Bitcoin Endeksinin Arkasında Yatan Faktörler
Kripto para piyasaları dahilinde çeşitli endeksler de merak konusu olmaktadır. Geleneksel para birimlerini alternatif olarak geliştirilen ve son yıllarda dikkatleri üzerine çeken sanal paraların en bilindik firmalarından birisi olan Bitcoin, içeriği ve hareketliliği sıklıkla araştırılan uygulamalardan birisi olarak öne çıkmaktadır.
Bu anlamda Bitcoin endeksine dair ayrıntılar ve arkasında yatan nedenler de merak edilmektedir. Şimdi konuya detaylı şekilde değinmeden önce Bitcoin ve içeriğine göz atalım:
Bitcoin İçeriği
Uygulama Satoshi Nakamoto tarafından 31 Ekim 2008 tarihinden Bitcoin teknik dökümanının yayınlanmasıyla hayatımıza girmiştir. Dolayısıyla Kripto para içeriklerine nazaran uzun denebilecek bir süredir hizmet vermeyi sürdürmektedir. Bu anlamda gelecekteki gidişatı ve hareketliliğinin devamı sürekli olarak tartışılan ve merak konusu olan Bitcoin, kimi zaman değer düşüklüğüne gitse de pek çok kez kendine ait rekor kırmıştır ve pandemi döneminde en yüksek değerini görmüştür. 2012 senesinde belli bir miktarın üzerine çıkarak ilgi odağı olmuştur. Peki Bitcoin endeksinin ne olduğunu ve etkenlerin temel olarak hangileri olduğunu birlikte inceleyelim:
Bitcoin Endeksleri
Bitcoin endeksleri genel olarak aşağıda yer aldığı şekildedir:
- Kolay taşınabilirlik durumu
- Hızlı para transferi imkanı
- Düşük komisyon
- Sunulan özgürlük payı
- Kontrol ve güvenlik
- Nötr ve şeffaf hizmet
- Çifte harcamaya imkan tanımaması ile dolandırıcılığın önüne geçilmesi
Yukarıda sayılan Bitcoine ait temel endekslerinin yanı sıra, herhangi bir merkeze bağlı olmadan çalışan ve yaklaşık olarak 21 milyon arıza sahip olarak sınırlandırılmış olan uygulamanın; enflasyona dayalı ekonomi politikalarından ve yönetimsel kaynaklı hatalardan olumsuz etkilenmemesi de dikkatleri çeken diğer özelliklerindendir. Sayılan bu özellikler özel olarak Bitcoin kullanıcılarını ve genel olarak piyasalara dair pek çok avantaj sağlamaktadır.
Bitcoin tarzı içerikler, pek çok ülke tarafından kavramsal olarak hala tartışılmakta olan birimlerdir. Bunun yanı sıra uygulamayı geleceğin içeriklerinden birisi olarak gören yönetimler de mevcuttur. Örneğin 2016 senesinde Japonya Bakanlar Kurulu, sanal paraların somut paraya benzer bir işlevi olduğunu kabul ederek 2017 senesinde de resmi ödeme yöntemi olarak bitcoini seçmiştir. Daha sonra yine 2017 senesinde Chicago borsası dahilinde Bitcoin ait vadeli işlemler başlatılmıştır. 2018 senesinin Mayıs ayında çok uluslu bir yatırım bankası tarafından Bitcoin yatırım operasyonu içeriye açılacağı duyurulmuştur.
Bu ve benzeri gelişmeler dolayısıyla pek çok kişi ve yönetim tarafından netliğinden emin olunmayan ve şüphe ile bakılan Kripto para içerikleri değer ve itibar kazanarak ilerleme imkanı elde etmiş oldu.
Sayılan içerik ve özelliklere ek olarak, Bitcoin endeksi ile ilgili olan ve piyasaya dair hacim özellikleri arasındaki ilişkiye değinelim:
Bitcoin ve Piyasa Hacmi Bağlantısı
Bir çeşit şifrelenmiş karmaşık kod sistemleri kullanılarak oluşturulan ve kısa süre içerisinde pek çok kullanıcı kitlesine ulaşarak dikkatleri üzerine çeken kripto para içeriklerin dahilinde yer alan ve en bilindiklerinden biri olan Bitcoin ile mevcut piyasa hacminin bağlantısı konu dahilinde öne çıkan bir başka husustur.
Genel olarak piyasa hareketliliğine sanal paraların hacminin artmasına imkan tanıdığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle Bitcoin dahilinde de en yüksek hacim oranları, piyasanın sert bir şekilde yukarıya da geri çekilmesi neticesinde oluşmaktadır. Fiyatlama konusunda durağan ve sakin bir dönemden geçildiği aralıkta ise borsalar dahilindeki işlem hacmi de azalmaktadır.
Bu dönem aralıklarında kripto para edinmek isteyen yatırımcılar, sunulan fiyatlardan almak konusunda çekince yaşamaktadır. Satış yapmak isteyen yatırımcılar ise istenilen fiyata ulaşana kadar kripto parayı elinde tutmak yönünde hareket etmektedir. Bu makalede yer alan bilgiler birer yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
Yorum gönder