×

Çin’deki Yeni Yıl Kutlamaları

Çin'deki yeni yıl kutlamaları

Çin’deki Yeni Yıl Kutlamaları

Çin’deki yeni yıl kutlamaları diğer ülkelere nazaran 25 Ocak’ta gerçekleşiyor. Bahar Bayramı olarak da kabul edilen bu özel gün, 12 hayvanlı takvime göre şekillenmiştir. Buna ek olarak her yılın ilk yeni ayı ile dolunayı arasında kutlamalar gerçekleşiyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda da Çin Halk Cumhuriyeti halkına bugünlerde tatil imkânı sunuyor. Bu tatili fırsat bilen  halk ülke içerisinde büyük bir göçe sebebiyet veriyor. Çünkü Çin haklı tatil yerine memleketlerine gitmeyi tercih ediyor. Çin Devleti’nde gerçekleşen bu yeni yıl kutlamaları, bu yüzden Asya kıtasının her büyük bir bölümünde de kutlanıyor. Geçmiş senelerdeki istatistiklere  baktığımızda her yıl seyahat eden kişi sayısı yaklaşık 400 milyondur. Milyonlarca insanın bir arada gerçekleştirdiği seyahat yoğunluğundan dolayı birçok ulaşım aracında sıkıntılar meydana geliyor. O yüzden insanlar haftalar öncesinden tren veya otobüs bileti alıyor.

Aileleriyle vakit geçiren Çin halkı, şans getirdiğine inandıkları yöresel lezzetlerin tadına bakarlar. Bu lezzetler arasında  en bilineni Çin  mantısıdır. Bununla beraber Çin devletinin bir kaç yerinde özel hazırlanır. İnsanlar 25 Ocak’ta bu özel geçitlerden geçerek yeni yıllarının daha güzel ve özel geçeceğine inanır. Tüm cadde ve sokakların kırmızıya bürünerek özel bir etkinin içerisine alır. Kutlamalarda, akrobatlar, kukla şovmenleri, kaligraflar ve birçok sanatçının performanslarını sergilediğine şahit oluruz. Bu kutlamalar ülke genelinde toplam 2 hafta sürmektedir. Bu süre boyunca tüm işyerleri ve marketler  kapanarak kendilerine tatil verir. Hatta toplu taşıma hizmetlerinde bulunan bazı servislerinde buna dâhil olduğunu görmektesiniz.

Çin'deki yeni yıl kutlamaları

Çin Efsanesi Nian

Çin’de kutlanan bu yeni yıl, aslında Mitlere kadar dayanıyor. O yıllarda meydana gelen bir olayda Nian olarak adlandırılan bir canavarın yenilme efsane ile başlıyor. Canavar yılda bir kez ortaya çıkarak kentin birçok bölümünde büyük hasarlar meydana getiriyor. Tabii bu sırada Çin halkı büyük bir endişeye kapılıyor. Hem hasarlarının artması hem de duydukları korkunun  son bulmasına istiyorlar. Halk bir araya gelerek bu canavarın başlarında nasıl  def edeceklerini düşünüyorlar. Onun da canavarın kırmızıdan ve ateşten korktuğunu hisseden Çin halkı, kırmızı rengi kurtarıcıları  olarak görüyor. Evlerinin ve işyerlerinin her tarafına kırmızı kâğıtlar ile kırmızı süsler asmaya başlıyor. Bunu gören korkunç canavar Nian,  Çin ülkesinden kaçarak yok oluyor. Bazı kaynaklarda ise bu canavarın kırmızı fişeklerden korktuğu için ülkeyi terk ettiği anlatılmaktadır.

Yaşanan tüm efsanevi olayları tekrar tekrar anlatıp ülkelerini yüceltiyorlar. Bu yüzden her yıl 25 Ocak’ta kutlamalar gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra aile büyükleri, küçük yaştaki çocuklara bu hikâyeleri anlatmaktan çok büyük keyif alıyor. Çin’de gerçekleşen bu kutlamaların hepsinde kırmızı süsler ağırlıklı olarak yer alıyor. Şehrin genelinde ise Havai fişeklerle o günün anlam ve önemini gösteriyorlar.

Çin’deki Kutlamalar Nasıl Gerçekleşiyor?

Çin’de kutlanan yeni yıl toplam 2 hafta sürüyor. Çin halkı bu özel günleri aileleriyle birlikte geçirmekten büyük keyif alıyorlar.  Aynı zamanda gelenekselleşen birçok aktiviteyi de  aileleriyle  geçiriyorlar. Bu kutlamaların ilk 5 günü kimse evden çıkmıyor.  Tamamen  aile bireyleriyle geçilerek yaşantılarını gözden geçirip daha mutlu olmak için yollar arıyorlar.  Bu sırada kırmızı renkli süslediler hayatlarını renk  katıyorlar. Tabii Bu ilk 5 günün evde geçirilmesin  altında özel bir nedeni var.  Yılın ilk  5 gününde Nian olarak adlandırılan bu canavarın şehri terk etmediğini görürüz. Yaşanan olayların ardından canavar  yılın 5 günü şehri terk eder. Sonrasında  halk  şehre inerek bu özel günü özel kıyafetlerle kutlarlar. O yüzden bu şekilde bir  gelenek sürdürmeye devam ediyor.

Törenlerde boy gösteren devasa ejderha maketleri yer almaktadır. Havai fişekler patlar ve çıkardı bu yüksek ses ile kötü ruhları tamamen yok olduğuna inanırlar. Küçük çocuklar büyüdüklerinde aileleri tarafından kırmızı bir zarf alır. Bu zarfın içerisinde Bayram harçlıkları yer alır. Tabii günün sonunda da geleneksel yemeklerinden biri olan Çin mantısı, karides, ördek ve balık ikram edilir.

Yorum gönder