×

Blockchain Nedir?

Blockchain nedir

Blockchain Nedir?

Teknoloji ile ilgilenenlerin en çok araştırdığı konulardan birisi de, Blockchain nedir? sorusu olmaktadır. Blockchain yani Türkçe adı ile blok zinciri manası gelmekte olup, kısaca veri tabanı olan bir uygulamadır. Kripto paralarla birlikte tanınan blockchain, kripto dünyasında kullanılmasının yanı sıra, daha birçok alanda da kullanılan bir teknoloji çeşidi olmaktadır. Veri ve bilgi içeren blokların oluşturduğu bir zincir dizisi olan blockchain, ilk başlarda kripto para işlemleri için yapılmış olmasına karşın, daha sonraları kullanım alanları çok genişlemiştir.

Blockchain ağlardaki verilerin, işlemlerin kaydedilmesini, takip edilmesini kolaylaştıran ve üzerinde kesinlikle bir değişiklik yapılamayan büyük bir defter olarak hizmet vermektedir. Blockchain zincirleri hesapları, yapılan ödemeleri, siparişleri, üretimleri ve daha birçok fazlasını takip edebilme ve paylaşabilme özelliklerine sahip bulunmaktadır.

Blockchain Özellikleri Nelerdir?

Blockchain’in genel olarak özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Merkeziyetsiz Olması
  • Güvenilirlik
  • Değiştirilemez Özelliği Taşıması
  • Şeffaf ve Açık Bir Sistem Olması
  • Blockchain Teknolojisinin Hızlı Olması
  • Aracı Kurumlara İhtiyaç Duymaması

Merkeziyetsiz Olması

Blockchain teknolojisinin en önemli özelliklerinden birisi, merkezinin bulunmaması ve merkezi otoriteler tarafından kontrol edilememesidir. Dağınık bir yapıya sahip olan blockchain teknolojisi kişiler, kurumlar ya da devletler tarafından kontrol edilememektedir.

Blockchain nedir

Güvenilirlik

Blockchain konusunda pek çok kişinin cevabını araştırdığı sorulardan bir diğeri de Blockchain güvenilir mi? olmaktadır. Blockchain üzerinde bütün veriler dağınık bir halde ve özel şifreleme yöntemleri ile bulunduğundan dolayı son olarak güvenli bir altyapıya sahiptir. Aynı zamanda blockchain erişebilen her kişi merkez görevi yürüttüğü için herhangi bir hack saldırısının olabilmesi için en az blockchainde yer alan %51 üzerinde bir topluluğun bu saldırıları gerçekleştirmesi lazımdır. Bu nedenle blockchaine saldırı yapılması çok zor, hatta imkansız olmaktadır.

Değiştirilemez Özelliği Taşıması

Blockchain işleyişinde bütün bilgiler doğrulandıktan sonra sistemde yer almakta olup, aynı zamanda hepsinin belli bir düzen içerisinde değil dağınık ve özel olarak depolandığından ötürü siber saldırılara ve zarar görme durumlarına karşı savunması yüksek özelliği taşımaktadır. Bu yüzden blockchainde yer alan bilgiler değiştirilemez özellikte olmaktadır.

Şeffaf ve Açık Bir Sistem Olması

Blockchain ağında herkes istediği veriye ve bilgiye ulaşabilmekte, aynı zamanda blockchainde yer alan kullanıcıların hepsi sistemi denetleyebilmektedir. Bu nedenle blockchain şeffaf ve açık bir sistem olarak, her zaman faaliyet göstermektedir. Buna bağlı olarak ağ üzerinde olan herkesin bilgileri özel kripto şifrelerle korunmakta ve böylelikle kişisel bilgilerin gizliliği de bu açıdan sağlanmış olmaktadır.

Blockchain Teknolojisinin Hızlı Olması

Blockchain sisteminde yapılan her türlü işlem, real dünyaya göre her zaman daha hızlı ve pratik bir şekilde olmaktadır. Bunun da nedeni blockchainin dağınık ve özel bir yapıda olmasından kaynaklanmaktadır.

Aracı Kurumlara İhtiyaç Duymaması

Blockchain kodlaması kapsamında kişiler arasında ki işlemlerde, para tansferlerinde ve diğer bütün işlemlerde hiç bir aracıya gerek duyulmadan bütün işlerin yapılmasını sağlayan bir teknoloji olmaktadır. Böylelikle blcokchain kullanan kişiler komisyon gideri ya da benzeri bir işlem ücreti olmadan, bütün işlemlerini blockchain üzerinde yapabilmektedirler.

Blockchain Kullanım Alanları

Günümüzde blockchain kullanım alanları oldukça geniş olup, en çok kullanıldığı alanlar ise şunlar olmaktadır;

  • Kamu Sektörü
  • Tedarik Zincirleri
  • Sağlık Sektörü
  • Kripto Para Dünyası
  • Enerji Sektörü
  • Finans Piyasaları
  • Gıda Sektörü

Blockchain teknolojisi kripto para dünyası dışında bilim, sanayi, gıda, sağlık ve kamu gibi benzeri pek çok alanda kullanılmaktadır. Blockchain ile para transferleri, dijital kimlik tanımlamaları, alım satım işleri ve veri saklama alanlarında bütün işler kolaylıkla yürütülebilmektedir.

Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan bilgiler tamamen bilgi verme amaçlı olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder