×

Boksit

boksit

Boksit

Hafif ve dayanıklı bir maden olan boksit alüminyumun işlenmemiş hali olarak bilinmektedir. Sertlik derecesi 1 ile 3 arasındadır. Yoğunluk derecesi 2,5 ile 3 arasında değişmektedir. Adem’in yum oksit ve hidroksitin birleşimi ile oluşmaktadır. Dünya ticaretinde büyük bir öneme sahiptir. En büyük kullanım alanı alüminyum metalidir. Rengi içerisinde bulunan demirin yoğunluğuna göre değişim göstermektedir. Kırmızı, sarı, kahverengi ve gri renkleri görülmektedir. Yağlı bir görünümü vardır. Pizolitik bir özelliğe sahiptir. Dünyadaki alüminyum ihtiyacı boksit cevheri sayesinde giderilmektedir.

Minerolojik yapılarına göre ayrılan boksitler netlerdir?

Gibsitik(Trihidratik) Boksitler

Böhmitik(Monohidratik) Boksitler

Diyasporitik(Monohidratik) Boksitler

Oluşumlarına göre boksitler nelerdir?

Silikat Boksitler: Kayaçların yitmesi ve yıkanması sonucu meydana gelir. İçerisi alüminyum bakımından zengindir. En uygun ortamı tropikal iklim ılık ve yağışlı yerlerdir.

Karstik Boksitler: Dolomit ve kireç taşınan karstik boşluklarında meydana gelmektedirler.

Boksitin Tüketim Alanları Nerelerdir?

Özellikle endüstriyel alanda olarak metalik alüminyum, galyum, vanadyum gibi ürünler elde edilmektedir.

Kimya alanında boksit su temizleme olarak alüminyum sülfat şeklinde meydana gelir. Çimento sanayisinde tuğlaların arasındaki boşlukları doldurma amacıyla kullanılmaktadır. Diğer tüketim alanlarından birisi de yüksek fırınlar, ham şekerin temizliği ayrıca renginin giderilmesinde kullanılmaktadır. Uçak sanayisi ,ev eşyaları, zımpara kağıdı, elektrikli aletlerde kullanımı da görülmektedir.

Boksitin bulunduğu yerler

Türkiye de Konya(Seydişehir),Antalya(Akseki),Adana(Saimbeyli) ,Muğla (Milas),Hatay (Payas) ,Zonguldak (Kokaksu) şehirlerinde bulunmaktadır.

Afrika, Okyanusya, Karayipler, Güney Amerika bölgelerinde bulunur. Ülkelere göre sıralamak gerekirse Çin,Brezilya,Avustralya,Hindistan,Rusya,Kazakistan,Surinam,Yunanistan,Malezya,Jamaika,Gine dir.

Yorum gönder