×

Chatbot Nedir ve E-ticarette Nasıl Kullanılır?

Chatbot nedir ve e-ticarette nasıl kullanılır

Chatbot Nedir ve E-ticarette Nasıl Kullanılır?

Günümüzde kişiler ek iş olarak ya da sıfırdan bir iş kurmak için e-ticarete atılmaktadırlar. E-ticaret kişiler i.in pek çok fırsat sunmaktadır. Bu durumda, internet üzerinden para kazanmak oldukça caziptir. Çünkü kişilerin belirledikleri ürün satışı için kurulan e-ticaret sitesi sayesinde, mevcut olarak yapılan satıştan çok daha fazla müşteriye ulaşılma imkanı bulunmaktadır. E-ticarette yönetim oldukça önemlidir. Çünkü işler internet üzerinden yürütüldüğü için oldukça hızlı olabilmektedir. Bu nedenle, kontrollü olmakta fayda vardır. Fakat internet sitesi 7/24 çalıştığından dolayı, müşterilerle sürekli iletişim kurabilme durumunda olunması gerekmektedir. Bu da Chatbot ile sağlanmaktadır. Peki, Chatbot nedir ve e-ticarette nasıl kullanılır?

Chatbot Nedir?

Bir e-ticaret sitesine sahip olan satıcılar Chatbot nedir sorusuna yanıt aramaktadırlar. Chatbot bir sohbet robotudur. Fakat yapay zeka chatbot yazılımına sahip olmak, kullanmak için programlanması gerekmektedir. Müşterilerin site üzerinden ürün hakkında merak ettikleri tüm sorulara sözlü ya da yazılı olarak cevap vererek onlar ile iletişimde olmaktadır. Günümüzde e-ticaret sitesine sahip olan kişiler tarafından oldukça sık kullanılan bir yazılımdır. En çok e-ticaret sitelerinden kullanılan bu yazılım, müşterilerin sorabilecekleri sorular tahmin edilerek programlanır. Yani bu durumda Chatbot, müşteri hizmetleri görevini üstlenmektedir. Kişiler merak ettikleri bir soruyu sorduklarında herhangi bir şekilde beklemeden Chatbot’tan direkt olarak yanıt alabilmektedirler. Chatbot açıklayıcı cevapları ile müşterinin gerçek bir kişi ile konuştuğu kanısına varmasını sağlamaktadır. Chatbot nedir ve nasıl kullanılır sorusuna yanıt bu şekilde verilmektedir.

Chatbot Çeşitleri Nelerdir?

E-ticaret siteleri farklı amaçlar doğrultusunda çalıştıklarından dolayı, chatbotlarda farklı amaçlar için programlanabilmektedir. Bu sebeple, pek çok Chatbot çeşidi yer almaktadır. Bunlar şu şekilde belirtilebilmektedir;

  • Diyalog tabanlı Chatbot: Bu yapay zeka robotlar doğal dil işleme teknolojisi ile üretilmektedirler. Bu nedenle, diyalog tabanlı bir Chatbot, müşteriden gelen soruları hızlı ve kolay bir şekilde kavrayabilmesinin yanı sıra, konuyu takip edebilir ve konular arasında bağlantı kurabilmektedir.
  • Menü/kelime tabanlı Chatbot: Yapay zekaya sahip olmayan menü/kelime tabanlı Chatbotlar daha basit işlemler için kullanılmaktadır. Menü butonuna yazılan kelimeler sayesinde eşleştirilmeler sağlanır ve müşteri yönlendirilir. Ayrıca kısıtlı işlem yeteneğine sahip olan bu yazılımlar, menüye yazılan cümleleri algılayamazlar.
  • İfade tabanlı Chatbot: Bu yazılım yazılan cümleyi anlayarak cevap verebilirken, ikinci soruda bir öncekini hatırlamadığı için sohbeti devam ettiremez.
  • Deep learnin Chatbot: Bu yazılım türü diğerleri arasında en gelişmişidir. Adından anlaşılabileceği üzere öğrenme odaklı çalışmaktadır. Müşteriler tarafından sorulara cevap vermelerinin yanı sıra, müşteriyi kolay ve hızlı bir şekilde analiz ederek ona uygun olan seçenekleri de sunmaktadır. Deep learning chatbotlara örnek olarak Google asistan ve Siri verilebilmektedir. Chatbot nedir ve e-ticarette nasıl kullanılır sorusuna yanıt arayan kişiler için Chatbot çeşitleri bu şekilde sıralanmaktadır.

