×

Burci Memlükler

Burci Memlükler

Burci Memlükler

Burci Memlükler Mısır bölgesinde 1385-1520 yıllarında en uzun süre hüküm süren Memlük Hanedanlığıdır. İlk kuruluşunda Moğol asıllı görülse de ülke yönetiminde Çerkes asıllı insanlar bulunmuştur. Ülke yönetimini Kafkas bölgesinden getirilen Çerkes’ler devr almıştı.  Ülkenin askeri kuvvetleri Rum ve Kıpçak Türklerinden oluşmaktaydı. Halkın büyük çoğunluğu Türk askerlerine saygı duyardı.

Devlet teşkilatlanması çok karmaşık olmuş ve başa geçen hükümdarların tahta kalma süreleri çok kısa sürmüştür. Sultanlık için Memlüklü hanedanlığında çok karışıklık meydana gelmiştir. Çıkan karışıklıklar ülke halkının otoriteyi sorgulamasına ve ülke ekonomisinin zayıflamasına neden olmuştur. Taht kavgaları sırasında Timur, Kıbrıs bölgesini işgal etmiş ve egemenliğine almıştır. Daha sonra farklı bölgeleri de haçlı ordular işgal etmiştir. Burci Memlüklülerin taht kavgasına devam etmesi sonucunda Osmanlı Devleti, ülke topraklarını işgal etmiş ve Mısır’ı egemenliği altına almıştır. Daha sonrada bu bölgede Burci Memlüklülerin’e rastlanmamıştır. Osmanlı Devleti egemenliğini zaman içinde kaybetmiştir.

Burci Memlükler

Burci Memlüklülerin Ortaya Çıkışı

1252 yılından beri Mısır, Memlüklü Sultanları tarafından yönetilen bir bölgeydi.  Burci Memlüklü devleti içerisinde kölemenlik kavramı çok meşhurdu. Suriye’de başlayan köle isyanına Burci devletinde yaşayan kölelerde katıldı. Çerkes kölemenler ülkenin yönetimini ele geçirmeyi başardı. 1385 yılında Cerkesli Zahir Safeddin, Memlüklü hükümdarı olarak tahta geçti. Bu durumu kabul eden halk Memlüklü sultanları tamamen Çerkes asıllı insanlardan seçti, genellikle Zahir Safeddin’in soyundan kişiler ülke yönetiminde bulundu.

Burci Memlük Hükümdarları

  1. Malik Zahir Seyfeddin Osmani Yulbugavi Berkuk
  2. Mansur Abdülaziz
  3. Melik Nasır Zeynedin Ebu- Saadat Farac Bin Berkuk
  4. Müsta’in Billah Ebu Fadil Abbasi
  5. Malik Muavyed Ebunaşır Şey Mahmudi Zahir
  6. Malik Muzaffer Ahmed bin Muavyed Şeyh
  7. Malik Zahir Seyfeddin Tatar
  8. Malik Salih Nasireddin Muhammed bin Tatar
  9. Tomanbay
  10. Barsbay
  11. Aziz Yusuf
  12. Zahir Çakmak
  13. Fahreddin Osman
  14. İnal
  15. Muavyed Ahmed
  16. Hoşkadem
  17. Zahir Bilbay
  18. Zahir Timur Buğa
  19. Sultan Kayıtbay
  20. Nasır Muhammed
  21. Zahir Kansu
  22. Eşref Canbulat
  23. Adil Tumanbay
  24. Kansu Gavri
  25. Tomanbay

Yorum gönder