×

Borcum Varken Birikim Yapmam Mümkün Mü?

borç varken birikim

Borcum Varken Birikim Yapmam Mümkün Mü?

Borcu olan her insan ne zaman biteceğini merak eder.  Peki, borç varken birikim yapılır mı? Bu soru borçlu olan herkes tarafından incelenir. Nitekim herkes bir miktar birikimi olmasını arzular. Eğer bir yere ödemeniz varsa, öncelikle bunu kapatmanız gerekir. Zira birikimin önünde ciddi bir önlemdir. Ne var ki bu durum kenara para ayıramayacağınızı göstermez. Yalnızca çok daha az koyabileceğinizi anlatır.

Ayrıca borç sahibi olmamak kişileri ruhsal olarak rahatlattığı için, daha kolay hareket etmenizi de mümkün kılar. Eğer borcunuz varsa ancak yavaştan başlamak istiyorsanız, aşağıda verdiğimiz maddeler takip edilmelidir;

  1. Bir ayda toplam geliri hesaplayın.
  2. Zorunlu ve ekstra harcamaları çıkartın.
  3. Borçlarınızı yazarak, öneme göre sıralayın.
  4. Paranızı bölümlere ayırın.

Eğer ekstra harcamalardan kurtulur, elektrik ve su faturalarınızı düşürürseniz aylık borçlarınızı kapattıktan sonra bile cüzdanınızda daha fazla biriktirebilirsiniz.

borç varken birikim

1.      Bir Ayda Toplam Geliri Hesaplama

Bir borcunuz varsa ya da birikim yapmak istiyorsanız, öncelikle bir ayda toplam gelirin ne kadar olduğunu bilmeniz gerekir. Aksi durumda gerekli önlemler alınmadığı için harcamaların önüne geçilemez.

Peki, bir aylık geliri nasıl arttırırsanız? Çalıştığınız yerde terfi almak için kendinizi geliştirmek ya da ek işler yapmak, borcum varken birikim yapmam mümkün mü sorusuna evet cevabı vermenizi sağlar. Böylece tüm harcamalar çıkarıldığında, size daha fazla kalabilir.

2.      Zorunlu Ve Ekstra Harcamaları Çıkartma

Bir ayda ne kadar gelir elde ettiğinizi hesapladıktan sonra öncelikle zorunlu harcamalar kesinlikle çıkarılmalıdır. Bunlar ev kirası, gıda harcamaları ve faturadır. Ardından da ekstra harcamalara sıra gelir. Böylece borçlarınız için elinizde ne kadar kaldığı tespit edebilir.

Bu parayı arttırmak için tasarruf yapmanız gerekir. Gıda ve faturalar yönünde yapacağınız tasarruflar oldukça yararlıdır. Ayrıca ekstra harcamalar mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Böylece hem borçlarınızı daha hızlı kapatabilir, hem de ay sonu geldiğinde bir miktarı cüzdanınızda görebilirsiniz. Para biriktirme taktikleri arasında bu madde her ne kadar klasik de olsa, her dönem işe yarar yapıdadır.

3.      Borçlarınızı Yazarak, Öneme Göre Sıralama

Borçlarınız varken para biriktirmeniz, bazı önlemleri ve hesapları yaptıktan sonra mümkün olur. Borç varken birikim yapılır mı sorusuna yanıt arıyorsanız, öncelikle borçlarınızın nerelere, toplam ne kadar olduğunu bilmeniz gerekir. Ayrıca hangisinin birinci sırada olduğu hesaplanmalıdır.

Örneğin bir bankaya ve arkadaşınıza borçlanmışsanız ve arkadaşınız belirli bir süre tanımışsa, banka ödemelerine öncelik verilebilir. Bu durum tam tersi için de geçerlidir. Eğer elinize kâğıt kalem alarak bir liste yaparsanız, ödemelerinizi de daha kolay yapabilirsiniz.

4.      Paranızı Bölümlere Ayırma

Para biriktirmek için sayılabilecek çok sayıda yöntem vardır. Ancak en önemlilerinden bir tanesi parayı bölümlere ayırmadır. Burada öncelikle zorunlu harcamalara ne kadar vereceğinizi hesaplayıp, bunu bir kenarı almak gerekir. Aynı işlem borçlar için de geçerlidir.

Ne olursa olsun vermeniz gereken miktarlara dokunmamak şarttır. Aksi durumda sorunlarınız daha fazla artar. Peki, bu konuda nasıl yardım alınabilir? Elektrik ve su faturalarında tasarrufa gitmek, gereksiz market alışverişlerini kesmek gerekli olan alana maddi yardım yapmanıza olanak tanır.

Yorum gönder