E-ticarette Chatbot Kullanımı

Günümüzde internetin hızlı kullanılması da pek çok ihtiyacı doğurmaktadır. Bu nedenle, e-ticaret siteleri için Chatbot kullanmak oldukça önemli bir boyuta ulaşmaktadır. Müşterilerin sorunlara hızlı çözümler ve hızlı cevaplar almak istemeleri, Chatbot kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Chatbot kullanmanın e-ticaret siteleri için pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde belirtilmektedir;

  • 7/24 müşteri desteği: Chatbotlar e-ticarette müşteri hizmetleri görevi gördüğünden ve aynı anda pek çok müşteriye hizmet verebileceğinden 7/24 çalışmaktadır. Bu sayede, herhangi bir meseleden bir müşteriyi bekletmemek ve ne zaman isterse anında dönüş yapmak gibi bir avantaj sağlamaktadır.
  • Satışları artırmaya destek: İnternet üzerinden her şeyin oldukça hızlı işlemesiyle, insanlar merak ettikleri her konuda hızlı yanıt beklemektedirler. İşlerin yavaş ilerlemesi müşterileri farklı alanlarla itebilmektedir. Bu nedenle, chatbotların hızlı dönüş sağlamaları sayesinde, kişilerin işleri hızlı bir şekilde halledilebilecek ve satışlarda artma avantajı sağlayacaktır.
  • Operasyonel verimlilik: Chatbotlar iş verimliliği konusunda da oldukça iyi olmaktadırlar. E-ticarette her işin yönetiminin iyi olması önem taşımaktadır. Kişinin sipariş sürecinin işlemesi gibi konuların da yönetime ihtiyacı vardır. Chatbotlar bu işlemleri de gerçekleştirebileceğinden herhangi bir yönetim personeline ihtiyaç duyulmaz. Bu da satıcıya maliyet açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.
  • Ölçülebilir veriler: Chatbotlar üzerinden müşterilerin talepleri, şikayetleri ve pek çok diğer istekleri ölçülebilmektedir. Bu sayede, şikayetlere çözüm üretilebilirken talepler de ölçülüp sağlanabilmektedir. Bu özellik sayesinde, müşterilerle iletişim ve etkileşim daha sağlıklı olur. Böylece müşteri memnuniyetini sağlamak kolay bir şekilde sağlanmaktadır.
  • Müşteri deneyiminin iyileştirilmesi: Müşterilerinin beklentisi yüksekse, bu Chatbot yazılımları sayesinde, programlar değiştirilip geliştirilebilir. Ayrıca müşteriler ile iletişim konusunda da gelişim ve değişim sağlanabilmektedir. Chatbot yazılımın müşteri bilgilerinin toplaması, talep ve istekleri değerlendirmesi, müşteriye geri dönüş sağlamak açısından etkili bir yöntem olabilmektedir. Chatbot nedir ve e-ticarette nasıl kullanılır sorusuna bu şekilde yanıt verilebilmektedir.

E-ticarette Doğru Chatbot

E-ticaret Chatbot seçimi oldukça önemlidir. Chatbot programı seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, müşteri istekleridir. Hedef kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda bir Chatbot seçilmelidir. Fakat bundan önce, sitenin amacına uygun olması gerekmektedir. Eğer az kapsamlı bir yazılımın yeterli olacağı öngörülüyorsa menü/kelime tabanlı Chatbot iş görecektir. Fakat eğer daha kapsamlı bir hizmet sunulmak isteniyorsa ifade ya da diyalog tabanlı Chatbotlar kullanılmalıdır. Yani bu konu da seçim yaparken öncelik her zaman amaç ve hizmetler olmalıdır. Chatbot nedir ve e-ticarette nasıl kullanılır sorusuna bu şekilde cevaplanmaktadır.

Yorum gönder