımdır. Günümüzde Bitcoin madenciliği yapan pek çok kimse tarafından işlevsel olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda Bitcoin saklamak ve güvenli bir biçimde satın almış olduğu Bitcoinleri muhafaza etmek isteyenler tarafından da yaygın bir biçimde tercih edilmektedir.
Bitcoin Core Ne İşe Yarar?
Bitcoin Core son derece güvenli bir altyapıya sahiptir ve özellikle dışarıdan Bitcoin sistemine yönelik gerçekleştirilebilecek olası saldırılara karşı pek çok emniyeti bünyesinde barındırır. Bitcoin Core ne işe yarar merak edenler için bu yazılım; sahip olunan Bitcoin varlıklarının etkili ve güvenli şekilde muhafaza edilmesinden Bitcoin sistemi içerisinde düğüm çözülmesine kadar son derece geniş kapsamlı bir işlevi içerir. Yazılıma sahip olan kullanıcılar, tam olarak doğrulanabilen ödemelerin bulunduğu bir cüzdana da sahip olmaktadır.
Bitcoin Core Özellikleri
Bitcoin ekosistemi için son derecek kritik bir öneme sahip olan Bitcoin Core’un en temel ve belirgin özelliği yüksek düzeyde güvenlik içeriyor olmasıdır. Yazılımın temel amacı da zaten sistemin güvenliğinin en yüksek düzeyde sağlanması ve kullanıcıların sahip oldukları dijital varlıkları en efektif şekilde muhafaza edebilmeleri üzerinedir. Aynı zamanda Bitcoin Core, tahmin edileceği üzere bilgisayarlarda son derece geniş bir yer kaplar. 120 GB boyutunda olan yazılım, her geçen gün yeni blokların eklenmesiyle daha da büyümektedir.
Açık kaynak kodlu olmasından dolayı son derece geniş bir yer kaplama özeliğine sahip olan Bitcoin Core yazılımının diğer özelliklerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Merkezi bir yazılım değildir.
- Yazılımı kullanan herkese finansal işlemler için cüzdan hesabı tanımlanmaktadır.
- Güvenlik açısından son derece yüksek düzeyde bir güvenli altyapıya sahiptir.
- Kontrol noktaları bulunur ve söz konusu kontrol noktaları Bitcoin ekosistemine yönelik olasısaldırıları engeller
- Ağ uyarı sistemi bulunmaktadır. Söz konusu sistem üzerinden Bitcoinle ilgili yaşanan temel gelişmeler kullanıcılarla paylaşılır.
- Script dil özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle çeşitli parametrelerin efektif bir biçimde ayarlanabilmesini sağlar.
- Doğrulama özelliği bulunmaktadır.
Tüm bu özelliklere sahip olan Bitcoin Core yazılımında yer alan ağ uyarı sistemi 2016 yılı itibariyle yazılımın genel özeliklerinden kaldırılmıştır. Temel olarak Bitcoin haberlerinin paylaşılmasını sağlayan bu özelliğe günümüzde ihtiyaç duyulmamaktadır.
Bitcoin Core Kullanımı
Bitcoin Core kullanımı için yazılımın Bitcoin’in resmi web adresi üzerinden indirilmesi mümkündür. Bitcoin’in resmi web adresi üzerinden yazılımı herkesin indirmesi mümkün olduğu gibi aynı zamanda açık kaynak kodlu mahiyete sahip olması nedeniyle yazılımın diğer kullanıcılar tarafından geliştirilmesi de mümkündür. Son olarak yazılımın oldukça yüksek bir depolama alanı gerektirdiği akıldan çıkarılmamalıdır.
Yorum gönder